7 dingen die je nog niet wist over sperma
De gemiddelde vrouw weet best veel over sperma. Elke zaadlozing bevat miljoenen zaadcellen, sperma wordt continu aangemaakt en, misschien wel het belangrijkste: sperma is onlosmakelijk verbonden met zwanger worden. Maar wist je deze dingen over de mannelijke zaadfabriek al?
Zaadcellen werden ontdekt door een Nederlander
De Nederlandse bioloog Antoni van Leeuwenhoek besloot in 1677 zijn eigen sperma onder de microscoop te leggen. Een grote stap, want in die tijd wist eigenlijk niemand nog hoe een bevruchting precies plaatsvond. Zijn nieuwsgierigheid leidde tot een geweldige ontdekking.
Onder de microscoop zag hij namelijk dat zijn sperma bomvol levende en bewegende zaadcellen zat. Hiermee was Van Leeuwenbroek de eerste die zaadcellen ontdekte.
De vagina is de perfecte plek voor zaadcellen
De vagina de perfecte omgeving is voor de levende zaadcellen, blijkt uit hoe lang sperma buiten het lichaam in de vagina kan overleven. Onder de juiste omstandigheden kunnen zaadcellen namelijk tot 5 dagen overleven in de vagina van een vrouw. Buiten de vagina is dat slechts 24 uur! Het is meant to be!
Ook de kwaliteit van sperma neemt met de jaren af
We kennen allemaal verhalen van oudere mannen die kinderen krijgen. Het lijkt wel alsof er geen houdbaarheidsdatum op sperma zit! Maar het tegenovergestelde is waar.
De kwaliteit van het sperma is niet alleen afhankelijk van de gezondheid van de man. Want hoe goed een man zich ook verzorgt, de tijd vergeeft de spermacellen niet. Na het 35e levensjaar neemt de kwaliteit van de zaadcellen namelijk af.
Regelmatige zaadlozingen voor gezond sperma
Het is belangrijk om het sperma te blijven verversen om optimale zaadcellen te hebben. Niet alleen gezond eten zorgt voor gezondere zaadcellen, maar het hebben van elke 2 tot 3 dagen een zaadlozing zorgt voor betere kwaliteit zaadcellen. Roken en alcoholgebruik zorgt daarentegen voor een mindere kwaliteit sperma.
Sperma houdt je huid jong
Een gladde huid? De antioxidant spermine wordt gevonden, zoals de naam al doet vermoeden, in sperma. Spermine zou de levensduur van de huidcellen verlengen en hierdoor het verouderen van de huid tegengaan. Amerikaanse schoonheidssalons zijn overtuigd.
De collageenproductie – het geheim achter een jonge huid – wordt met 600 procent verhoogt en herstelt het vochtbalans. Misschien toch even proberen?
Sperma wordt niet alleen aangemaakt in de testikels
Als je dacht dat dat glibberige goedje alleen uit de testikels komt, heb je het mis. Eigenlijk komt het sperma uit 3 verschillende delen van het lichaam: de prostaat, de zaadblaadjes en de testikels. Een deel van het sperma bestaat uit zaadvocht, wat in de prostaat wordt aangemaakt.
Het slijmerige vocht wat zo kenmerkend is voor sperma, wordt aangemaakt in klieren, de zaadblaadjes. De daadwerkelijke zaadcellen komen wél uit de testikels maar zijn slechts goed voor 30 procent van de totale zaadlozing.
Die bleekgeur
Denk je dat jouw partners’ sperma een gekke geur heeft? Dat klopt eigenlijk ook wel. De geur van sperma wordt vaak gelinkt aan zwembaden, ziekenhuizen of schoonmaakmiddelen zoals bleek. Geen zorgen, het is de normale geur van sperma. In een normale staat ruikt het namelijk naar bleek. Niet erg dus!