Zwanger op vakantie? Denk dan aan deze dingen!
Zwanger op vakantie gaan is misschien wel één van de leukste dingen om te doen. Je geniet nog even van je eigen tijd of samen met je partner, voordat je leven straks in teken staat van je kleintje.
Toch zijn er wel een paar zaken waar je even over na moet denken voordat je zwanger op vakantie gaat.
Zwanger op vakantie
Want hoe kies je bijvoorbeeld de juiste bestemming, wat neem je precies mee en hoe zit het eigenlijk met al je afspraken met de verloskundige of arts? Wij stelden een handige checklist op, zodat je, eenmaal gearriveerd op je droombestemming, alleen maar hoeft te genieten.
1. Kies de bestemming
Waar je precies naartoe gaat, hangt van twee dingen af. De eerste is je eigen conditie. Hoe voel je je tijdens je zwangerschap? Dit kan verschillen per trimester. Het eerste trimester ben je waarschijnlijk fysiek nog wel goed mobiel, maar voel je je misschien erg moe en/of misselijk. Tijdens het derde trimester voel je je waarschijnlijk ook moe en zeer immobiel. Er zijn echter ook nog genoeg moeders die zich goed voelen tijdens hun zwangerschap en tot week 36 op reis zijn. Dat verschilt per persoon! Zwanger op vakantie gaan raden we echter het meest aan tussen de 15 en 34 weken.
De tweede factor is de bestemming. Wil je ver vliegen, of voel je je daar niet goed bij? Misschien ga je juist wel liever met de auto. Dat is een keuze die je zelf moet maken. Ook is het belangrijk om een bestemming te kiezen die veilig is. Denk aan politieke stabiliteit, de coronacrisis, maar ook aan ziektes zoals het Zika-virus, Dengue en Malaria. Die worden overgedragen door muggen, dus bestemmingen waar deze actief zijn worden sterk afgeraden als je zwanger bent.
Als je het Zika-virus oploopt als je zwanger bent, kan je kindje hier Microcefalie van krijgen. Dat betekent dat de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van je kind.
2. Pas je verzekering aan
Dit is sowieso heel relevant om te doen als je zwanger bent. Niet elke basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld een bevalling in het ziekenhuis. Hier heb je vaak een aanvullende verzekering voor nodig. Vraag ook naar de vergoeding van eventuele medische kosten in het buitenland. Mocht er onverhoopt wat gebeuren, of ben je een langere periode in het buitenland, dan is de kans groot dat je daar een arts of ziekenhuis bezoekt.
3. Neem de juiste medicatie mee
Als je zwanger op vakantie gaat, is het belangrijk dat je qua medicatie en supplementen niets tekort komt. Zo zijn multivitaminen met extra vitamine B en D essentieel tijdens je zwangerschap. Ook zijn omega-3-supplementen tijdens de tweede helft van je zwangerschap aan te raden.
Daarnaast wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Zeker niet als je zwanger bent. Ben je dus van plan wat langer op vakantie te gaan? Of bezoek je een verre bestemming? Laat dit dan weten aan je huisarts en vraag of je wat preventieve antibiotica-kuurtjes mee kan nemen. Aandoeningen als blaas- keel of wondontstekingen kunnen ontzettend vervelend zijn als je weg bent. Vaak is het lastig om in het buitenland aan medicatie te komen. Vermeld wel altijd dat je zwanger bent. Er zijn specifieke antibiotica die je juiste wél en niet mag slikken als je een baby verwacht.
4. Medische begeleiding
Waar je ook naartoe gaat; check altijd waar goede artsen of ziekenhuizen in de buurt zitten. Sla deze op in je Google Maps. Mocht je het gevoel hebben dat er iets mis is, weet je direct waar je heen moet. Bewaar ook directe telefoonnummers.
Als je langer op vakantie bent, is de kans aanwezig dat je misschien een medische controle mist van je verloskundige in Nederland. Dit hoeft geen probleem te zijn. Als de conditie van jou en je baby in orde zijn, zal je waarschijnlijk groen licht krijgen om op vakantie te gaan.
Het is een optie om een arts in het buitenland te bezoeken voor een check. Zij kunnen je bloeddruk en hartslag meten, en onderzoeken of je baby gezond is. Soms wordt er dan ook een echo gemaakt. Je kan de resultaten dan zelf doorgeven aan je verloskundige. Wees kritisch over waar je deze afspraak inplant. Het handigst is om te zoeken op artsen in het specifieke land die expats behandelen. Daar kunnen buitenlanders vaak makkelijker gebruik van maken.
5. Check je voeding
In elk land worden er andere dingen gegeten. Niets is zo lekker en bijzonder als de traditionele keuken, maar blijf alert.
Er zijn meerdere dingen die niet goed zijn voor je baby als je zwanger bent. Vermijd rauwe vis en vlees. Sla de Franse druipkaasjes over die gemaakt zijn van rauwe melk en vraag of eieren goed doorgekookt kunnen worden.
Je doet er ook verstandig aan om je fruit zoveel mogelijk zelf te kopen en snijden. Kraampjes langs de weg kunnen echte bacteriële broeinesten zijn.
Met de bovenstaande 5 punten in het achterhoofd, is het het belangrijkst dat je geniet als je zwanger op vakantie gaat!
Probeer zoveel mogelijk mooie herinneringen te maken en besef je dat je leven over een aantal weken of maanden waarschijnlijk heel erg anders is!
Meer lezen?
- Hoogzwanger en een hittegolf op komst? Zo blijf je koel
- Afvinken maar: de grote zomervakantie-in-eigen-land bucketlist!