Ssssttt! Dit zijn de grootste vrouwentaboes in Nederland
Hoewel we het gevoel hebben dat we in Nederland alles kunnen bespreken, en we over het algemeen ook best open zijn over allerlei thema’s en gevoelens, zijn er (ja ook in ons eigen landje) nog een heleboel dingen die we liever niet bespreken. Zo heersen er nog altijd taboes over allerlei (gezondheid)kwesties waar we onderhand écht eens even normaal over mogen doen.
Van homohuwelijken, de Wallen of coffeeshops: het lijkt alsof we in Nederland heel open zijn. Maar is dat eigenlijk wel echt zo?
Waarom hebben we taboes?
Taboe komt van het Polynesische ‘tabu’ wat ‘verboden’ betekent, vandaar dat het voelt alsof het verboden is om over bepaalde onderwerpen te praten. In eerste instanties zijn taboes ontstaan vanuit het idee om een samenleving te beschermen. Eigenlijk laat het zien wat wij als ‘goed’ of ‘slecht’ zien. Volgens auteurs Maassen en Oosterwijk bestaan er drie soorten taboes: 1. taboes over wie we zijn, 2. over wat we denken, 3. wat we doen.
De grootste vrouwentaboes
Ok, we snappen dat sommige taboes de maatschappij kunnen beschermen. Maar laten we een aantal onderwerpen alsjeblieft bespreekbaar maken.
Miskraam
Nog steeds één van de grootste taboes in Nederland. We wachten rustig af tot we 12 weken verder zijn voor we voorzichtig durven te vertellen dat we in verwachting zijn. Mocht het mis gaan, hoeven we er namelijk niet over te praten. Helemaal begrijpelijk, want praten over zo’n groot verlies is natuurlijk mega moeilijk. Toch helpt het in zulke situaties om je pijnlijke emoties te delen. We snappen dat je het niet met Jan & alleman bespreekt, maar je familie en vrienden zouden juist een hele steun kunnen zijn.
Dit zijn de 7 stadia waar je doorheen gaat na een miskraam (volgens een expert)
Depressie
Loop je met een gebroken arm, zal iedereen vol begrip zijn plekje in een volle bus afstaan. Is je been gebroken? Dan zal je partner jou met liefde in je rolstoel hijsen. En heb jij een griepje te pakken, is je baas allang blij dat je lekker een weekje thuis blijft. Maar hoe zit dat met een depressie? Vaak is het voor een ander ontzettend moeilijk om zich voor te stellen hoe een depressie voelt. Er wordt dan wel gevraagd ‘of het beter gaat’, maar daarna wordt het onderwerp ook weer snel vermeden, en zo blijft het dealen met een depressie nog altijd een groot taboe.
Verslaving
Even eerlijk… hoe eerlijk ben jij over een verslaving? Misschien zou je het niet erg vinden om uit te leggen dat je nu eenmaal aan die sigaretjes verslaafd bent, of écht niet zonder muziek kan. Maar zou jij ook zo gemakkelijk praten over een seksverslaving, en hoe je je schaamt als jij uren achter elkaar porno kijkt? Of hoe zou jij je voelen als je partner opbiecht dat hij al die repen chocolade heeft opgegeten omdat hij met een eetverslaving kampt? Juist, you got the point. Sommige verslavingen zijn ondertussen geen taboe meer, maar er zijn nog heleboel verslavingen waar we veel opener over mogen zijn.
Urineverlies
Wist je dat 1 op de 3 vrouwen te maken heeft met urineverlies? Juist! Reden genoeg om dit ‘normaal’ te gaan vinden. Vooral tijdens en na een zwangerschap komt incontinentie vaak voor. Super vervelend als jij gaat sporten en tijdens die squats voelt dat je echt weer even naar het toilet moet om de boel te fixen. Als jij de trainer eerlijk zou zeggen wat er aan de hand is, zal hij zich super ongemakkelijk vinden. We schamen ons dus eigenlijk voor iets wat heel normaal is.
Overgang
Heb jij last van opvliegers, eetbuien, emotionele buien, of andere klachten tijdens de pre menopauze, of overgang? Dan zul je dit misschien wel tegen je partner of beste vriendin kunnen uitleggen, maar over het algemeen zul je er waarschijnlijk niet graag over praten. Tijdens de overgang kun je je misschien wel zo onzeker of depri voelen dat je bepaalde activiteiten skipt. Zo laat onderzoek zien dat ruim 1/3 deel van vrouwen in de overgang een social event of etentje skippen. En wedden dat je dan niet afbelt omdat je ‘zo’n last hebt van die menopauze’? Waarschijnlijk verzin je gewoon een smoesje.