Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 14 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is de echte reden dat we ‘cute aggression’ voelen bij het zien van überschattige baby’s

Eindelijk weten we waarom we lieve kleine baby’s, puppy’s en al het schattige wel zouden kunnen opvreten. En het goede nieuws is: je bent geen psycho, we doen dit gewoon om onszelf te beschermen!

Even in dat lekkere wangetje knijpen

Heb je dat ook wel eens? Dat je helemaal in de wolken bent van een baby, puppy of kitten? En dat je die onweerstaanbare drang voelt om dat kleine hoopje liefde gewoon even te knijpen, of even zachtjes in die voetjes te bijten? Of dat je gewoon heel even, heel kort in die kleine zachte wangetjes wilt knijpen? Als dit jou bekend in de oren klinkt, dan heb je zeer waarschijnlijk last van het fenomeen schattige agressie. Het is gelukkig niets ernstigs en ben je niet de enige. Volgens experts is het onschadelijk, en is het eigenlijk een overlevingsinstinct.

Doe even normaal

Waarom ervaren we schattige agressie eigenlijk? De resultaten van een recente studie gepubliceerd in Frontiers in Behavioral Neuroscience, suggereren een mogelijk antwoord. “Mensen die niet kunnen omgaan met de overload aan schattigheid, voelen vaak deze cute aggression,” legt hoofdonderzoeker Stavropoulos uit. “Onze studie lijkt het idee te onderstrepen dat schattige agressie de manier is waarop de hersenen ons met onze voeten op aarde zetten.” Maar waarom zou dat nodig zijn? Het is volgens de onderzoekers een manier om na het voelen van deze overweldigende gevoelens weer ‘normaal’ te worden.

Met je voeten op de aarde blijven

Stavropoulos heeft een beeldend voorbeeld om deze hypothese te bevestigen. Als jij als moeder of vader een baby onder je hoede hebt, en je zó onder de indruk bent van de schattigheid van jouw kind, kun je niets anders doen dan wegkwijnen en staren. Kort gezegd ben je tijdelijk ontoerekeningsvatbaar. Dat is natuurlijk niet wat moeder natuur voor ogen heeft! Want als je zó blind bent door de schattigheid, kan de baby in gevaar worden gebracht. Stel je voor dat je zo overweldigd bent door de schattigheid dat je niet eens meer in staat bent om je baby te voeden! Het gevoel van het bijten of knijpen zorgt ervoor dat je weer een beetje op aarde komt, en weer voor je baby, hondje, of kitten kan zorgen.

Beloningssysteem wordt geactiveerd bij cute aggression

De recente studie onderzocht 54 deelnemers, en mat hun hersenactiviteit na het bekijken van afbeeldingen van schattige dieren en baby’s. Onderzoekers ontdekten dat bij de deelnemers die deze cute aggression voelden, zowel het beloningssysteem van de hersenen als het emotiesysteem bij het fenomeen betrokken waren. “Dit is een heel interessante bevinding, omdat het onze oorspronkelijke hypothese bevestigt dat het beloningssysteem betrokken is bij de ervaringen van mensen met schattige agressie,” vertelt hoofdonderzoeker Katherine Stavropoulos in het persbericht.

Iedereen voelt het maar niemand kan het beschrijven

Cute aggression is iets dat vrijwel iedereen in meer of mindere mate ervaart, waar ter wereld je ook woont. Het wereldwijde fenomeen is helaas wel een beetje onderbelicht, want er is geen specifiek woord voor in het Nederlands of in het Engels. Gelukkig weten ze er in Filippijnen wel raad mee. In Tagalog, een taal die onder andere op de Filippijnen wordt gesproken, bestaat het woord gigil om dit gevoel te beschrijven. Het woord betekent iets als tandenknarsen en trillen wanneer een situatie overweldigend wordt.

Door: Sherita Jager

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme