Redactie
Redactie Mind 10 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5x dingen waar we over klagen, maar stiekem geweldig vinden

We hebben allemaal onze guilty pleasures. Je weet wel, van die dingen die we stiekem doen, maar tegen niemand zeggen. Maar wist je dat er ook dingen zijn waar we over klagen, maar stiekem heel leuk vinden?

Blijven volhouden heeft geen zin, want de wetenschap weerlegt simpelweg onze klachten:

Klagen

Van Ikea meubels tot aan schuldgevoelens…. over deze dingen hoor je ons regelmatig klagen:

1. Herhalingen

‘Er nooit eens iets nieuws op tv!’, ‘Ik wacht al maanden op nieuwe afleveringen, want seizoen 1 en 2 heb ik al honderd keer gezien.’ Herkenbaar? We klagen er allemaal over, maar is het nou echt zo’n straf om oude afleveringen van Divorce of Gooische Vrouwen te kijken?

De wetenschap zegt:
Dat mensen liever kijken naar iets waarvan ze weten dat het goed is, dan dat ze iets nieuws proberen. Waarom hebben we anders een kast vol DVD’s? Onderzoek wijst dat dat onze hersenen comfort halen uit het ‘reconsumeren’ van positieve ervaringen. Vanavond dus toch die DVD-box tevoorschijn halen?

2. Vergaderen

‘Hoe was je dag schat?’ ‘Nou het was vandaag niet echt een leuke dag: ik heb de hele dag moeten vergaderen!’ Hoe vaak heb jij je partner wel niet horen klagen? Toch kun je je afvragen of de dag nou echt zo erg was.

De wetenschap zegt:
Dat we vergaderen veel leuker vinden dan we willen toegeven. Oké, de onderwerpen zijn niet altijd even leuk, maar het sociale aspect vinden we eigenlijk best prima. Je bent even van je werkplek en participeert aan een sociale bezigheid. Een Amerikaans onderzoek toont aan veel mensen dit enkel zeggen om sociale zelfmoord op de werkvloer te voorkomen: het is not done om vergaderen wél leuk te vinden.

3. Als de slechterik wint

Als we, zoals het afgelopen WK, een belangrijke wedstrijd verliezen laten we ons even helemaal gaan: ‘die scheids was partijdig!’, ‘wij hadden de beste mensen!’ Er is altijd wel iets dat er op wijst dat de andere partij NIET had moeten winnen. ‘Die wedstrijd was echt super slecht’, maar vinden we dat echt?

De wetenschap zegt:
Dat het eindresultaat niet veel uitmaakt voor de algehele beleving van iets. Onderzoekers lieten twee groepen mensen naar precies dezelfde schaatser kijken. De ene groep werd verteld dat de man een volksheld was, de andere groep werd verteld dat hij meerdere keren positief was getest op doping. De beste man won, maar de tweede groep had geen slechtere kijkervaring dan de eerste groep.

Conclusie: het plezier van het kijken naar een wedstrijd werd niet verpest door de ‘verkeerde’ winnaar’. Dus mocht je man weer klagen over de uitslagen van voetbalwedstrijden….hij heeft zich eigenlijk prima vermaakt!

4. Ikea meubels

‘…zijn niet origineel, een beetje saai en komen altijd met een flinke gebruiksaanwijzing.’ Menig gezin zet zich van tijd tot tijd af tegen de Zweedse meubelgigant, maar toch blijven we massaal terugkomen. Het lijkt wel verslavend.

De wetenschap zegt:
Dat is ook zo! Ooit gehoord van het ‘Ikea effect’? Het is wetenschappelijk bewezen dat we meer waarde hechten aan dingen die we zelf maken (of in dit geval in elkaar zetten). Door het zelf te doen stijgt ons zelfvertrouwen en tonen we anderen dat we competent zijn. Dit gevoel kan verslavend werken, waardoor we het liefst meteen een nieuw meubel willen kopen.

5. Schuldgevoelens

Je probeert wat kilo’s af te vallen, maar hebt vanmiddag toch die bonbons en koekjes gegeten. ‘Tja, het was nu eenmaal zo gezellig.’ Schuldgevoelens steken al snel de kop op: ‘had ik dat wel moeten doen, wat ben ik verkeerd bezig!’ Maar zeg nou zelf: smaakten die bonbons niet verrukkelijk?

De wetenschap zegt:
Dat schuldgevoelens de smaakbeleving van voedsel verbetert! Onderzoek wijst dat je niet ‘ondanks’ je schuldgevoel iets lekkers at, maar ‘door’ je schuldgevoel er zo van genoot. Onze smaakbeleving neemt bijvoorbeeld toe, als we kort daarvoor over gezond eten lezen. Dat klinkt heel gek, maar de emoties ‘schuld’ en ‘plezier’ gaan zo vaak samen, dat we ze soms zelfs verwarren! Een geluk bij een ongeluk, of niet?

Dit vinden relatietherapeuten van scheten laten in bijzijn van je geliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme