Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Kinderen 10 dec 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Mijn peuter slaapt ineens tussen ons in bed, wat nu?’ Pedagoog geeft advies

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Marieke (34) haar dilemma voor: ‘Mijn peuter slaapt ineens tussen ons in bed, hoe ga ik daarmee om?’

Mijn twee kinderen verschillen als dag en nacht: waar Kyra altijd een goede slaper is geweest, was Jonas, mijn tweede, een nogal temperamentvolle baby. Weinig willen slapen, heel alert, slecht luisteren. Best pittig als je eerste kind zo’n ‘modelbaby’ is. Niet dat ik niet van Jonas hou: ik vind het een heerlijk eigengereid mannetje. Maar we hebben veel met hem te stellen gehad, en nog steeds.

Tussen ons in bed

Maar goed, toen hij drie werd, leek hij wat beter te gaan slapen. Heerlijk: eindelijk eens fatsoenlijke nachten en een volle acht uur slaap. Alleen: dat bleek van tijdelijke aard. Want inmiddels is Jonas bijna vier en wordt hij in de nachten ineens wakker. Niet meer zo hysterisch als vroeger, dan kon hij echt gillen en krijsen, maar hij komt wel uit bed naar ons toe en zegt dan dat hij niet kan slapen. Als ik zeg dat hij naar zijn eigen bed moet gaan, begint hij wél hard te snikken. En omdat ik gewoon geen zin heb in een strijd, laat ik hem soms tussen ons in liggen – dan slapen we allemaal tot een uur of zeven verder. Laatst had ik het zelfs niet in de gaten, toen werd ik wakker en was hij gewoon naast me gaan liggen.

Terugval

Kijk, ik ben allang blij dat hij wel verder slaapt tussen ons in. Maar het voelt als een soort terugval. We leken eindelijk een beetje uit dat hele slaap geneuzel te zijn, begint het nu alsnog weer. En wen ik hem nu geen dingen aan? Wat als hij straks helemáál niet meer in zijn eigen bed wil slapen? Kortom: wat moet ik hiermee?”

Tips van de pedagoog

Opvoedexpert-Esther-Jongerius
Mandy de Jager Fotografie

Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.

“Slapen, of beter gezegd slaapgebrek, is iets waar veel ouders uitdagingen in ervaren. Persoonlijk denk ik dat er tegenwoordig onrealistische ideeën heersen rondom de slaap van jonge kinderen, waardoor veel ouders twijfels of onzekerheid ervaren rondom dit thema. Baby’s die al snel door zouden slapen, alleen op hun eigen kamer en zo niet, dat je dit met slaaptraining op zou kunnen lossen.

Behoefte aan nabijheid

Uiteraard zou het heel fijn zijn voor ouders als kinderen doorslapen, maar biologisch gezien is het helemaal niet gek dat kinderen dit niet doen. En dat ze het liefst bij jou willen slapen. Ieder kindje is anders en je ziet in praktijk vaak bij gevoelige kinderen, dat die meer behoefte hebben aan het dichtbij je zijn.

Fysieke nabijheid

Jonge kinderen (waaronder dus ook peuters en kleuters) zijn nog vol op in ontwikkeling en voor het verwerken van alles van de dag hebben ze ons ouders hard nodig. Fysieke nabijheid is hier een voorbeeld van. Het is dus heel goed te verklaren dat je zoontje heel goed en rustig slaapt naast jou. Het lichaam kan ontspannen, omdat het zich volledig veilig voelt in jouw aanwezigheid.

Basisschool

Je schrijft dat je zoontje bijna 4 jaar is, zijn jullie al bewust bezig met de overgang naar de basisschool? Dit kan ook spanning met zich meebrengen, die je zoontje ‘s nachts dan weer verwerkt. Met als gevolg dat hij jou daarbij nodig heeft. Ik zou vooral bij jezelf nagaan, is dit oké voor jou nu of niet? Want als het antwoord ja is, zou ik het vooral voor nu zo laten.

Liefdevolle begeleiding

En wanneer het niet meer fijn voelt of de spanning van de basisschool (en deze decemberperiode niet te vergeten!) een beetje gezakt is, kun je altijd weer op een liefdevolle manier je zoontje begeleiden om in zijn eigen bed verder te slapen. Kijk dan eens of je samen met je zoontje oplossingen kunt bedenken, waardoor hij zich fijner voelt in bed. Een knuffel of een nachtlampje (of één op de gang) kunnen fijn zijn. En wellicht heeft je zoontje een mooi idee, waar jij nog niet aan gedacht had.”

Wil je meer opvoedtips lezen?

Dilemma: ‘Mijn dreumes is ineens een kieskeurige eter, wat moet ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme