Geen contact met je vader of moeder? Ervaringsdeskundige deelt tips
Verjaardagen, bruiloften, en jawel: kerst- en feestdagen. Allemaal bijzondere momenten waarop je het liefst beide ouders dicht bij je wilt hebben. Maar wat als één ouder uit beeld verdwijnt? Famme’s redacteur Valéry de Voijs heeft al ruim tien jaar geen contact meer met haar vader. Kerst- en feestdagen zijn dan confronterend.
Toch zal zij niet de enige zijn die niet bij haar vader langsgaat voor het kerstdiner. Uit eerder onderzoek blijkt dat 20 procent van kinderen met gescheiden ouders geen contact heeft met hun vader.
Geen contact met vader of moeder
Hoewel iedere situatie verschillend is (en ieder verhaal twee kanten heeft), zijn er een aantal dingen die zij door de jaren heen heeft geleerd.
Overweeg therapie
Bedenk dat het afstand nemen van je vader of moeder niet alleen een grote impact kan hebben op jouw eigen leven, maar ook op het leven van je broers en zussen, en andere familieleden.
Een relatiebreuk met een ouder kan volgens verschillende onderzoeken leiden tot meerdere angststoornissen zoals bindingsangst, een angst om afgewezen te worden of vertrouwensproblemen.
Therapie kan dan dus ontzettend nuttig zijn. Gesprekken met een psycholoog kunnen erg verhelderend zijn. Toch niet zo’n prater? Dan kunnen EMDR-therapie (waarbij de focus ligt op traumaverwerking) of CGT (cognitieve gedragstherapie) bijvoorbeeld helpen.
Welke vorm van therapie jij ook kiest, het is belangrijk dat je een goede klik hebt met de therapeut of psycholoog. Het is heel normaal dat je niet meteen de juiste persoon vindt. Gun jezelf dus de tijd om rustig verder te kijken, en deel je verhaal met de persoon waar jij je goed bij voelt.
Weet dat je niet de enige bent
‘Maar het blijft toch je vader of moeder’ is een opmerking die je vaak te horen krijgt als je geen contact hebt met je vader of moeder. Mensen in je omgeving kunnen je keuze wellicht afkeuren of veroordelen. Besef dan dat deze opmerkingen voortkomen uit onwetendheid.
Hoe kwetsend de opmerkingen ook kunnen zijn; probeer erboven te staan. Als iemand juist wél een hele hechte band heeft met zijn moeder is het logisch dat zij zich nooit kunnen voorstellen dat het ook anders kan. Weet daarbij dat je niet de enige bent. Mensen zijn er vaak niet zo open over, maar trust me: er zijn heel wat familiediners waarbij geen vader of moeder aanwezig zal zijn.
Voel je niet schuldig
Als jouw kinderen vragen waarom ze nooit bij die andere oma op bezoek gaan, kun je gevoelens als schaamte of schuld voelen. Toch hoef jij je niet schuldig te voelen. Je kunt nog altijd dankbaarheid en liefde voelen voor je ouder, maar tegelijkertijd mag jij je grenzen aangeven en ervoor kiezen om het contact met je vader of moeder te verbreken. Deze keuze maakt jou geen slecht mens.
Heb zuivere intenties
Besef dat iedere keuze consequenties heeft. Je hebt misschien tijdelijk geen behoefte om je vader of moeder te zien, maar heb in je achterhoofd dat deze keuze definitief kan zijn. Vraag jezelf dus af wat je het allerliefste wilt bereiken met je keuze. Misschien kom je er na wat zelfreflectie achter dat je eigenlijk helemaal niet het contact wilt verbreken. Misschien wil je enkel een reactie uitlokken, manipuleren, of de ander kwetsen omdat jij zelf gekwetst bent.
Neem geen beslissing uit emoties
De uitdrukking ‘never reply when you are angry. Never make a promise when you are happy. Never make a decision when you are sad’ slaat de spijker op z’n kop. Vooral als het om zo’n grote beslissing in je leven gaat wil jij je niet laten leiden door emoties. Neem dus geen overhaaste beslissingen, maar denk er goed over na.
Je bent de moeite waard
Je ouders zouden vanaf het begin van je leven je grootste supporters moeten zijn. Als die support ontbreekt, is het logisch dat jij twijfelt aan je eigenwaarde. Volgens verschillende onderzoeken is er namelijk een duidelijk verband tussen de afwijzing van een vader of moeder en het hebben van een laag zelfbeeld. Het is belangrijk dat je nooit mag vergeten dat jij de moeite waard bent. Vind dingen waar jij goed in bent, en focus je op de lieve mensen in je omgeving die veel van je houden.
Je bent geen slachtoffer
Misschien komt deze even hard aan, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: met zelfmedelijden kom je nergens. Je mag best een keer een potje balen, en jezelf enorm zielig vinden. Maar na twee albums van Adele, een reep chocolade en een warm bad mag jij jezelf weer in de spiegel aankijken en jezelf eens even vertellen wat een ontzettend stoere sterke vrouw jij bent.
https://www.famme.nl/moeder-breekt-met-haar-beste-vriendin/