Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Dreumes Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Mijn dreumes krijgt nog steeds twee flessen ’s nachts, is dat erg?’ Pedagoog geeft advies

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Bianca (35) haar dilemma voor: ‘Mijn dreumes krijgt nog steeds twee flessen water ‘s nachts, is dat erg?’

Bianca: ‘Om maar met de deur in huis te vallen: Lizelotte slaapt nog niet door. Nou is dat voor een kind van 15 maanden helemaal niet zo vreemd, weet ik, alleen staat Lizelotte echt áán als ze wakker wordt. Voorheen was ze dan te sussen met een fles melk, maar dat wilde ik niet meer toen ze één was geworden. Ik ben daar vrij rigide in, wil het echt volgens de boekjes doen, en wilde vooral niet dat ze aan melk ging wennen als nachtelijke troost.

Per se warm water

Het stoppen met die nachtvoedingen ging in het begin nog lastig, want water pikte ze niet – dus dunde ik de fles langzaam maar zeker uit, op een gegeven moment nog maar één schepje melk, uiteindelijk alleen warm water. Dat pikte ze! Na een fles warm water (koud wil ze niet, dan blijft ze schreeuwen) slaapt ze verder. Het verschilt heel erg per nacht wanneer ze precies wakker wordt. Soms is het om één uur, soms om vier uur, er is geen pijl op te trekken. Wel slaapt ze uiteindelijk altijd tot een uur of half acht, wat erg fijn is. Alleen: de laatste weken wordt ze soms wel twee keer per nacht wakker en ook dan slaapt ze alleen verder met een fles lauwwarm water.

Gewenning of niet?

Het is dan echt secondewerk – er staat een thermoskan op mijn nachtkastje en binnen twee minuten lig ik weer in bed, maar toch zit het me niet lekker. Toen ik het aan de consultatiebureau arts vroeg, gaf ze aan dat het niet erg is, want het is geen melk (dus geen suikers) en ‘wij hebben ’s nachts ook weleens dorst.’ Toch ben ik bang dat dit een soort gewenning is. Lizelotte zit weliswaar óók in een sprongetje, dus misschien dat het vanzelf overgaat, maar het is nu toch alweer zeker een paar weken gaande en ik ben als de dood dat ik iets verkeerd doe. Is dit normaal, of wat moet ik doen?’

Tips van de pedagoog

Opvoedexpert-Esther-Jongerius
Mandy de Jager Fotografie

Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.

“Laat ik beginnen met dat je echt niets verkeerd doet. En je dochter trouwens ook niet, veel kinderen rond deze leeftijd worden nog wakker ‘s nachts. Dit kan allerlei redenen hebben, tanden die doorkomen, angsten, alleen zijn of gewoon even wakker worden na een slaapcyclus en nog moeite hebben om weer verder te slapen.

Verschillende manieren

Dit kan dus ook echt per periode verschillen. Je kunt de situatie op verschillende manieren bekijken. De fles water (wat eerst melk was) is nu een associatie geworden om weer in slaap te vallen. Een hulpmiddel, waarmee ze snel getroost is en weer in slaap valt. Vaak wordt er negatief gekeken naar slaapassociaties, maar als het jou helpt en ze valt weer in slaap, zie ik zeker geen probleem, en is het juist een fijn hulpmiddel.

Associatie veranderen

Maar wanneer je het wel vervelend vindt, is het fijn om te kijken of je de associatie kan veranderen. Denk aan een knuffeltje, nachtlampje of iets dergelijks. Om de overgang makkelijker te maken, kun je eerst een nieuwe associatie introduceren naast de huidige. Dat je bijvoorbeeld naar haar toe gaat en haar de fles geeft én een knuffeltje. 

Afbouwen

Als de knuffel echt onderdeel is geworden van de troost, kun je de fles gaan afbouwen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. In één keer. Het is mooi om dit van te voren wel te benoemen naar je dochter. Biedt haar voor het slapengaan nog de mogelijkheid om te drinken en vertel in de nacht als ze er om vraagt dat ze morgenochtend weer krijgt. Dit kan lastig zijn de eerste nachten, dus het vraagt wel veel van jou. Zorg dus dat je dit doet op het moment dat je zelf de ruimte voelt om hier in de nacht mee bezig te zijn. Zo niet, dan wordt het alleen maar verwarrend als ze het eerst niet krijgt en daarna wel, omdat je het niet meer trekt.

Geleidelijk

Je kunt er ook voor kiezen om het geleidelijk te doen. Maak de fles steeds kleiner of steeds iets minder warm. Het belangrijkste is dus hoe jij je erbij voelt en als jij het zelf prima vindt, dan kun je het zo laten totdat dit niet meer zo voelt.”

Wil je meer opvoedtips lezen?

Dilemma: ‘Zal ik zonder man en kinderen op vakantie gaan?’  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme