Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 27 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Deze 3 zwangerschapsmythes zijn dus wél waar volgens onderzoekers

Zwangerschapsmythes die voor je gevoel uit de prehistorie stammen (hoog- of laag dragen is een teken voor het geslacht, je cravings hebben invloed op de huid van je kind en een lange wandeling zou je bevalling op gang brengen) kun je eigenlijk gewoon lekker negeren. Of toch niet? Want uit onderzoek blijkt dat er in deze drie zwangerschapsverhalen wel degelijk een kern van waarheid zit.

Deze drie mythes over een zwangerschap kun je als fabeltje opvatten, maar zijn wel degelijk door verschillende onderzoeken bewezen waar te zijn.

1. Een lange, moeilijke zwangerschap betekent dat je een jongen krijgt

Verschillende onderzoekers zijn er nog niet over uit waarom dit waar is, maar in 2003 heeft een team doktoren onderzoek gedaan naar meer dan 8 duizend geboortes in een Iers ziekenhuis. De geboortes die zij hebben onderzocht hebben allemaal plaatsgevonden tussen 1997 en 2000. De vrouwen die bevielen van een prematuur kindje of de vrouwen waarbij de bevalling werd ingeleid, deden niet mee aan het onderzoek.

Toen de artsen alle cijfers rondom de geboorte naast elkaar legden, zagen ze dat de bevallingen van jongens gemiddeld iets langer dan zes uur duren en bevallingen van meisjes iets minder dan zes uur. Vrouwen die van een jongen bevielen hadden vaker last van complicaties tijdens hun bevalling dan zij die een meisje op de wereld zetten. Ook worden jongens vaker met een keizersnede geboren (6 procent) dan meisjes (4 procent). Overall kwamen er meer ‘speciale ingrepen’ kijken bij bevallingen van jongens (29 procent) dan bij meisjes (24 procent).

Volgens de onderzoekers kan de reden hiervoor zijn dat jongens gemiddeld honderd gram zwaarder zijn dan meisjes bij de geboorte. Een leuk feitje uit een ander kleinschalig onderzoek: vrouwen die zwanger zijn van jongens eten gemiddeld meer calorieën per dag dan vrouwen die een meisje in hun buik dragen.

2. Als je een meisje wil, kun je beter geen bananen eten

Stel nu dat je dólgraag een meisje op de wereld wil zetten, dan kun je dat volgens onderzoekers dus regelen door wat je eet. Voor een onderzoek dat gepubliceerd werd in Proceedings of the Royal Society, werden 740 vrouwen over hun eetgewoontes voorafgaand aan hun zwangerschap ondervraagd. De calorie-inname van de vrouwen werd verdeeld in drie groepen. De vrouwen die de meeste calorieën naar binnen werkten voordat ze zwanger raakten kregen een jongen en van hen die de minste calorieën aten, kreeg 55 procent een meisje.

LEES OOK: Dit zijn de 7 grootste seksmythes

Bananen

Maar dan nu het gedeelte over die bananen. De onderzoekers kwamen er namelijk niet alleen achter dat calorieën een grote invloed hebben op het geslacht van je baby, maar ook bepaalde voedingsstoffen. En dan vooral het stofje kalium, waar bananen tjokvol mee zitten. Volgens onderzoek zorgt dit stofje er namelijk voor dat de kans op een jongen groter wordt. Niet alleen kalium, maar ook calcium en natrium zouden een invloed op het geslacht van je baby kunnen uitoefenen. Natuurlijk is het tricky om erop in te zetten, dus pin ons er niet op vast.

3. Maagzuur is een voorbode van een baby met veel haar

Laten we maar meteen met het meest freaky gedeelte van het verhaal beginnen, namelijk dat je baby in het derde trimester van de zwangerschap heel veel lichaamshaar krijgt, genaamd lanugo. Soms komt het voor dat ze het ‘loslaten’ en opeten. Ja, baby’s Eten. Hun. Eigen. Haar. Drie keer raden waar de eerste poep van een baby uit bestaat. Jawel, haar.

Goed, erger gaat het vandaag niet meer worden, dus je kunt met een gerust hart verder lezen. Alle baby’s hebben lanugo, maar niet alle baby’s worden geboren met een hoofd vol haar. Voor een onderzoek uit 2006, gedaan door onderzoekers van de John Hopkins University, werden 64 vrouwen gevolgd tijdens hun zwangerschap, en 28 van deze vrouwen zei regelmatig last te hebben van opkomend maagzuur. In die groep vrouwen werden vervolgens 23 baby’s geboren met uitzonderlijk veel haar op hun hoofd. Aan de andere kant gaven 12 vrouwen aan helemaal geen last te hebben van maagzuur tijdens hun zwangerschap. Tien van hen kregen een kind met uitzonderlijk weinig haar.

Dat maagzuur is volgens onderzoekers weer een direct gevolg van een hoeveelheid hormonen die er tijdens je zwangerschap door je lijf stromen. Die zouden er ook voor zorgen dat je kind juist wel of juist geen haar heeft als-ie geboren wordt.

Deze 11 zwangerschapsmythes moet je dus wél meteen uit je hoofd verwijderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme