8 dingen die ik leerde van (bijna) 10 jaar borstvoeding geven
Het was geen vooropgezet plan van hoofdredacteur Lisa om haar kinderen ‘lang’ borstvoeding te geven. Toch liep het zo en inmiddels heeft ze alles bij elkaar opgeteld bijna tien jaar borstvoedingservaring (and still counting) en daar leerde ze best veel van.
Borstvoeding geven verliep bij mij vrij eenvoudig, soms voel ik me daar schuldig over als ik met vrouwen praat die zo graag wilden, maar waarbij het niet lukte of moeizaam ging. Dat het zo makkelijk ging, was voor mij wel de aanleiding om er lang mee door te gaan. Drie maanden werden er zes, negen, twaalf en opeens waren we drie jaar verder.
Wat ik leerde van tien jaar borstvoeding geven
Van vier kinderen ‘lang’ borstvoeding geven leerde ik natuurlijk behoorlijk wat en die lessen deel ik graag met jullie.
1. Ontspanning is alles
Borstvoeding geven als je gestrest bent, dat lukt dus voor geen meter. Maar ja, ontspannen is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je net een zware bevalling achter de rug hebt en opeens de zorg draagt voor een klein hummeltje. Wat mij altijd hielp waren ademhalingsoefeningen, zoals een lage en rustige buikademhaling. Ook de setting waarin je je bevindt en de mensen om je heen hebben natuurlijk invloed op hoe (niet) ontspannen jij je voelt.
2. Het is geen rozengeur en manenschijn
Ja, borstvoeding is iets heel natuurlijks, maar dat betekent niet dat het ook allemaal rozengeur en manenschijn is. Zeker in het begin zijn je tepels gevoelig of soms zelfs pijnlijk. Zelfs als je jouw baby nog zo goed aanlegt. Maar, wees gerust. Na een tijdje gaat dat allemaal over.
3. Het is soms veel
Er zijn dagen, zeker in het begin, dat je het gevoel hebt dat je non-stop aan het voeden bent. En eigenlijk is dat waarschijnlijk ook zo. Borstvoeding is geweldig voor je baby, maar voor jezelf kan het soms best veel en intens zijn. Ook hierbij geldt echter, na een tijdje wordt het allemaal makkelijker.
4. Na vier tot zes maanden verandert er veel
Vrouwen die stoppen met borstvoeding doen dat vaak binnen drie maanden na de geboorte. Dat vind ik niet vreemd, want die eerste maanden is het geven van borstvoeding het meest belastend. Na ongeveer vier tot zes maanden verandert dat, je kindje wordt groter en drinkt minder vaak. Na zes maanden komen daar vaak ook de eerste hapjes bij, waardoor borstvoeding niet meer het enige is waar je kind op leeft. Dat maakt het voor jou als moeder minder intens.
5. Het helpt tegen alles
Borstvoeding is meer dan alleen voeding, het is ook troost, warmte en geborgenheid. Als je baby zich stoot, pijn heeft van zijn doorkomende tandjes of ziek is, is borstvoeding vaak perfect om je kind te troosten.
6. Doorvoeden tijdens je zwangerschap, kan gewoon
Toen ik zwanger werd van mijn tweede, gaf ik mijn eerste nog borstvoeding. Ik besloot om dat te blijven doen, zolang als het zou gaan. Dat bleek uiteindelijk de hele zwangerschap te zijn. Fijn was het niet altijd, zeker in het begin van de zwangerschap zijn je borsten extra gevoelig door de hormonen, maar ideaal was wel dat mijn productie direct na de bevalling al op volle toeren was.
7. Grotere kinderen kun je makkelijker voeden
Pasgeboren baby’s kunnen nog niets met hun lichaam, als je ze voedt moet je ze dus op alle manieren goed ondersteunen. Het hoofdje vasthouden, het buikje tegen je aan, enzovoorts. Zodra kinderen wat ouder zijn is dat heel anders, je neemt ze op schoot en de rest regelen ze zelf, stuk gemakkelijker dus.
8. Kolven kan overal
Avondje uit of dagje weg? Borstvoeding geven betekent echt niet dat je nergens meer naartoe kan. Tegenwoordig zijn er namelijk heel veel goede en fijne kolfapparaten te koop waarmee je altijd en overal kan kolven. In de auto, op het invalidetoilet of in een opslagruimte, you name it, en ik heb er gekolfd.
In dit artikel vind je trouwens veel handige tips als je moeite hebt met kolven.
5 dingen die je tegen jezelf wil zeggen als de borstvoeding (even) moeilijk loopt