Deze aangrijpende campagne laat je niet snel meer los
Meer dan 40 miljoen kinderen zijn wereldwijd gedwongen op de vlucht, soms helemaal alleen zonder ouders of familie. De vlucht op zichzelf is al levensgevaarlijk, maar als deze kinderen eenmaal veilig zijn, staat hen vaak alsnog veel leed te wachten. Reden voor Save the Children om de indringende campagne ‘Save the Survivors’ te lanceren.
Save the Children is ‘s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie. Hun nieuwe campagnefilm voelt bijna als een actiefilm in de bioscoop: we volgen kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden vluchten vanuit hun thuisland dat wordt platgebombardeerd.
Mentale gezondheid
De film volgt een meisje en haar broertje op de vlucht voor een bombardement dat hun huis vernielt. De film brengt hun ontberingen indringend in beeld. “Deze film is niet alleen gebaseerd op waargebeurde verhalen, maar de jonge acteurs zijn zelf ook gevlucht voor oorlog. Dat maakt het des te aangrijpender,” vertelt Tessa Terpstra van Save the Children.
De campagne laat zien dat kinderen sterk en veerkrachtig zijn. “Maar hoe sterk ze ook zijn: door heftige gebeurtenissen kunnen ze psychische trauma’s oplopen. Daarom bieden wij hen en hun ouders psychosociale hulp. Zo kunnen ze hun aangrijpende ervaringen verwerken en mentaal herstellen. Krijgen ze daar niet de kans voor, dan lopen ze het gevaar dat hun traumatische ervaringen ernstige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling en gezondheid. Het is een gigantisch probleem: de mentale gezondheid van miljoenen kinderen staat op het spel.”
Child Friendly Spaces
Bij noodhulp aan mensen die zijn gevlucht op plekken waar kinderen moeten vluchten voor oorlog of rampen, denk je al snel aan hulp in de vorm van schoon drinkwater, voedsel en medicijnen. “Die noodhulp verschaffen we inderdaad in vluchtelingenkampen en afgelegen gebieden. Maar de psychosociale hulp is eveneens van levensbelang. Kinderen kunnen door alle angst en spanning last krijgen van nachtmerries, bedplassen, braken, verlies van eetlust, concentratieproblemen en agressief of juist teruggetrokken gedrag.”
Om deze psychosociale hulp te verlenen, ontwikkelde Save the Children wereldwijd onder meer Child Friendly Spaces. “Dat zijn ruimtes waar kinderen onder begeleiding weer even onbezorgd kunnen spelen. Ze leren er ingrijpende gebeurtenissen verwerken door bijvoorbeeld speltherapie. In Nederland bieden we zulke steun aan op opvanglocaties en scholen speciaal voor kinderen met een vluchtelingen- en migratieachtergrond.”
Angst voor het onbekende
De film voor de campagne ‘Save the Survivors’ is ook vertoond aan kinderen in vluchtelingenkampen, zoals in Libanon. Terpstra: “We wilden er zeker van zijn dat we zo dicht mogelijk bij de waarheid zaten. De kinderen daar herkenden zichzelf in het verhaal. Een van hen zei: ‘De kinderen in de film ontsnappen aan hun noodlot, maar het onbekende is nog veel enger dan de oorlog. ‘”
“Dat laat zien hoe veel kinderen aankunnen en tegelijk hoe kwetsbaar ze zijn. Ze maken levensgevaarlijke, soms jarenlange tochten over zee, door bergen en woestijnen. Ze worden blootgesteld aan gevaar door gewapende groepen en criminelen. Maar nadat ze dat allemaal hebben doorstaan, staat hen nog de zware taak te wachten om te wennen aan een onbekende omgeving terwijl ze hun heftige ervaringen verwerken. We zijn het aan hen verplicht om hen te helpen met hun herstel. Dat kunnen ze niet alleen.”
Save the Children
Wereldwijd groeit 1 op de 6 kinderen op in een conflictgebied – meer dan 450 miljoen kinderen. Dat is het hoogste aantal in 20 jaar. Van alle kinderen die vorig jaar naar Europa vluchtten, vluchtte maar liefst driekwart – meer dan 117.000 kinderen – zonder ouders of verzorgers. Soms raken ouders en kinderen elkaar kwijt in de chaos die na een bombardement ontstaat, soms zijn de ouders omgekomen. En soms sturen ouders hun kinderen alleen de grens over in de hoop op een beter leven, omdat er geen alternatief meer is. Deze kinderen zijn extra kwetsbaar voor geweld, uitbuiting en misbruik. De campagnefilm ‘Save the Survivors’ vertelt het verhaal van gevluchte kinderen. Bekijk de film van de nieuwe campagne hier.