Redactie
Redactie Kinderen 5 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Co-ouderschap: welk ritme is het beste voor de kinderen?

Wanneer je gaat scheiden is dat nooit wat je had gehoopt voor jezelf, maar al helemaal niet voor je kinderen. Je zal er dan ook alles aan willen doen om het voor hen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een heldere en eerlijke verdeling van de dagen bij jou en je ex is daar een belangrijk onderdeel van. Maar wat ís dan de beste verdeling van dagen bij co-ouderschap?

Co-ouderschap

Bij een scheiding is het voor kinderen heel fijn en het meest wenselijk dat ze hun beide ouders regelmatig zien. Het liefst in de vorm van een co-ouderschap waarbinnen beide ouders een (ongeveer) gelijk deel op zich nemen. De keerzijde daarvan is helaas dat kinderen in twee huizen/gezinnen leven en dat brengt een aantal dingen met zich mee.

Wat het beste is, verschilt per kind, leeftijd en situatie. Daarover zijn geen algemene uitspraken te doen. Er zitten voor- en nadelen aan elke vorm. De kunst is te kijken welk ritme binnen jullie mogelijkheden en situatie voor jullie kinderen het beste werkt.
https://www.famme.nl/huishoudelijke-taken-verdeling-man-vrouw/

Wens van de kinderen

Wanneer je op zoek gaat naar de beste verdeling van dagen binnen co-ouderschap, houd je uiteraard rekening met jullie eigen schema’s, maar misschien nog wel belangrijker is om na te gaan waar de kinderen behoefte aan hebben.

Zijn de kinderen oud genoeg? Dan kunnen ze zelf ook aangeven waar ze behoefte aan hebben. Maar het is voor hen, net zo goed als voor jullie, niet vooraf in te schatten hoe dat uiteindelijk uitpakt. Het is daarom goed om met zijn allen (beide ouders én kids) een goed gesprek te hebben over wat de opties zijn.

Bespreek de voor- en nadelen. Wat betekent het als jullie week op week af doen? Is er de mogelijkheid voor de kinderen gedurende de week even langs te gaan in overleg bij de andere ouder of kan de andere ouder eens langskomen? Dat zal in elke situatie anders zijn. En maak duidelijke afspraken.
https://www.famme.nl/rijksoverheid-adv/

Proefperiode

Je kunt een proefperiode afspreken van twee maanden. Dan heeft iedereen de tijd om te kijken hoe het bevalt en of jullie het zo willen houden. Uiteraard moet dat haalbaar zijn met werkroosters en dergelijke.

Als je het gaat proberen, is het handig aan de kinderen duidelijk te maken dat iedereen zich er uiteindelijk goed bij moet voelen. Dat voorkomt teleurstelling als het uiteindelijk toch anders wordt. Uiteindelijk moeten jullie als ouders samen bekijken of een bepaald ritme goed is voor de kinderen en voor jullie. Jullie zijn eindverantwoordelijk, niet de kinderen zelf.

Hoe ervaren de kinderen het?

Wanneer het eenmaal zover is, is er een grote kans dat jullie elkaar gaan missen. Bespreek met de kinderen wat je daaraan zou kunnen doen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om om de dag bellen, een dagboekschriftje bij te houden waarin je dagelijks aan elkaar vertelt wat jullie hebben meegemaakt of lieve briefjes voor elkaar meegeven.

Voor welk ritme en voor welke vorm ook, het zal wennen zijn voor het echt helemaal goed voelt. Natuurlijk is het ook belangrijk hoe jullie het als ouders vinden, maar het belang van de kinderen staat altijd voorop. Vinden de kinderen het echt fijner uiteindelijk en geeft het ze rust? Dan moet je misschien je eigen gevoel erover minder belangrijk laten zijn.

Rust en duidelijkheid

Zorg bij co-ouderschap sowieso voor rust en duidelijkheid: het is voor de meeste kinderen fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. Dus als jullie besloten hebben hoe je het verdeelt, hou je daar dan ook zoveel mogelijk aan. Voor sommige kinderen is steeds afwijken heel onrustig.

Neem de tijd voor co-ouderschap

Zoals gezegd, er zullen aan elke vorm voor- en nadelen zitten en het is uitproberen wat voor jullie het beste werkt. Vraag ook eens rond bij vrienden en familie ouders uit elkaar zijn wat voor hen goed werkt. Je hoeft je niet te spiegelen aan anderen, maar je kun wel inspiratie opdoen uit andermans ervaring.

Dit artikel verscheen eerder op JMOuders.nl.

https://www.famme.nl/regels-co-ouderschap/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme