Janne Vogel
Janne Vogel Opvoeden 14 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

5 lessen die je leert van het co-ouderschap met je ex-partner

Natuurlijk staat uit elkaar gaan niet op de planning als je samen een kindje op de wereld zet, maar soms is er geen ontkomen aan. Het ouderschap is al een klus op zich, maar je kids half alleen of met een nieuwe partner opvoeden, is al helemaal niet niks.

De volgende lessen over het co-ouderschap met je ex leer je naarmate de tijd verstrijkt. Omdat het niet altijd makkelijk is om samen te ‘delen’.

Het co-ouderschap met je ex

Ervaringsdeskundigen deelden de lessen die ze – nu ze er zo op terugkijken – hebben geleerd van het co-ouderschap met hun ex-partner. Famme zet ze hier voor je op een rijtje.

1. Soms gaat het andere leven van je kind voor

Woont je kind de helft van de tijd ergens anders? Dan is de kans groot dat hij hier vrienden heeft die je nog nooit hebt ontmoet en simpelweg een heel ander leven leidt. Probeer met dit ‘andere’ leven van je kind mee te buigen en je niet te veel te laten leiden door wat jij wil. Als je kind wat ouder is en jij staat erop dat hij bij jullie komt op die ene vaste dag terwijl hij daar geen zin in heeft, zal hij je dit niet in dank afnemen.

Het kan moeilijk zijn om je kind niet ‘op te eisen’ en hem zo los te laten, maar iets af proberen te pakken van de andere ouder loopt vrijwel nooit goed af.
Zorg dat het werkt voor je kind en respecteer hem.

2. Je moet de juiste kant kiezen

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk quality time met hem doorbrengen als je hem ‘hebt’, maar dit betekent niet dat je hoeft te ruziën over welk deel van de vakantie ‘van jou’ is. Je kind is vaak op beide plekken happy, dus het maakt hem vrij weinig uit. Ruzie maken voor dat extra dagje is vaak niet iets dat je voor je kind doet, maar meer een soort machtspelletje. Blijf jezelf eraan herinneren hoe belangrijk een goede relatie met de andere ouder is en kies de kant van je kind.

3. Je kind is er altijd bij

Gemengde gezinnen komen steeds vaker voor. Kinderen die uit een traditioneel gezin komen zien hun ouders communiceren en leren door iedere dag front row te zitten hoe volwassen relaties werken. Hun voorbeeld is ontzettend belangrijk. Voor gemengde gezinnen is die verantwoordelijkheid er dubbel zo erg.
Het is aan gescheiden ouders om hun kinderen te laten zien dat het ook op deze manier mogelijk is om een gelukkig – maar niet alledaags – gezin te vormen. Ze zien de interactie tussen ouders en stiefouders iedere keer wanneer ze worden opgehaald en gedropt. Denk dus goed na over het voorbeeld dat je geeft.

4. Het is geen wedstrijd

Voed je kind op zoals jij dat wil en doe dit vooral vanuit je eigen normen en waarden. Hoe het er in het andere huishouden aan toegaat hoeft niet uit te maken. Als hij later groot is zal hij terugkijken op alles wat hij heeft meegekregen en uiteindelijk zijn eigen keuzes maken.

Het kan zijn dat jij het totaal niet eens bent met de regels die je ex en zijn eventuele partner stellen of het belachelijk vindt dat hij zo wordt verwend, maar dit betekent niet dat je hier boos om hoeft te worden. Jouw respect en het feit dat je ‘m niet in een oncomfortabele situatie brengt door het aan te vechten, zorgen ervoor dat je kind zich goed voelt bij jou.
Het ouderschap is geen wedstrijd. Als je nog samen was met je ex zou het dat niet zijn geweest, dus nu hoef je er ook geen competitie van te maken. Kan heel lastig zijn, maar op de lange termijn is die strijd het écht niet waard.

5. Afstand houden is belangrijk

Ben je nog goede vrienden met je ex? Dan kun je dit puntje – en enkele bovenstaande – overslaan. Willen jullie geen vrienden meer zijn of lukt dit simpelweg niet? Forceer dan vooral niets.
Het is lastig om te zien dat andere exen nog gezellig met elkaar en de kinderen op vakantie gaan, terwijl jij een goede maar afstandelijke relatie hebt met jouw ex-partner. Toch is het stellen van grenzen iets goeds. Iets ‘gezelligs’ organiseren terwijl jullie elkaar het liefst niet zien, werkt nooit. Je kind voelt de geforceerde sfeer in de lucht echt wel en ook jullie oog-rol-momentjes blijven niet onopgemerkt. Houd je kind niet voor de gek.

Verschillen

Iedere familie is anders, maar vaak beweren ouders dat ze vechten ‘voor hun kind’, terwijl ze eigenlijk vechten tegen elkaar. Het gevecht tegen een negatieve ex, slechte scheiding of de angst dat je zelf niet goed genoeg bent, heeft veel meer met jou te maken dan met de kinderen.

Wat jij wil is niet altijd het beste voor je kind, maar alleen al het verschil kunnen zien zorgt ervoor dat jullie uiteindelijk winnen. Allemaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme