Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 16 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Een derde tepel? Misschien heb jij er wel een zonder dat je het weet!

Een derde tepel? Eh, wat? De meeste mensen beginnen te grinniken als ze horen over deze bijzondere accessoire. Maar een derde tepel blijkt helemaal niet zo gek. Er is zelfs een grote kans dat jij ook een mini derde tepel hebt!

Een derde tepel, best gewoon

Een derde tepel is heus niet zo ongewoon als we soms denken. Een extra, derde, tepel komt voor bij zo’n 1 tot 2 procent van de vrouwen, en iets minder bij mannen. Een derde tepel betekent niet per se dat je ook een derde borst hebt, en over het algemeen merk je er verder ook helemaal niets van. Vaak wordt een derde tepel zelfs verward met een moedervlek. Verder is het helemaal niet erg om een extra tepel te hebben, en kan het soms zelfs extra sensaties opleveren in bed. Wij zien er dus echt geen probleem in!

LEES OOK: Wist je dat van koffie je borsten kleiner kunnen worden? Lees er hier alles over

Een ‘foutje’ in de baarmoeder

Er is weinig bekend over hoe een derde tepel ontstaat. Er zijn wel een aantal theorieën. In de eerste weken dat de baby in de baarmoeder groeit, worden de buitenste cellen van de embryo wat dikker. Deze dikkere stroken strekken zich uit van de oksel, langs de borst, tot aan de bovenbenen bij de lies. Uiteindelijk verdwijnen deze verdikkingen weer, behalve op de plek waar uiteindelijk de tepels en borsten komen te zitten. Maar soms verdwijnen deze verdikkingen niet volledig, en als dat gebeurt kan zich een extra tepel vormen. De meeste van deze extra tepels liggen daarom dan ook op dezelfde lijn als de twee ‘normale’ tepels.

Meerdere tepels net als andere zoogdieren

Sommige onderzoekers hebben een verklaring voor het ontstaan van deze extra tepels. Een embryo die zich in de baarmoeder ontwikkelt, heeft overeenkomsten met visachtige en reptielachtige dieren, en gaat later meer op andere zoogdieren lijken, totdat het uiteindelijk een echte mensenbaby wordt. En laat nu net het toeval zijn, dat veel zoogdieren meer dan twee borsten hebben. Een koe, varken of hond hebben vier of zelfs tien tepels. Onderzoekers speculeren dat een extra tepel ontstaat door de voorouderlijke eigenschappen, die zich om de een of andere reden verder ontwikkelde toen de foetus in de baarmoeder begon te groeien.

Een complete borst met bijbehorende functies

Niet alle tepels zijn herkenbaar. Dat is ook meteen de reden dat veel mensen niet weten dat ze er een hebben. Wat voor soort derde tepel je hebt, hangt af van de kenmerken. Afhankelijk van uiterlijke en onderliggende kenmerken, is een derde tepel te classificeren van 1 tot 8. Classificatie één staat hier voor een heel onopvallende derde tepel. Dit plek wordt vaak verward met een moedervlek. De meest ontwikkelde derde tepel is een complete tepel inclusief tepelhof en borstklierweefsel. Als je een derde tepel met borstweefsel hebt, dan is er een kans dat deze dezelfde symptomen vertoont als jouw ‘echte’ borsten. Bij hormonale veranderingen of ziekten zal deze tepel dan dezelfde veranderingen ondergaan als jouw ‘echte’ tepels. Ze kunnen gevoelig worden, of zelfs lacteren.

Wat moet je doen met je extra tepel?

De meeste mensen hebben helemaal geen last van hun derde tepel. De extra tepel vorm zich tijdens de pubertijd vaak niet tot een borst en zal ook geen melk aanmaken tijdens en na de zwangerschap. Als je wel last hebt van je derde tepel, of je een meer gevormde derde tepel hebt met bijvoorbeeld een tepelhof en borstklierweefsel, is het een goed idee om een arts te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme