8x dingen waar je even van schrikt in je eerste week als moeder
Als je voor het eerst moeder wordt is alles heel nieuw en spannend. En zelfs als je goed voorbereid bent op het moederschap dan zijn er nog steeds dingen in je eerste week als moeder die je van te voren niet had verwacht. Of waar je best even van schrikt. Dus daarom bij deze een heads up.
Moeder worden is spannend en de hormonen maken je snel onzeker, logisch dus dat je soms schrikt van sommig dingen. Maar van deze dingen hoef jij nu niet meer te schrikken. Scheelt weer…
Je eerste week als moeder
Komen ze!
1. Baby krijgt in de eerste minuut al een proefwerk
Binnen een minuut na de bevalling word je baby getest, de zogeheten ‘Apgartest’ (vernoemd naar Dr. Virginia Apgar). Deze test bepaalt of je baby – op vijf verschillende onderdelen – in goede conditie is. Per onderdeel (pols- en hartslag, ademhaling, bewegingen, huidkleur en reflexen) krijgt baby 0, 1 of 2 punten (waardoor de maximale score 5 x 2 = 10 punten is). Vijf minuten na de bevalling wordt de test herhaald.
2. Ja, die kompressen heb je echt nodig
Het is een prachtig verschijnsel – Pavlov in optima forma: zodra baby gaat huilen, gaan jouw borsten lekken. Superhandig, maar soms ook best een kledderboel. Kompressen zijn je vriend.
3. Over lekken gesproken…
Euh, ja, dat bloeden is niet misselijk die eerste dagen – soms zelfs weken. En dan is er ook nog zoiets als ‘kraamvloed’: afscheiding met restanten moederkoek, slijm en bloed. Vergeet naast die kompressen niet ook maandverband maatje extra groot te (laten) kopen.
4. Hoort poep er zo uit te zien?
De eerste dagen is de ontlasting van baby donkergroen, (bijna zwart), kleverig en lijkt het eigenlijk helemaal niet op poep. Dat klopt: dit is meconium, ook wel kinderpek of darmpek genoemd. Na drie dagen (meestal) wordt de ontlasting wateriger en beige, lichtgelig van kleur: dat is de melk die door baby verteerd is. Daarna begint de ontlasting meer op poep te lijken.
5. Is dat gele normaal?
Een groot deel van de pasgeborenen worden een paar dagen na de geboorte een beetje geel, of zelfs eerder al. Dit komt door de bilirubine die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen en vanuit het bloed in de huid terechtkomt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad en trekt de gele kleur vanzelf weer weg. In andere gevallen is de hoeveelheid bilirubine echter te hoog, dat hij even onder de hoogtelamp moet (of buiten in de felle zon). Het ziekenhuis doet – ingeval van ‘gele’ baby’s – dagelijks een testje om het biliburinegehalte te meten.
6. Borstvoeding gaat niet vanzelf
Dat is in veel gevallen de eerste week (weken) als moeder echt even afzien. Je tepels moeten nog wennen en het aanleggen is nog erg wennen. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Practice makes perfect: over het algemeen gaat het bij de meeste vrouwen na verloop van tijd veel beter. Hang in there dus.
7. Kraamvisite is niet altijd even leuk
Vooral het type dat de regel kraamvisite-duurt-maximaal-een-uurtje-en-laat-je-eigen-kind(eren)-vooral-thuis niet kent.
8. Moeder zijn is … onbeschrijflijk overweldigend
Ook al had iemand je het je tientallen keren verteld, dan nog had je het niet van te voren kunnen begrijpen: hoe ontzettend overweldigend bijzonder het voelt om moeder te zijn. Enjoy!
7x wat niemand vraagt aan werkende vaders (en wel aan werkende moeders)