De 10 grootste mythes over vegetariërs
Als het gaat om vegetarisch eten dan zijn er véél misverstanden. Hieronder de tien meest gehoorde en waarom het klinkklare onzin is…
En jawel hoor: met een vegetarisch dieet krijg je nog steeds voldoende vitamientjes binnen
Vegetarisch eten
De grootste misverstanden:
1. Je krijgt niet genoeg proteïne binnen
Joehoe, vlees heeft niet een monopolie op proteïne. Vrijwel alle soorten voedsel (behalve alcohol en suiker) bevatten wel een beetje van het goedje. Een half kopje bonen bevat net zoveel proteïne als een ons vlees. Om alle soorten amino zuren binnen te krijgen kun je het beste verschillende soorten proteïnerijke producten eten zoals bonen, noten, zaden en melk.
2. Je work-out zal voor niets zijn
Als vegetariërs als Venus Williams grand slams kunnen winnen zonder vlees, dan is jouw work-out echt wel ergens goed voor! Een vegetarisch dieet zorgt voor net zoveel energie als eentje mét vlees. Zorg wel dat je voldoende proteïne en vitamine B12 binnen krijgt.
3. Je valt gegarandeerd af
Niet alle vegetariërs zijn dun of gezond. Vegetariërs die geen vlees meer eten, maar wel volop verwerkt voedsel, profiteren niet van een dieet gebaseerd op planten. Dus, als je stopt met vlees, zorg dan wel dat je naar de groente grijpt, in plaats van junk food.
4. Vleesloze diëten zijn niet veilig voor zwangere vrouwen
Je zwangerschap is niet echt het moment om te gaan experimenteren met je eetstijl. Is jouw voedingspatroon al lange tijd gebaseerd op veel groente? Dan heb je minder kans op excessief aankomen tijdens de zwangerschap, heb je minder kans op zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. Hoe dan ook: vrouwen moeten sowieso aankomen tijdens hun zwangerschap. Zorg dus voor meer noten, gedroogd fuit, en bonen.
5. Vegetarisch eten is duur
Tuurlijk, eten produceren heeft zo zijn prijskaartje. Maar uiteindelijk is vlees één van de duurste levensmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen, waardoor vegetarisch eten eigenlijk goedkoper is. Als verse producten te duur worden, koop ze dan ingevroren. Vaak net zo gezond (of zelfs gezonder), maar minder duur.
Lees onze 11 tips om goedkoper gezond te eten >
6. Je moet gaan voor alles of niets
Minder vlees eten (al is het maar een beetje) kan de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten verminderen. Zelfs als je ervoor kiest om 24/7 vegetariër te worden is het oké om af en toe een stuk vlees te eten. Volgens onderzoek eet tweederde van de vegetariërs wel eens vlees.
7. Je hebt altijd honger
Als je altijd honger hebt wanneer je geen vlees eet, doe je iets verkeerd: namelijk niet genoeg vezels, vet en proteïne eten. Vezels zorgen voor een vol gevoel en stabiele bloedwaardes waardoor je minder trek hebt. Terwijl vet en proteïne vol energie zijn en langzaam verteerd worden. Grijp dus naar de nootjes, deze zitten vol hiermee!
8. Je moet nepvlees eten
Vleesvervangers zitten vaak vol zout, conserveermiddelen en andere toevoegingen. In sommige gevallen is het gezonder om de echte vleesvariant te eten. Er zijn gezonde vleesvervangers, lees om daar zeker van te zijn altijd even de verpakking.
9. Je hebt minder energie
De meeste mensen, zeker wanneer ze geen verwerkt voedel meer eten, hebben meer energie nadat ze zijn geswitcht naar vegetarisch. Als je weinig energie hebt krijg je waarschijnlijk niet genoeg vitamine B12 of ijzer binnen. Deze voedingsstoffen zitten in vlees, maar kun je ook vinden in melk en eieren. En er zijn ook talloze veganistische producten verrijkt met B12. Om zoveel mogelijk te halen uit ijzerrijk eten zoals spinazie, linzen, bonen en cashew noten eet je ze met vitamine C-voedsel als sinaasappel, tomaat en broccoli. Deze zorgen ervoor dat je lichaam meer ijzer opneemt.
10. Je maaltijden zijn saai
Geen vlees betekent niet geen lol. Als je eenmaal uit de ‘ik neem wel een salade’-cirkel stapt wordt vegetarisch koken écht leuk. Op internet vind je talloze recepten. Weet je het even niet meer, neem dat een kookles voor vegetariërs.
8 x wat voedingsexperts nooit zouden eten >