Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouderschap 16 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Co-ouderschap: alle voor- en nadelen op een rij

Wanneer jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan, is dat meestal geen gemakkelijke beslissing. Het kost vaak tijd om alles te verwerken en alle emoties een plek te geven. Maar naast jullie eigen gevoelens moeten jullie ook zorgen dat alles voor jullie kinderen goed geregeld is. Als jullie kiezen voor co-ouderschap, komen er verschillende voor- en nadelen bij kijken.

Of je nu kiest voor co-ouderschap of vecht voor de volledige voogdij, het zijn geen makkelijke beslissingen. Het is belangrijk om goed naar je situatie te kijken en een doordachte keuze te maken. Vergeet niet: er zijn geen goede of foute keuzes. Zolang je het beste voor je kinderen wil, ben je op de goede weg.

Co-ouderschap

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan steeds meer koppels uit elkaar. In 2023 tekenden meer dan 24.000 echtparen de scheidingspapieren. Ongeveer de helft van deze koppels had kinderen. Daarnaast zijn er jaarlijks zo’n 20.000 kinderen betrokken bij een relatiebreuk tussen ouders die niet getrouwd zijn. Kortom, het aantal scheidingen is behoorlijk hoog.

Op de vraag of co-ouderschap de beste oplossing is, bestaat geen eenduidig antwoord. Verschillende onderzoeken laten zien dat het goed is voor kinderen om beide ouders te blijven zien. Aan de andere kant wijzen andere studies erop dat co-ouderschap ook meer stress voor kinderen kan veroorzaken.

Voordelen van co-ouderschap

Wanneer je tijdens de scheiding kiest voor co-ouderschap, zul je te maken krijgen met een aantal voordelen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een van de grootste voordelen van co-ouderschap is dat jullie de verantwoordelijkheid voor jullie kinderen samen delen. Hierdoor komt niet de volledige zorg op jouw schouders (of die van je partner), wat je leven een stuk gemakkelijker kan maken. De ene ouder helpt op woensdag met het maken van hun huiswerk, terwijl de andere ouder op zaterdag langs het sportveld staat.

Tijd voor jezelf

Dat brengt ons bij het tweede voordeel: meer tijd voor jezelf. Hoe vervelend, verdrietig en uitdagend een scheiding ook kan zijn, co-ouderschap kan je juist die broodnodige momenten voor jezelf geven. Wanneer jouw kinderen bij je partner zijn, heb jij de kans om op te laden. Je kunt even zorgeloos je eigen ding doen, zonder de dagelijkse verantwoordelijkheden. Dit is het perfect moment om nieuwe hobby’s uit te proberen of gewoon lekker uitgebreid te douchen in een leeg huis, zonder voortdurend ‘mama’ te horen. 

Geen gedwongen keuzes

Door voor co-ouderschap te kiezen, zorgen jij en je partner ervoor dat jullie kinderen tijd met zowel hun moeder als hun vader kunnen doorbrengen. Hierdoor hoeven ze geen moeilijke of gedwongen keuzes te maken, wat helpt om schuldgevoelens en conflicten te voorkomen.

Nadelen van co-ouderschap

Naast de fijne voordelen van een co-ouderschap zijn er ook een aantal nadelen.

Veel communicatie

Het grootste nadeel van co-ouderschap is dat jij en je ex-partner relatief veel met elkaar moeten communiceren. Jullie maken natuurlijk zelf duidelijke afspraken over waar, wanneer en hoe deze communicatie plaatsvindt. Is het contact tussen jullie goed en willen jullie graag op de hoogte blijven van alles wat er in het leven van de kinderen speelt? Dan zullen jullie waarschijnlijk vaak via appjes en telefoontjes met elkaar overleggen. Maar als jullie wat afstandelijker zijn, kan een e-mail met de belangrijkste punten ook voldoende zijn.

Beperkte woningkeuze

Om het leven van je kinderen zo soepel mogelijk te maken, is het handig als jij en je ex in de buurt van elkaar wonen. Zo kunnen ze gemakkelijk naar dezelfde school blijven gaan, bij hun sportvereniging blijven en vrienden blijven zien zonder lange reistijden.

Maar eerlijk is eerlijk, dat kan best een uitdaging zijn. Je komt je ex misschien regelmatig tegen in de supermarkt, en het kan ook nog eens een hele opgave zijn om in deze huizenmarkt een fijne plek in de buurt te vinden.

Financieel nadelig

Co-ouderschap kan behoorlijk duur zijn. Je zult namelijk in beide huizen speelgoed, kleding en kindermeubels moeten aanschaffen. En dat kan snel oplopen. Daarnaast kunnen er ook andere kosten bij komen kijken, zoals uitgaven voor school, sportactiviteiten en eventuele extraatjes zoals verjaardagsfeestjes. Het is daarom belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken wie welke kosten dekt.

Zit jij in deze situatie en vind je het moeilijk om tot een harmonieuze co-ouderschap te komen? Lees dan ons artikel met tips voor een succesvolle scheiding met co-ouderschap, zelfs wanneer er nieuwe partners bij betrokken zijn.

Samen op vakantie als co-ouders, dat gaat toch niet goed?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme