Op deze momenten gaat het bedrag van de kinderbijslag omhoog
Als je kinderen krijgt, krijg je vanuit de overheid ook meteen een helpende hand: de kinderbijslag. Die krijg je per kind, per kwartaal. Maar het blijft niet bij één bedrag tot je kind 18 is, nee, de hoogte van de kinderbijslag stijgt op maar liefst twee momenten.
Inmiddels zitten we in het derde kwartaal, dat bestaat uit juli, augustus en september. Als dit kwartaal voorbij is, krijg je de kinderbijslag weer gestort, op 1 oktober.
Kinderbijslag gaat twee keer omhoog
Kinderen van verschillende leeftijden vereisen een ander soort zorg, andere ondersteuning én andere kleding en producten. Waar je voor een baby voeding, luiers, kleding en speelgoed koopt, moet je bij een tiener ook denken aan kosten voor school, boeken en misschien wel een laptop of telefoon. Niet zo gek dus, dat het bedrag van de kinderbijslag stijgt als je kind ouder wordt. Dit is het bedrag dat je krijgt, per leeftijd (via de Sociale Verzekeringsbank):
- 0 tot en met 5 jaar: 281,69 euro
- 6 tot en met 11 jaar: 342,05 euro
- 12 tot en met 17 jaar: 402,41 euro
Wanneer krijg je voor het eerst kinderbijslag?
Misschien ben je wel in verwachting of heb je een kindje van een paar weken of maanden oud. Wanneer krijg je dan voor het eerst de kinderbijslag gestort? Dat hangt af van de geboortedatum van je kind én in welk kwartaal je zit. Meestal is het namelijk zo dat de kinderbijslag pas begint in het kwartaal ná de geboorte van je kind. Het geld krijg je dan pas gestort als dat kwartaal weer voorbij is.
Verwarrend? Snappen we. Daarom gebruiken we een voorbeeld: als je kindje op 2 maart van dit jaar is geboren, krijg je in juli pas de kinderbijslag uitbetaald. Je kindje is weliswaar in kwartaal 1 geboren, maar de kinderbijslag begint pas in kwartaal 2 en wordt aan het einde van dat kwartaal uitbetaald.
De enige uitzondering is als je kindje op de eerste dag van een kwartaal is geboren. Dus 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Dan krijg je na dat kwartaal direct het geld.
Wat kost een kind?
Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind voor een tweeoudergezin gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent.