Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 7 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo maak jij van co-ouderschap een succes (ook als er nieuwe partners in het spel zijn)

Familieverhoudingen zijn ingewikkeld maar het kan extra ingewikkeld worden als je ex een nieuwe partner krijgt. Je kunt ervoor kiezen de nieuwe partner gewoon maar uit de weg te gaan maar dat is niet de beste optie als er kinderen in het spel zijn. Als je ex serieus wordt met zijn nieuwe vlam, doe je er goed aan om een goede verstandhouding op te bouwen. Met deze 9 tips maak jij van co-ouderschap een succes.

Het goede nieuws is dat jij als volwassene in ieder geval invloed hebt op de helft van de relatie. Psycholoog en directeur van de Curry Psychology Group, Shannon J. Curry deelt de geheimen van vredelievend co-ouderschap op Romper. Ook lieten familietherapeut Susan Harrington en  co-ouderschap coach Susan Haworth hun licht schijnen op het onderwerp.

1. Oefen met empathie

Als emoties hoog op lopen is het soms moeilijk om de dingen vanuit het perspectief van de ander te zien. Maar als je een goede relatie wilt opbouwen met de persoon die nieuw in het leven van je kind is, doe je daar wel goed aan.

Psycholoog Shannon Curry: ”Stel je voor hoe jij je zou voelen in de situatie van de nieuwe partner; als je iemand leert kennen die eerder haar leven deelde met je partner, maar ook kinderen met diegene heeft. Zou je je misschien bezorgd, nerveus of onzeker voelen? Weten dat de ander een verleden heeft met je partner, kan intimiderend zijn, dus probeer een beetje waardigheid op te brengen voor de ander.”

2. Luister

Luisteren naar de partner van je ex: dat kan een opgave zijn. Helemaal omdat écht luisteren naar een ander al moeilijk is. Familietherapeut Susan Harrington: ”Luisteren met compassie, overweging en zorg geeft de nieuwe partner de mogelijkheid om een band op te bouwen met de andere ouder. Het creëert een veilige en zorgzame verbinding met de kinderen op een gezonde manier in het midden. Geen enkele ouder wil zijn/haar kinderen in het midden zetten van een tumultueuze relatie, goede communicatie kan hier aan bijdragen.” Luisteren dus, zonder meteen te reageren.

3. Beperk negativiteit

Probeer negatieve gedachten tot een minimum te brengen. We zijn allemaal mensen met gevoelens en die mag je ook hebben. Maar onthoud dat je houding invloed heeft op je kinderen, net als je gedrag.

Psycholoog Shannon Curry: ”Kijk uit voor negatieve spiralen zoals het voorspellen van negatieve uitkomsten, emotioneel redeneren,  dingen groter maken dan ze zijn of zwart/wit-denken. Probeer je negatieve gedachten een beetje in toom te houden en open en positieve communicatie met je ex en de nieuwe partner in stand te houden.”

4. Communiceren

Werk aan je communicatie. Familietherapeut Susan Harrington: ”Communicatie is van groot belang bij c0-ouderschap. Vooral als de ouders argumenten uit het verleden blijven halen en daarmee dus ook in het verleden blijven hangen. Focus dus vooral op oplossingen en stop met elkaar de schuld geven van allerlei dingen. Blijf niet bezig met wie je praat maar bedenk waarom je met diegene praat.”

5. Wees de verstandigste

Als volwassenen moet je in staat zijn om soms ‘de verstandige persoon’ te zijn. Het is niet altijd leuk maar het is wel nodig om de vrede te bewaren.

Psycholoog Shannon Curry: ”Kijk de ander in de ogen, zie diegene voor een moment even echt, net als zijn menselijkheid en kwetsbaarheid. Adem in en voel jezelf tot rust komen en verzachten tot de ander. Toon respect voor anderen en wees een goed voorbeeld voor je kinderen.”

Co-ouderschap coach Susan Haworth: ”Een goede verstandhouding is van groot belang als er kinderen in het spel zijn. Dat bereik je echt alleen met respect voor de ander.”

6. Zelfbewustzijn

Om je eigen gevoelens en gedrag te begrijpen moet je werken aan je zelfbewustzijn. Psycholoog Shannon Curry: ”Als je hoogoplopende emoties voelt terwijl je met de nieuwe partner praat, probeer dan de gedachten of zorgen achter die stress te achterhalen.”

7. Geef het goede voorbeeld

Het goede voorbeeld geven is je belangrijkste taak als je kinderen hebt. Familietherapeut Susan Harrington: ”Heldere en consistente communicatie leert je kinderen hoe ze dat aanpakken, ook bij het oplossen van conflicten. Geven om de ander speelt hierbij een grote rol.”

8. Stel je verwachtingen bij

Misschien gaat de relatie met je ex en de nieuwe partner niet helemaal zoals je voor ogen had, maar dat is oké. ”Je eigen verwachtingen onder de loep nemen zal de relatie in een ander perspectief plaatsen. Verwachten dat iedereen een happy family vormt met elkaar, is onrealistisch”, aldus co-ouderschap coach Susan Haworth.

9. Stel grenzen

Als je de vrede kunt bewaren en soms de verstandigste kunt zijn, zorg dan dat je goede grenzen stelt voor jou en de kinderen.

Coach Susan Haworth geeft een voorbeeld: ”Als de nieuwe partner je slecht behandeld in het bijzijn van je kinderen, moet je meteen adequaat reageren. Als de nieuwe partner grenzen overschrijdt (bijvoorbeeld in het disciplineren van je kinderen), probeer dit dan 1 op 1 met compassie te bespreken.” Een ouderschapsplan kan hierbij helpen.

Lees ook:

3 dingen waar vrouwen zich het meest druk over maken bij een scheiding
5 lessen die je leert van het co-ouderschap met je ex-partner 
Deze foto van een eerste schooldag is een prachtig voorbeeld van co-ouderschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme