Dilemma: ‘Mijn peuter luistert slecht, hoe deal ik daarmee?’ Pedagoog geeft advies
Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Emily (38) haar dilemma voor: ‘Mijn peuter luistert zo slecht en ik ben daardoor snel prikkelbaar, hoe ga ik daarmee om?’
“Ik dacht altijd dat ik een hele geduldige ouder zou zijn, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Ik ben juist erg ongeduldig en daardoor snel prikkelbaar, helemaal als mijn peuter van 3 niet luistert. Of ik nou lief vraag of ze haar speelgoed opruimt of niet op de bank wil springen, mijn stem verhef, dreig dat ze anders op de trap moet zitten of haar daadwerkelijk naar de trap stuur, het lijkt haar niet uit te maken. Ze luistert gewoon echt niet. Soms zegt ze zelfs: ‘Ik hoef niet meer te spelen’ of ‘Ik ga zelf wel naar de trap’, dus mijn regels lijken ook averechts te werken.
Hoe zorg ik dat ze luistert?
En dan het gemak dat ze ook gewoon ‘nee’ zegt als ik iets aan haar vraag. Het voelt soms net alsof ik discussies voer met een zestienjarige – wat dat betref houd ik mijn hart vast voor als ze later een puber is. Het maakt me moedeloos. En ik ben ook geen leuke moederversie van mezelf. Hoe pak ik dit nou het beste aan en zorg ik dat ze luistert?”
Tips van de pedagoog
Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.
“Laat ik beginnen met dat de peuterfase veel van jou kan vragen als ouder en dat iedere ouder weleens zijn geduld verliest. Je gevoel zal voor veel ouders herkenbaar zijn. Het kan enorm helpend zijn als je begrijpt waar het gedrag van je dochter vandaan komt. Peuters ontwikkelen zich namelijk enorm op verschillende gebieden. Met name het ontdekken dat ze een eigen persoon met eigen wil zijn, zorgt voor een grote behoefte aan autonomie.
Ontdekken
Dit zie je bij je dochter duidelijk terug in haar gedrag. Het zelf willen bepalen en de manier hoe zij reageert is dus niet persoonlijk tegen jou, maar haar manier van ontdekken hoe ze haar eigen persoon kan zijn. Kinderen kunnen alleen ‘ontdekken’ op deze manier als ze zich veilig voelen. Het klinkt misschien vreemd, maar het is dus wel een teken dat je dochter de ruimte voelt bij jou om dit te ontdekken.
Voorspelbaarheid
Maar de manier waarop het nu verloopt, voelt waarschijnlijk voor jullie beide niet fijn en daar zijn zeker verschillende manieren voor om dit te veranderen. Kinderen ontwikkelen zich dus alleen als zij zich veilig voelen en een belangrijke voorwaarde hiervoor is voorspelbaarheid. Probeer wanneer ze dingen doet die niet wenselijk zijn, iedere keer hetzelfde te reageren.
Wat wél mag
Leg vooral de focus op wat wél mag. Dus in plaats van: ‘Niet op de bank springen’, zeg je liever: ‘De bank is om te zitten’ of ‘Je mag op de grond/kussens springen’. Zo is het duidelijk wat er wél kan en houd je de sfeer positiever.
Meer zeggenschap
Kijk eens waar je je dochter meer zeggenschap kunt geven, om haar behoefte naar autonomie tegemoet te komen. Welke dingen kan ze zelf bepalen? Geef haar bijvoorbeeld keuzes (wat wil je op brood, wil je schoenen of laarzen aan?). Zo voelt je dochter zich meer gehoord en zal ze ook eerder luisteren naar jouw verzoeken.
Betere zelfzorg
Als laatste is het mooi om eens bij jezelf na te gaan wat precies maakt dat je je snel prikkelbaar voelt. Is dit op bepaalde momenten of juist bij bepaald gedrag? Je geduld bewaren is moeilijker als je zelf moe bent of veel aan je hoofd hebt. Kijk eens waar jij voor jezelf rustmomenten in een dag kunt inbouwen. Want door beter voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.
Verplaatsen
En als je merkt dat je je geduld bijna verliest, kan het enorm helpend zijn jezelf even te verplaatsen in je dochter. Een fijne zin die je voor jezelf kunt herhalen op zo’n moment is: ‘Ze doet niet moeilijk, ze heeft het moeilijk’. Want hoe wijs ze nu ook al lijkt, emotioneel gezien moet er nog enorm veel ontwikkeld worden en heeft ze vaak nog geen andere manieren om zichzelf te uiten dan door hoe ze zich nu gedraagt.”
Wil je meer opvoedtips lezen?
- Dilemma: ‘Mijn dreumes slaapt ineens slecht, hoe ga ik daarmee om?’ Pedagoog geeft advies
- Opvoedexpert tipt: zó ga je om met een peuter die de bedtijd rekt
- Schermtijd voorbij, kind boos? Opvoedexpert tipt: zó ga je ermee om
- Dilemma: ‘Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn dreumes?’ Pedagoog geeft antwoord
Opvoedexpert tipt: zó ga je om met een peuter die de bedtijd rekt