Alles wat je wilt weten over het dag- en nachtritme van je baby
In de baarmoeder heeft je baby nog maar weinig besef van wat dag en nacht betekent, en dat gaat zo door als je baby eenmaal geboren is. Pasgeboren en jonge baby’s trekken zich dan ook niks aan van jouw dag- en nachtritme. Wanneer gaat je baby eigenlijk doorkrijgen dat het de bedoeling is dat ze ‘s nachts lekker diep een goed aantal uur achter elkaar slapen?
Alles over het dag- en nachtritme van je baby.
Dag- en nachtritme van jonge baby’s
Een baby komt uit een omgeving waar het eigenlijk altijd warm is, met een fijn en constant achtergrondgeluid en waar je nooit honger hebt. Niet zo gek dus dat je baby in de baarmoeder geen idee heeft wanneer het dag en nacht is. Eenmaal geboren, heeft je baby dus nog helemaal geen dag- en nachtritme en is zijn biologische klok nog niet ontwikkeld.
Dat is best even pittig voor jullie als ouders. Een baby trekt zich namelijk niks aan van wanneer jullie normaal gesproken slapen en wakker zijn. De behoefte om gevoed te worden, warmte en liefde te krijgen en verschoond te worden, gaat 24/7 door. Iets wat onvermijdelijk is, met álle pasgeboren baby’s.
Hoeveel en wanneer slaapt een baby?
Pasgeboren baby’s zijn zo’n 3 uur per dag écht wakker, en de rest van de tijd dommelt je baby een beetje of slaapt hij, zowel overdag als ‘s nachts. Meestal met intervallen van twee, drie, tot maximaal vier uur. Naarmate je baby wat ouder wordt, komt hier steeds meer een ritme in, en met langere intervallen, met kortere slaapjes overdag.
Een dag- en nachtritme ontwikkelt zich pas écht een beetje vanaf acht weken na de geboorte. Deze ontwikkeling duurt zo’n acht weken: als je baby dus vier maanden oud is, zal hij volledig in zijn dag- en nachtritme zitten.
Je baby een dag- en nachtritme aanleren
Als ouder wil je niks liever dan voldoende slapen, en dan het liefst ‘s nachts. Een baby die het verschil tussen dag en nacht begrijpt klinkt dus als muziek in de oren. Met deze tips kun je je baby daarmee zo goed mogelijk op weg helpen.
- Maak overdag zoveel mogelijk duidelijk dat het dag is, en dat dan alle activiteit en interactie plaatsvindt. Verduister de slaapkamer niet volledig, houd je baby lekker bezig als hij wakker is, maak het niet muisstil in huis en praat zoveel mogelijk met je baby.
- Maak het van de andere kant ook zoveel mogelijk duidelijk wanneer het nacht is. Maak het zo donker mogelijk, zo stil mogelijk (of met white noise op de achtergrond), houd de voedingen zo stil mogelijk, ga niet spelen of praten met je baby en houd de verschoonmomenten kort.
- Probeer je baby net vóór bedtijd ‘s avonds een tijdje lekker wakker te houden en bezig te houden. Dat is in de eerste maanden niet iedere avond op hetzelfde tijdstip, maar het zorgt er wel voor dat je baby s nachts minder behoefte heeft aan interactie.
- Een vaste routine voor het slapengaan maakt het duidelijk voor je baby dat het weer bijna tijd is om lekker diep te gaan slapen.
- Het kan nuttig zijn om je baby in de namiddag of rond een uurtje of zes even wakker te maken om voor interactie te zorgen, om daarna ‘s avonds weer lekker te gaan slapen.
Lees hier hoe het karakter van je baby zijn slaapritme beïnvloedt.