Deze 6 vrouwenkwalen zien dokters vaak over het hoofd
‘Het gaat vanzelf wel weer over.’ Hoe vaak we dat niet te horen krijgen van de dokter. Vaak wel, maar lang niet altijd, blijkt pas later. Er zijn een aantal typische vrouwenkwalen of ziektes waar we dus zelf heel scherp op moeten letten. Famme somt 6 vrouwenkwalen op met de signalen en wat het is.
Doordat de oorzaken vaak nog onbekend zijn en je aan de buitenkant in de meeste gevallen niks ziet, worden deze aandoeningen vaak niet serieus genomen. Famme’s Muriel werd jaren geleden van het kastje naar de muur gestuurd. Vliegpijnen in haar hele lijf maakten haar leven op een gegeven moment echt niet meer leuk. Na vele onderzoeken en na aandringen om door verwezen te worden naar neuroloog en reumatoloog veranderde de diagnose van Fybromyalgie in RA (Reumatoide Artritis). Met medicijnen heeft ze het nu onder controle.
Gezondheidsexperts raden vooral ook aan om goed naar je eigen lichaam te luisteren en om zelf meer informatie op te zoeken over de vrouwenkwalen of ziektes die het minst herkend worden bij vrouwen. Over het algemeen komen onderstaande 6 ziektes vaker bij vrouwen voor. Met deze kennis ben je alweer beter voorbereid op je bezoek aan de huisarts.
1. Polycysteus-ovariumsyndroom
Vrouwen met het Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) of syndroom van Stein-Leventhal hebben vaak verklevingen in de eierstokken. Het is niet bekend hoe deze verklevingen ontstaan, maar ze zijn in elk geval goedaardig.
De eierstokken maken niet alleen veel vrouwelijk hormoon aan, maar ook een klein beetje mannelijk hormoon. Volkomen normaal. Bij meisjes en vrouwen met PCOS maken de eierstokken alleen tevéél mannelijk hormoon aan.
Je kunt merken dat je menstruatie onregelmatig wordt of uitblijft en je kunt last hebben van meer (gezichts-)beharing en puistjes.
PCOS is dus niet ernstig, maar het kan wel zo zijn dat je minder vruchtbaar bent en dat het langer duurt om zwanger te worden (door de ongecontroleerde eisprong). De pil kan in ieder geval de lichamelijke klachten verminderen.
Er kan ook sprake zijn van het Asherman-syndroom. Hierbij zit er littekenweefsel in de baarmoeder, waarbij de wanden van de baarmoeder aan elkaar verkleefd zitten. Deze verklevingen worden veroorzaakt door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie, keizersnede of infectie.
2. Fibromyalgie
Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Het wordt ook wel weke-delen-reuma genoemd.
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom waarbij je veel algemene spierpijn en stijfheid voelt. Daarbij kun je soms last hebben van (extreme) vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, angsten, allergieën, concentratieproblemen, koorts en darmklachten.
3. Chronisch vermoeidheidssyndroom
Als je last hebt van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) ben je erg snel moe of uitgeput. Dat kan al bij de kleinste lichamelijke of mentale inspanning. Een paar uurtjes rust helpt niet, daarvoor is veel meer tijd nodig. Daarom functioneren mensen met CVS op een veel lager inspanningsniveau dan voorheen. Soms gaat dit zelfs samen met licht geheugenverlies, concentratieproblemen of onverklaarbare spierpijn.
Om dit vast te kunnen stellen, zal de dokter andere aandoeningen zoals Pfeiffer, Lyme of een depressie moeten uitsluiten.
LEES OOK: 7 fabels over migraine die absoluut de wereld uit kunnen
4. Lupus
Er zijn verschillende vormen van Lupus, een auto-immuunziekte. De oorzaak is een verstoring in het immuunsysteem. Je kunt hierbij last hebben van moeheid, koorts, pijn en stijfheid in je gewrichten, pijn op de borst, licht geheugenverlies en huiduitslag. Veel mensen (vooral vrouwen) voelen het in vlagen of buien opkomen. Dan wordt het ineens erger, en zwakt het later weer af.
5. Artritis
Van alle artritis-gevallen (niet verwarren met artrose: pijnlijke gewrichten door slijtage) is driekwart vrouw. Bij reumatische artritis (RA) – een van de 212 vormen van artritis – ontstaan gewrichtsontstekingen, vaak in je handen, pols, knieën of voeten. Ook dit is een auto-immuunziekte: je afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam. Het kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan en houdt chronisch aan, soms met een pauze tijdens de zwangerschap.
De huid rond het gewricht kan warm aanvoelen (je kan er koorts bij hebben), opzwellen en rood worden. Er ontstaat ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht, waardoor het kraakbeen niet goed kan functioneren. En dat is pijnlijk. Een bloedtest naar bezinksel kan uitwijzen of je reuma-factor in je bloed hebt. Een flinke stap dichter bij een behandelplan.
Hoewel je natuurlijk altijd langs de huisarts moet gaan, zou veel omega-3 slikken de pijn wat kunnen verlichten. Inslaan die vis en supplementen!
6. Prikkelbare darm syndroom
Vrouwen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) – spastische darm – ervaren chronische darmkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping. Dit kan komen door een verstoring in de lijn van de hersenen naar het darmkanaal. Normaal gesproken kneden de darmen je voedsel en zorgen ze dat het goed getransporteerd wordt. Bij PDS gaan die darmbewegingen te snel of te langzaam. Met de gevolgen van dien.
De gouden regel tijdens het griepseizoen
HealthMaag Lever Darm StichtingReumafondsThuisartsRadboud UMC