Weet je nog wie ik ben? 5x tips om over dementie te praten met je kind
Dementie is helaas een veelvoorkomende ziekte, op dit moment hebben ongeveer 290.000 mensen dementie in Nederland. Dit is een enorm aantal en daarom is het goed dat er over deze ziekte gesproken wordt. Zeker met kinderen, omdat zij niet altijd begrijpen wat er gebeurt met hun grootouder of ouder. Zo praat je met je kind over dementie.
Dementie is een combinatie van aandoeningen in de hersenen, dit zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. Hierdoor gaat het lichaam en de geest van iemand achteruit.
Zo praat je met je kind over dementie
Voor volwassenen is het al een moeilijk onderwerp met veel emotie, laat staan voor kinderen. Maar het is, zeker met kinderen, belangrijk om open te kunnen praten over dit onderwerp. Met deze tips kun je je kind helpen om de ziekte te accepteren en ermee om te gaan.
Leg uit wat er aan de hand is
Als een familielid dementie lijkt te hebben, is dit vaak te merken aan het gedrag. Meestal merken kinderen dit ook op, zij zullen daar vragen over stellen of hun eigen theorie bedenken. Wanneer je niet met het kind praat of uitlegt dat bijvoorbeeld oma ziek is, kan het kind angstig of boos worden of de schuld bij zichzelf zoeken.
Het is daarom belangrijk om even goed te gaan zitten en uitgebreid met je kind over dementie te praten. Denk hierbij natuurlijk wel aan de leeftijd en hoe je het passend kunt brengen. Bij kleine kinderen is het vaak genoeg om te vertellen dat oma ziek is in haar hoofd en je hier niks aan kan doen. Oudere kinderen willen misschien wat meer uitleg over wat er precies in de hersenen van oma gebeurt. Je kunt dan ook aangeven dat het ongeneeslijk is, maar niet besmettelijk.
Probeer gerust te stellen
Jonge kinderen zouden de schuld bij zichzelf kunnen neerleggen, zonder hier over te praten. Vraag daarom wat je kind ervan vindt, wat hij voelt en wat hem bijvoorbeeld bang of ongerust maakt. Stel je kind gerust door te benadrukken dat niemand er wat aan kan doen, geef aan dat de emoties van je kind logisch zijn en dat het goed is om erover te praten. Hoe moeilijk het ook is, probeer positief te blijven en moedig je kind aan om contact te hebben met het betreffende familielid.
Let op onuitgesproken signalen
Soms blijven kinderen het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten. Daarom kun je op een aantal signalen letten, wanneer je denkt dat er meer speelt dan je kind wil laten zien. Kinderen kunnen slecht gaan slapen, last hebben van nachtmerries, plotseling boos of verdrietig worden of zich afzonderen. Daarbij kan een kind ook moeite krijgen met concentreren op school of heel weinig interesse hebben in de situatie.
Dit kan een teken zijn om extra aandacht en tijd te steken in het bespreken van de situatie met je kind. Soms kan het helpen om je eigen gevoelens en zorgen te delen met je kind, vertel ook hoe je omgaat met die gevoelens. Tot slot is het goed om te laten weten dat je onverminderd van je kind houdt, ondanks de zorgen.
Betrek de omgeving van je kind erbij
Het kan zijn dat je kind erg dicht op de zorg of ziekte van het familielid staat. Daarnaast kunnen er ook spanningen ontstaat door de intensieve zorg, dit kan impact hebben op je kind. Daarom is het belangrijk dat de omgeving van het kind op de hoogte zijn van de situatie, zoals school, de sportvereniging en vriendjes. Zo kan iedereen op het gedrag en welzijn van het kind letten.
Je kind betrekken bij de zorg
Kinderen vinden het fijn om bij dingen betrokken te worden. Probeer daarom kleine dingen te verzinnen om je kind bij de zorg te betrekken. Neem hen mee op bezoekjes en geef aan dat jullie naaste dit heel fijn vindt. Bedenk leuke activiteiten zoals samen naar muziek luisteren, wandelen of spelletjes spelen. Je kunt ook foto’s maken van je kind samen met het betreffende familielid of oude foto’s laten zien van jullie naaste. Tot slot kun je je kind bedanken dat hij zo lief is geweest voor zijn naaste.
https://www.famme.nl/vriendschappen-sterk-houden-dementie/