Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Peuter Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn peuter?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Fatima (31) haar dilemma voor: ‘Mijn peuter heeft van die driftbuien, vooral in de supermarkt, hoe ga ik daarmee om?’

“Twee is nee, is zo’n gevleugelde uitspraak. Nou, mijn dochter zei al nee toen ze net kon praten en daarmee is ze sindsdien niet opgehouden, haha! Maar goed, dat zeg ik nu met een knipoog, maar ik vind het pittig. Suzy is nu dus twee en zegt echt op alles nee. Schoenen aandoen, eten, opruimen, iets teruggeven, het is een continue strijd. Een fase, ik weet het, dus ik kan het redelijk loslaten. Adem in, adem uit, dat idee.

Driftbuien supermarkt style

Maar de laatste tijd heeft ze ook echt van die driftbuien, klassieke gevalletje supermarkt style, zeg maar. Omdat ze het pak koffiecups niet mag openmaken. Ze niet mag likken aan de deur van de koeling. Niet zomaar broodjes uit de bakkerij mag gappen. Het gevolg: een flinke krijspartij, rollend over de vloer en álle ogen op haar (en mij!) gericht. Ik probeer dan kalm te blijven maar het zweet breekt me uit, dat ik op een gegeven moment toch boos word en haar mee probeer te krijgen – dat werkt alleen averechts. Ik vind die tantrums echt verschrikkelijk, dus hoe hiermee om te gaan?”

Tips van de opvoedexpert

Opvoedexpert-Esther-Jongerius
Mandy de Jager Fotografie

Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.

“De overgang van dreumes naar peuter kan in veel gevallen een behoorlijke verandering zijn. Waar je kindje eerst meestal luisterde, kun je je ineens echt een politieagent voelen.

Kinderen op deze leeftijd gaan echt de wereld ontdekken en de grenzen die daarbij horen. Voor jou als ouder kan kennis over de ontwikkeling van je peuter enorm helpen. Weten waarom je kind soms van die vreemde dingen perse wilt doen en daarover driftbuien ontstaan, zodat je zelf je geduld kunt bewaren en weet hoe je kunt reageren in zulke situaties.

Daarnaast kan het helpend zijn om het idee dat het een fase is, los te laten. Want daarmee zeg je (onbewust) dat je er niets aan kunt veranderen. Terwijl je juist enorm veel (praktische en kleine) dingen kunt doen om je kindje in deze periode te ondersteunen, waardoor je uiteindelijk minder driftbuien gaat terugzien.

Zelf doen

Vanaf ongeveer 1,5 jaar krijgen kinderen steeds meer de natuurlijke drang om dingen zelf te doen. Ze willen van alles ontdekken en uitproberen. Ook al hebben wij het niet altijd door, peuters moeten vaak ontzettend veel dingen die wij van ze vragen. 

Kijk eens wat je kind wél zelf kan doen. Waar kun je je kind meer dat gevoel van autonomie geven, waar ze zo enorm naar verlangt? Doe dit in het begin vooral op momenten zonder tijdsdruk en waar je kindje echt de ruimte kan krijgen om het op haar manier te doen. Denk aan helpen met de luiers pakken, jas aantrekken, tafel dekken, broodje smeren.

Geef keuzes

Geef daarnaast je kindje eens vaker een keuze. Wat wil je op je brood? Om het niet overweldigend te maken is het fijn om twee keuzes te geven, waarvan beide keuzes goed zijn.

Volle emmer

Driftbuien kun je zien als momenten waar de laatste druppel de emmer doet overlopen. Er zijn waarschijnlijk meerdere momenten geweest waar je kind frustratie heeft ervaren. En dan ineens kan het te veel zijn en komt alles eruit.

Het is enorm waardevol om je kind op zo’n moment de ruimte te geven om deze boosheid eruit te laten (waar jij uiteraard bij blijft om te ondersteunen). Op die manier kan die emmer weer leegstromen en is je peuter vaak ineens een stuk vrolijker en minder veeleisend.

Plan je bezoek

Met dit in je achterhoofd helpt het om te kijken wanneer je naar de supermarkt gaat. Op de terugweg naar huis na een dag opvang is niet verstandig, omdat de emmer van je kindje behoorlijk vol zal zijn. In de ochtend is dan een beter idee – en het bespaart je veel stress!”

* Om privacy redenen zijn er gefingeerde namen gebruikt. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Heeft je kind last van driftbuien? 8 redenen waarom dat eigenlijk héél goed is!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme