Help, ik heb diarree tijdens mijn zwangerschap. Wat nu?
Hoewel iedereen er weleens last van heeft, blijft het erg vervelend: diarree. Ook tijdens een zwangerschap kan een vrouw last van diarree hebben. Maar hoe komt dat eigenlijk en is dat erg?
Wij vertellen alles wat je erover moet weten.
Diarree tijdens zwangerschap
Er zijn veel vrouwen die tijdens hun zwangerschap diarree hebben. Sterker nog, vrouwen die zwanger zijn, zijn er zelfs vatbaarder voor. Je bent dus lang niet de enige bij wie dit gebeurt. Maar hoe komt dit en kan het eigenlijk kwaad?
Meestal is diarree tijdens de zwangerschap niet iets om je zorgen over te maken, zolang je maar genoeg drinkt. Het is in de meeste gevallen niet gevaarlijk en het gaat vaak vanzelf weer over. Ook hoef je hiervoor meestal niet naar de verloskundige of huisarts.
Oorzaken diarree tijdens zwangerschap
Diarree tijdens de zwangerschap kan door verschillende oorzaken komen. Zo kan de groei van je baby meespelen. Doordat je baby groeit, wordt er ook meer op je darmen geduwd, met als gevolg dat je spijsvertering een beetje verandert. Dit kan voor diarree zorgen. Ook kan stress een oorzaak voor diarree zijn. Het is dus belangrijk om je te ontspannen, zowel voor jou als voor je baby.
Iedereen kan diarree krijgen doordat hij wat heeft gegeten dat niet goed was, een zwangere vrouw dus ook. Je lichaam wil dat eten dan snel weer weg uit zijn lichaam hebben en dat gebeurt door middel van diarree. Dit is niet erg, zolang je geen rauwe vis, rauw vlees of rauwmelkse kaas hebt gegeten. Als dit wel het geval is, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.
Ook kan een zwangere vrouw aan het eind van haar zwangerschap diarree krijgen, als voorteken dat de bevalling bijna begint. Als laatste reden kan de diarree komen door een darminfectie die is ontstaan door een virus of een bacterie. Als je zwanger bent is je weerstand wat lager, waardoor sneller vatbaar bent voor een infectie.
Wanneer naar de huisarts?
Hoewel het meestal dus niet erg is als je diarree hebt tijdens je zwangerschap, kan het in de volgende gevallen wel verstandig zijn om je huisarts te bellen:
• Je voelt je in de war/suf of als je denkt dat je gaat flauwvallen
• Je hebt rauwe vis, rauw vlees of rauwmelkse kaas gegeten
• Je hebt hoge koorts
• Je hebt langer dan drie dagen last van diarree
• Je merkt tekenen van uitdroging (extreme dorst, donkere urine of weinig plassen)
• Je vindt het moeilijk om te drinken of om je drinken binnen te houden
• Je hebt constant harde buiken
• Je ziet slijm of bloed bij je ontlasting
Wat kun je ertegen doen?
Als je diarree tijdens je zwangerschap hebt, is dit meestal van korte duur. Het is dan vaak niet nodig om medicijnen in te nemen. Wel is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ga wat langer op bed liggen, eet wanneer je dat ziet zitten en blijf goed drinken. Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste, drink voldoende water of thee. Laat de frisdrank vooral in de kast staan, dat kan alleen maar voor extra uitdroging zorgen.
Heb je langere tijd last van diarree en gaat het maar niet over? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. De huisarts kan eventueel medicijnen voorschrijven.
Tientallen vieze poepluiers per dag? Misschien heeft je kind last van peuterdiarree