Steeds meer kinderen krijgen diabetes: zo herken je het
Afgelopen week werd duidelijk dat steeds meer kinderen diabetes hebben. Kinderartsen maken zich dan ook grote zorgen. Maar hoe weet je nu eigenlijk of jouw zoon of dochter ook diabetes heeft? Door alert te zijn op deze symptomen zul jij diabetes (sneller) herkennen bij je kind.
Bij diabetes denk je wellicht aan een suikerziekte voor ouderen. Toch is niets minder waar. Afgelopen week is namelijk duidelijk geworden dat steeds meer jonge kinderen en tieners gediagnostiseerd worden met diabetes.
Diabetes bij kinderen
Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds heeft afgelopen week aan de bel getrokken bij politici. Het probleem bij kinderen is volgens haar groot en het is dan ook noodzakelijk dat er meer aandacht aan wordt geschonken: “Eén op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht, dat weer een belangrijke oorzaak is van diabetes type 2″ laat Halbertsma weten aan De Telegraaf.
Wanneer we naar de cijfers kijken, lijkt Halbertsma inderdaad gelijk te hebben. Zo is het aantal kinderen met diabetes de afgelopen 30 jaar verdubbeld (!). Op dit moment zijn er dan ook zo’n ruim 10.000 kinderen met diabetes type 1 in Nederland. Genoeg reden dus om stil te staan bij de symptomen.
Hoe herken je diabetes?
Hoe sneller je diabetes herkent, hoe kleiner de kans op complicaties. Nu is het bij kids nóg belangrijker om diabetes sneller te herkennen omdat (jonge) kinderen nog in de groei zijn. Een huisarts zal dan ook kunnen vaststellen of een kind daadwerkelijk een suikerziekte heeft. Een aantal symptomen waar je de suikerziekte zelf bij jouw zoon of dochter kunt herkennen zijn:
- Veel drinken
- Veel plassen
- Duizeligheid
- Wazig zien
- Moeheid
- Gewichtsverlies.
- Broek plassen (wanneer kinderen eigenlijk al zindelijk zijn)
Diabetes bij baby’s en peuters
Net als volwassenen, tieners en kinderen, kunnen ook baby’s diabetes krijgen. Deze symptomen zijn echter iets te lastiger te herkennen dan bij kinderen. Wanneer jouw baby veel huilt en/of aanvallen van ademnood heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan en het te laten onderzoeken.
Wat als je kind meer weegt dan gemiddeld? Alles wat je moet weten over overgewicht bij kinderen