Je kind overladen met cadeaus? Dit is waarom je het niet zou moeten doen
Hoe leuk is het om dat blije gezichtje van je kind te zien als het een cadeautje uitpakt? Het kan daarom wel eens moeilijk zijn om bij een speciale gelegenheid of verjaardag meer te kopen dan eigenlijk de bedoeling is.
Niet erg. Ook niet als opa’s, oma’s en suikertantes af en toe eens lekker uitpakken. Maar als je je kind stelselmatig om elke scheet een cadeau onder de neus schuift, is dat niet heel handig. Dat verzinnen we natuurlijk niet zelf. Nee, naar het geven van extreeem veel kado’s aan je kind is recent onderzoek gedaan.
Cadeau’s geven
In het boek ‘When Kids Call the Shots’ beschrijft psychotherapeut Sean Grover wat dat onderzoek inhoudt en wat de effecten zijn van het overladen van kinderen met cadeau’s en ze aldoor te verwennen met iets dat ze weer uit kunnen pakken. Doen we zelf natuurlijk niet, maar toch leuk om even over te lezen.
Het kan destructief gedrag verhogen
Kinderen die altijd overladen worden met cadeautjes kunnen hier op latere leeftijd zelfs negatieve sociale en emotionele gevolgen van ondervinden. Volgens een studie van de Universiteit van Missouri zijn deze kinderen als volwassenen vatbaarder voor bijvoorbeeld creditcardschulden, gokgedrag en dwangmatig winkelen. Het probleem zou zijn dat cadeautjes niet voor een blijvend gevoel van vreugde zorgen, waardoor een soort onverzadigbare honger naar meer ontstaat.
Het kan leiden tot een lager gevoel van eigenwaarde
Of spullen gelukkig maken? Niet per se. Studies hebben aangetoond dat er geen positief verband is tussen materieel bezit en gevoel van eigenwaarde of geluk. Sterker nog: kinderen die minder materiële bezittingen hebben, maar wel een positieve relatie met ouders en leeftijdgenoten, scoren hoger op gevoel van eigenwaarde. Ook zouden ze minder gedragsproblemen hebben en veerkrachtiger zijn dan kinderen die overladen worden met cadeaus.
Je leert ze niet dat geven gelukkiger maakt dan nemen
Een onderzoek gepubliceerd in Harvard’s Journal of Happiness laat zien dat mensen meer waarde schenken aan het kopen van cadeautjes voor anderen dan voor zichzelf. De deelnemers maakten een tevredenheidstest en wat blijkt? De gevers scoorden hoger dan degenen die cadeaus voor zichzelf kochten.
Grover stelt dat het stimuleren van vrijgevigheid bij kinderen persoonlijk geluk versterkt en een gevoel van onderlinge verbondenheid bevordert. Kinderen die alleen waarde hechten aan het ontvangen van cadeaus zouden daarentegen meer kans hebben om op te groeien tot egocentrische mensen.
Gelukkig wordt in het boek niet alleen benoemd wat de negatieve effecten kunnen zijn, maar worden er ook een aantal handige tips gegeven.
Stel een cadeau limiet in
Eén of twee mooie cadeaus hebben vaak meer (emotionele) waarde dan een hoop prullaria. Stel daarom een limiet in en maak een doordachte keuze. Wat wil je kind écht graag hebben, en wat voor cadeau gaat voor langere tijd zijn of haar aandacht vasthouden? Ook leuk zijn zelfgemaakte cadeautjes, zoals kunstwerkjes of sieraden. Dergelijke cadeaus kunnen voor een blijvende herinnering zorgen.
Geef cadeaus die bijdragen aan een gevoel van eigenwaarde
Heb je geen tijd om zelf iets te maken maar wil je wel een ‘verantwoord’ cadeau geven? Een tip van Grover is om een cadeau te kopen dat creativiteit stimuleert of motorische vaardigheden verbetert. Denk aan een kleurboek, verf, een camera of bijvoorbeeld een muziekinstrument. Volgens Grover zijn kinderen dol op het ontdekken van nieuwe talenten. Het vergroot hun zelfvertrouwen, en zo leren ze ook dat ze geen enorme hoeveelheid bezittingen nodig hebben om zich goed te voelen over zichzelf.
Laat zien hoe leuk het is om te geven
Tot slot: moedig je kinderen aan om niet alleen aan zichzelf te denken maar ook aan anderen. Hoe je dit doet? Betrek je kinderen bij altruïstische activiteiten. Laat ze de buurvrouw helpen om de stoep te vegen of ga samen huisgemaakte koekjes rondbrengen in de buurt. Leerzaam én gezellig.
Een veilige hechting: wat is het en waarom is het belangrijk voor je kind?