3 dingen die je kan verwachten van het co-ouderschap die een behoorlijke struggle kunnen zijn
Hoewel je er alles aan hebt gedaan je relatie te laten slagen, is dat helaas niet gelukt. Als jullie kinderen hebben en besluiten uit elkaar te gaan, betekent dat in de meeste gevallen dat jullie het moeten gaan doen met co-ouderschap. Dit betekent dat zowel praktisch als financieel gezien de taken evenredig worden verdeeld tussen de ouders. Zo zijn de kinderen een deel van de week bij jou en het andere deel van de week bij je partner. Een enorme verandering, ook en misschien wel júist voor de kinderen.
Co-ouderschap is echt niet altijd even ideaal en makkelijk. Toch moeten jij en je partner er samen het beste van zien te maken met één gemeenschappelijk doel: de kinderen.
Dit staat je te wachten in het co-ouderschap
Als jij en je partner hebben besloten om over te gaan tot co-ouderschap, verandert er een hoop. Tenminste een van jullie zal naar een nieuwe woning verhuizen, je gaat de kids minder zien en jullie zullen ongetwijfeld tegen tal van dingen aanlopen, zeker in het begin. Om enkele struggles te voorkomen, vind je hier een aantal dingen die je kan verwachten van co-ouderschap.
1. Het vraagt om flexibiliteit, van jullie beiden
Kinderen hebben, net als jij, een druk leven. Ze worden uitgenodigd op kinderfeestjes, hebben sportles, willen op bezoek bij al hun opa’s en oma’s en lekker spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Omdat je, zeker in de weekenden, te maken krijgt met afspraken, vraagt dat van zowel jou als je partner om flexibiliteit.
Iets zoals Kerstmis ziet er ook heel anders uit als jullie de hele familie af willen gaan. Bespreek vakanties en uitjes voor zover dat kan altijd tijdig met je ex-partner maar wees ook niet te beroerd je planning om te gooien als er onverwachts wat tussenkomt. Zo kun je ook hetzelfde vragen van je partner als jij onverwachts met de kids een weekendje langer weg wilt.
Kinderen van gescheiden ouders ervaren minste stress in co-ouderschap regeling
2. Jij gaat een nieuw ‘thuis’ creëren voor je kinderen
Hoe moeilijk het ook is om een huis met herinneringen los te laten of te veranderen als je er wél blijft wonen, je gaat écht een nieuw ‘thuis’ creëren voor je kids. Dat lijkt in het begin onmogelijk, maar na verloop van tijd zal je merken dat je wel degelijk behoefte had aan het creëren van een nieuwe plek voor jezelf en de kinderen. Zie het als een volgende stap in deze fase.
3. Je voelt je vaker alleen
Omdat je je kinderen ook op momenten niet zal zien, is het niet gek dat je je meer alleen zal voelen. Je kan een enorme afstand voelen tot je kinderen. Maar hierover afspraken met je partner, bijvoorbeeld dat jullie altijd de kids laten bellen als iemand de behoefte voelt.
Daarnaast is het ook geen gek idee om op de dagen die je nu alleen bent, leuke afspraken in te plannen. Ook dit went en er komt een moment dat je gaat genieten van deze vrije tijd. Niet zoveel als van je tijd met de kids natuurlijk, maar tóch.
Wist je dat een groot deel van de gescheiden moeders in het jaar na de scheiding onder de armoedegrens komt? Daarover kun je hier meer lezen.
Samenwonen met je ex: woningsituatie zeer zorgelijk voor gescheiden ouders