Laura Saija
Laura Saija Gezondheid 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

De eendenbek, hoe voelt het nou echt?

Als we het hebben over een eendenbek, heeft het niets met schattige, pluizige beestjes te maken. Een eendenbek is een instrument dat gebruikt wordt tijdens gynaecologische onderzoeken of ingrepen.

Een onderzoek met een eendenbek wordt vaak als onprettig ervaren, maar hoort geen pijn te doen. We leggen haarfijn uit wat er bij zo’n onderzoek met een eendenbek komt kijken.

Wat is een eendenbek?

Een eendenbek, ook wel bekend als een speculum, is een medisch instrument om de vagina te openen en een duidelijk zicht te bieden op de baarmoederhals en de vagina zelf. Waarom heet dit een eendenbek? Het is vernoemd naar zijn gelijkenis met de snavel van een eend. Het apparaat heeft twee bladen die uit elkaar kunnen worden gespreid en vervolgens vergrendeld kunnen worden om de gewenste opening te behouden.

Hoe werkt een eendenbek?

Een eendenbek bestaat uit twee bladen of armen die aan het ene uiteinde aan elkaar zijn bevestigd en aan het andere uiteinde open gaan. Tijdens een gynaecologisch onderzoek smeert de arts meestal de uiteinden in met een glijmiddel om het inbrengen gemakkelijker te maken en het ongemak te minimaliseren.

De arts plaatst vervolgens de gesmeerde eendenbek in de vagina van de patiënt en spreidt de bladen voorzichtig uit, waardoor een duidelijk zicht op de baarmoederhals mogelijk wordt. Dit stelt de arts in staat om een grondig onderzoek uit te voeren of om bepaalde procedures uit te voeren, zoals een uitstrijkje maken.

Hoe groot is een eendenbek?

Eendenbekken zijn er in verschillende maten om aan de behoeften van verschillende patiënten te voldoen. De grootte van de eendenbek wordt vaak bepaald door anatomie van de patiënt. Maak je dus vooraf geen zorgen dat hij te groot is of niet past. Hier wordt rekening mee gehouden door de arts.

Is een eendenbek pijnlijk?

Het gebruik van een eendenbek kan voor sommige vrouwen ongemakkelijk zijn, maar het mag over het algemeen geen pijn doen. Het belangrijkste is dat de arts zorgvuldig en voorzichtig te werk gaat en dat er voldoende glijmiddel wordt gebruikt om wrijving te verminderen.

Sommige vrouwen ervaren mogelijk een lichte druk of een gevoel van uitzetting wanneer de eendenbek wordt ingebracht en geopend, maar dit zou niet pijnlijk moeten zijn. Het kan voorkomen dat je gespannen bent tijdens het onderzoek en je spieren aanspant. Op dat moment kan het inbrengen en uitklappen wel als pijnlijk ervaren worden. Als je merkt dat het pijn doet, geef dit dan meteen aan bij de arts.

Tips om te ontspannen bij een eendenbek onderzoek

Sommige vrouwen zijn van tevoren zenuwachtig over een onderzoek met een eendenbek. Door de spanning zo’n onderzoek nog ongemakkelijker worden. We geven een aantal tips om te ontspannen tijdens de ingreep.

1. Communicatie is key

Als je nerveus bent of vragen hebt over het onderzoek, aarzel dan niet om met je arts te praten voordat het begint. Ze kunnen je uitleggen wat je kunt verwachten.

2. Ademhaling

Probeer diep adem te halen en je te concentreren op je ademhaling om te ontspannen. Diepe ademhaling kan helpen om spierspanning te verminderen.

3. Afleiding

Sommige vrouwen vinden het fijn om afleiding te zoeken tijdens het onderzoek. Een ontspannend muziekje of juist een gesprek met de arts over koetjes en kalfjes.

4. Ontspan je bekkenbodemspieren

Bewust ontspannen van je bekkenbodemspieren kan helpen om het inbrengen van de eendenbek comfortabeler te maken.

5. Prettige arts

Het hebben van een ervaren en begripvolle arts kan een groot verschil maken. Als je niet tevreden bent met je huidige arts, probeer dan een andere arts te vinden.

Waar word je op getest als je een uitstrijkje krijgt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme