De babyuitzet van Sharon: ‘Onze dochter was 56 centimeter, dus ze paste de pakjes niet’
Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week vertelt Sharon, moeder van de 1-jarige Suze over haar babyuitzet.
De babyuitzet van Sharon
Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?
“Mijn man komt uit een gezin van zes kinderen. Veel van zijn broers en zussen hadden al kinderen, voordat wij zwanger waren. Voordat we zelf begonnen met shoppen, hadden we al een flinke lading spullen gekregen. Maar zelf vond ik het natuurlijk ook leuk om wat nieuwe dingen aan te schaffen. Door corona waren toentertijd de winkels gesloten, dus pas aan het begin van het derde trimester zijn we gaan shoppen.”
w
“We hadden wel ook dekens gekregen, maar die waren dan toch al wat verwassen. Mijn man wilde graag een roze bedje voor onze dochter, omdat dat toch wel heel leuk is. We hebben ook een mooie, roze gehaakte deken gekocht: dingen die toch wel meisjesachtig zijn. We hebben ook wat roze tinten in de kamer aangebracht. De hoes voor het aankleedkussen was bijvoorbeeld ook roze. En we hebben nog wat nieuwe hydrofiele doeken met een leuk printje gekocht.”
Welke spullen hebben jullie gekregen of geleend?
“Onder andere lakensetjes, hydrofiele doeken en handdoeken. En we hebben ook een Tripp Trapp stoel van mijn schoonzus en zwager cadeau gekregen. We hebben ook heel veel – gebruikte, maar goede – kleren gekregen. Dat waren echt dozen vol. Ook de Maxi-Cosi, het autostoeltje, wiegje en een kolfapparaat heb ik allemaal van familie geleend. Eigenlijk hebben we met veel van dat soort spullen nauwelijks uitgaven gehad. Een ledikantje hadden we ook gekregen, maar die vonden we uiteindelijk toch niet zo mooi. Die hebben we toen alsnog nieuw aangeschaft. Een fris bedje en een schoon matras vonden we toch fijn.”
Hebben jullie ook spullen tweedehands aangeschaft?
“Via Marktplaats hebben we een kast en commode gekocht. We hadden al een Ikea kast en er was een kast een commode die daar erg op leken, dus die pasten daar mooi bij. Daar heb ik specifiek op gezocht. Nieuw zou dat samen zo’n 500 euro hebben gekost, maar via Marktplaats hebben we daar uiteindelijk 75 euro voor betaald. Ik heb ook veel kleertjes via Vinted gekocht. Er was een specifiek account dat een vriendinnetje had doorgestuurd, dus daar heb ik aardig wat aangeschaft. En via een koopjeshoek op Instagram, Nijn&Aap, heb ik ook wat dingen gekocht. Ja gedurende het derde trimester zijn we naar de Prénatal gegaan en hebben we mooie roze dekentjes gekocht.”
https://www.instagram.com/p/CnwchXDjlUq/
“De kinderwagen hebben we van mijn schoonzus gekocht. Zij heeft die zo’n 5 jaar geleden aangeschaft en daarna weer doorgegeven aan vrienden. De wagen was dus al voor twee kindjes gebruikt. Daarna mochten wij hem overkopen voor een 200 euro. Het is een mooie Joolz wagen, voor een klein prijsje. Overigens zag deze kinderwagen er wel redelijk gebruikt uit. De boodschappenmand was bijvoorbeeld flink uitgezakt. Dus hij is wel écht tweedehands, maar dat zie je ook terug in de prijs.”
“Als ik boodschappen doe, past vaak niet alles in die bak. En doordat die bak wat is uitgezakt kunnen er niet te zware spullen in. Nu denk ik weleens: hadden we maar even wat verder gezocht. Anderzijds is het een prima wagen en het is ook een gebruiksvoorwerp.”
Wat is het duurste item in jullie babyuitzet?
“Dat is uiteindelijk het bedje met het matras. Dat was bij elkaar zo’n 350 euro. De rest was allemaal via Marktplaats of die koopjeshoek. En die kleinere spullen hebben we dan wel allemaal nieuw gekocht, maar dat was dan niet extreem duur.”
Jullie hebben veel duurzaam gekocht. Is dat een bewuste keuze geweest?
“Ja, we hadden niet heel veel geld. Er was genoeg, maar we hadden geen budget om alles nieuw te kopen. Mijn man was het jaar daarvoor afgestudeerd. Voor die tijd hebben we van mijn salaris geleefd en toen ik in verwachting was, waren we eigenlijk net bezig met sparen voor een koophuis. Er stond dus niet enorm veel geld op de spaarrekening voor dit soort uitgeven. En er waren nog zó veel goede spullen in de familie. Daarnaast is het onzin om alle babykleding nieuw te kopen, als het vervolgens drie keer gedragen wordt.”
“Toen we door de Prénatal liepen zag ik allerlei kamertjes van zo’n 1500 euro. Als je een beetje beter kijkt wat daar dan in staat, dan gaat het om een bed, een kast en een commode. Ik heb dat geld daar niet voor over.”
Heb je ook miskopen gedaan?
“Ik heb twee geboortepakjes gekocht in maatje 50, maar die waren allebei te klein. Onze dochter was 56 centimeter toen ze net geboren was, dus ze paste die pakjes niet. Mijn zus was kort na mij uitgerekend, dus ik heb de pakjes aan haar gegeven. Zij heeft ze alsnog kunnen gebruiken. Dat was wel echt een miskoop. Tip voor andere ouders: koop ook een geboortepakje in een maatje groter. We hebben onze dochter uiteindelijk nog wel in dat pakje gewurmd, want ze moest met de ambulance mee. Ze leek een soort Michelin-poppetje”, lacht Sharon.
Welk item is onmisbaar voor andere ouders?
“Een goede dikke slaapzak. Die hadden wij in het begin niet. Uiteindelijk hebben we een goede gekocht van Puckababy, die ook kan inbakeren en die goed warm is. En een goede wagen heb je echt veel plezier van. Wij hadden ook die Tripp Trapp stoel gekregen waar ook een babynestje bovenop kon. Daarmee kon ze dan bij ons aan tafel hangen en liggen als we zelf gingen eten. Dat vond ik ook wel heel gezellig.”
Wat is jou beste tip voor andere (aanstaande) ouders?
“De baby merkt er niks van of iets tweedehands, gedragen of nieuw is. Het is vooral voor jezelf om te bepalen of je het fijn vindt tweedehands spullen te gebruiken, of niet. Ik vond het zelf geen probleem om haar iets aan te trekken wat al een keer gedragen is. Toch kregen wij zo veel spullen aangereikt, dat het soms bijna voelde alsof we het móésten gebruiken, terwijl we het dan zelf niet heel praktisch vonden. Het is fijn om veel van familie te krijgen, maar dat maakt het haast ondankbaar om dingen niet te gebruiken. Het is in zo’n geval soms best lastig om ‘nee’ te zeggen tegen dingen. Het was best fijn geweest om te horen: gebruik wat je wil en geef de rest door, of je kunt de rest teruggeven. ”