Dilemma: ‘Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn dreumes?’ Pedagoog geeft antwoord
Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Fenne (30) haar dilemma voor: ‘Hoe ga ik om met mijn driftige dreumes?’
“Mijn dreumes is nog maar nét een jaar, maar heeft nu al best wel erge driftbuien. Waarbij hij zich op de vloer werpt, of juist achterover als je ‘m vasthoudt – je moet echt uitkijken dat hij zichzelf niet van de commode gooit. En waarom? Omdat hij mijn sleutels niet mag vasthouden, of mijn telefoon, of omdat hij geen soepstengels meer mag (want: al drie gehad). En dat zijn dan nog maar een paar voorbeelden. Op andere momenten kan hij weer poeslief zijn, alsof er niks is gebeurd.
Driftbuien: fase of karakter?
Soms maak ik me er wel een beetje zorgen om. Is het wel normaal om nu al van die driftbuien te hebben, hoort het bij een fase of is dit gewoon al een karaktertrekje van hem? Want dan maak ik me oprecht een beetje zorgen: wordt het dan alleen maar erger? Kortom: advies is welkom.”
Tips van de opvoedexpert
Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.
“Na de eerste verjaardag zie je vaak dat kinderen enorme sprongen maken. Het zijn echt geen baby’s meer en veranderen steeds meer in minimensjes, met een eigen persoonlijkheid. En daarmee ook een eigen wil. Een hele mooie ontwikkeling, maar voor jou als ouder kan deze verandering ook voor vele uitdagingen zorgen.
Normaal en passend gedrag
Gemiddeld zie je dit bij kinderen rond anderhalf, dus dat je kindje dit gedrag van die driftbuien nu vertoont is heel normaal en passend bij de leeftijd. Kinderen op deze leeftijd leven volledig in het nu, dus die sleutels of die soepstengel is op dat moment zijn hele wereld. Het kan dan ook echt enorm frustrerend voelen voor je kind wanneer iets niet gaat zoals hij wilt.
Ruimte geven
Mooi om ruimte te geven aan deze frustratie. Die boosheid mag er zijn, alleen de manier waarop dit geuit wordt kun je hem in begeleiden. Je kunt benoemen dat hij die sleutels heel graag wilde en dat het ook jammer is dat het nu niet kan. Kijk of je een alternatief kunt aanbieden wat wél mag.
Geen grenzen
Tot zeker anderhalf jaar hoef je nog geen grenzen te stellen. Je kindje is namelijk nog niet in staat om regels te begrijpen. Dus laat je energie daar vooral nog niet naartoe gaan. Focus vooral op wat wel mag en aan het ruimte geven van de emoties.
Druppel en de emmer
Over het feit dat het de ene keer wel strijd oplevert en de andere keer niet: Dat heeft te maken met hoeveel frustratie er gedurende de dag al is geweest. Vergelijk het met de druppel die de emmer deed overlopen. Soms kan iets (in onze ogen) kleins zorgen voor die uitbarsting, omdat er daarvoor al enorm veel frustratie opgebouwd was. Juist door je kindje de ruimte te bieden om de emoties te mogen ervaren, zorg je dat die emmer leegloopt en minder snel kan overstromen (die driftbui dus).
Geen zorgen
Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over dit gedrag, want het is precies gedrag dat bij de ontwikkeling van een dreumes hoort. Maar uitdagend kan het zeker zijn!”
* Om privacy redenen zijn er gefingeerde namen gebruikt. De echte namen zijn bekend bij de redactie.