Dit is alles waar je op wilt letten bij een dieet voor zwangerschapsdiabetes
Een op de twintig vrouwen heeft zwangerschapsdiabetes. Bij deze ziekte, al wordt het veelal ervaren als een kwaal, is de bloedsuikerspiegel uit balans. Hoe pas je je voedingspatroon daar op aan? Is er een speciaal dieet voor zwangerschapsdiabetes?
Heb je last van zwangerschapsdiabetes, dan betekent dit dat je lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Als gevolg daarvan heb je teveel suiker in je bloed. Bij een dieet voor zwangerschapsdiabetes ligt daarom vooral de nadruk op koolhydraten en suiker, die je met mate moet innemen.
Zwangerschapsdiabetes en koolhydraten
Daarom even over koolhydraten, bij veel diëtisten toch wel het gesprek van de dag. Koolhydraten is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel. Wanneer je je suikeriname wilt verminderen, zoals bij een dieet voor zwangerschapsdiabetes, is het dus zaak om het aantal koolhydraten te verminderen. En om het lekker ingewikkeld te maken: koolhydraten komen in vele vormen. Zetmeel, cellulose, oligosachariden en suikers. Bingo, bingo, bingo en bingo, allemaal koolhydraten. In welke voedingsmiddelen deze voorkomen? Een kort overzicht vind je hieronder.
- Aardappelen, rijst, pasta, couscous, bulgur (zetmeel)
- Fruit, vruchtensap (vruchtensuiker)
- Havermout, papsoorten, zoals volkorenpap, griesmeelpap, muesli, cruesli (zetmeel, soms ook suiker)
- Koek, ontbijtkoek, gebak (suiker en zetmeel)
- Melk, yoghurt, karnemelk (melksuiker)
- Alle soorten brood, beschuit, crackers (zetmeel)
- Peulvruchten, zoals witte en bruine bonen en kikkererwten (zetmeel)
- Vla, pudding, vruchtenyoghurt (suiker, melksuiker en zetmeel)
- Suiker, honing, zoet broodbeleg, limonade, snoep (suiker)
Glykemische index
Eigenlijk is de kunst om tijdens het boodschappen doen te kiezen voor producten met een lage glykemische index. Deze index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glykemische index wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Dat is wat je wilt hebben en perfect voor een dieet voor zwangerschapsdiabetes.
Koolhydraatarme producten
Naast de glykemische index kun je ook kiezen voor koolhydraatarme producten. Dat zijn dierlijke producten zoals vlees en vis, zoals biefstuk, gehakt, kipfilet, kabeljauw en zalm. Ook groenten, fruit, noten en zaden zijn koolhydraatarm.
Dieet zwangerschapsdiabetes
In het geval van zwangerschapsdiabetes betekent dit niet per se dat je je dieet rigoureus moet omgooien. Immers, voedingsmiddelen zoals brood, aardappelen en fruit leveren leveren naast koolhydraten ook veel vezels, vitaminen en mineralen. Let bij het samenstellen van je dieet op de volgende zaken:
- Eet gerust koolhydraten, maar minder dan voorheen.
- Verdeel je voeding goed over de dag. Ga bijvoorbeeld in plaats van drie naar zes maaltijden.
- Verklein je hoofdmaaltijden en vang dit op met een tussendoortje. Zo kun je te hoge bloedsuikerwaarden na de maaltijd beperken of voorkomen.
- Vermijd het gebruik van suiker en producten met veel toegevoegde suikers. Inspiratie daarvoor kun je hier vinden. Schrap frisdrank, limonade of vruchtensappen of vervang ze door light (met mate), zero frisdrank of suikervrije limonade.
- Vermijd zoete tussendoortjes zoals chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker.
- Gebruik niet te veel vet of geef de voorkeur aan onverzadigde vetten, zoals dieethavalrine en dieetmargarine, vloeibare bakboter, olie en vloeibaar frituurvet.
- Zorg dat je niet teveel aankomt tijdens de zwangerschap, maar ga ook weer niet streng lijnen. Een gewichtstoename van 12 kilo is normaal.
- Bonustip: ga meer bewegen.
Voorbeeld van dieet voor zwangerschapsdiabetes
Een dagschema van een dieet voor zwangerschapsdiabetes kan er als volgt uitzien:
Ontbijt:
- Een schaaltje yoghurt of halfvolle melk met 4 eetlepels muesli of cruesli
of - Twee sneden brood met kipfilet
Tussendoortje
- 1 snede brood besmeer met zachte halvarine
of - 1 stuks fruit
Lunch
- Twee of drie sneden brood met hartig beleg zoals kaas, vlees, vis, eieren en vegetarisch en een beker met melk(-product)
Tussendoortje
- 1 stuks fruit en een beker melk(-product)
Diner
- Een ruime portie groenten of salade, gecombineerd met 2 opscheplepels rijst of couscous of 3 opscheplepels pasta of een andere zetmeelbron
- Stukje vlees, kip of vleesvervanging, gebakken in vloeibare margarine
Tussendoortje
- 1 snee brood of 2 knäckebröd met hartig beleg
of - 1 portie fruit
Tussen iedere maaltijd kun je zo’n twee uur houden.
Wil je meer lezen over de oorzaak van zwangerschapsdiabetes? Daarover vind je hier meer informatie.
Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.