Dit kunnen de redenen zijn dat je buikpijn krijgt na het eten
Je kent het vast wel: na ‘t eten moet je soms echt even die knoop van je broek los doen omdat je last heb van je buik. Dat kan verschillende oorzaken hebben: van te veel gegeten tot te pittig eten.
We vertellen verschillende redenen waarom je buikkrampen kan krijgen na het eten.
Buikpijn na eten, de oorzaken
Vooraf moet gemeld worden dat buikpijn na het eten een van de minst schadelijke vormen van maagklachten is. Dit komt omdat de oorzaak vaak te zoeken is in het soort voedsel wat je eet of juist hoe je eet. Het gaat vaak om een van de de volgende drie oorzaken:
- Te veel eten
- Te pittig eten
- Te vet eten
Daarnaast is het – wat de oorzaak ook is – goed om minimaal twintig minuten de tijd te nemen voor een maaltijd. Op die manier werkt je spijsvertering optimaal.
Symptomen
Je kunt buikpijn na het eten in zowel je boven- als onderbuik voelen. Vaak heb je kramp, maar ook de volgende symptomen kunnen erop duiden:
- Misselijk na het eten
- Opgeblazen gevoel
- Opgezette buik
- Diarree
- Zure reflux
- Gasvorming en winderigheid
- Braken
Voedsel
Uiteraard is ieder lichaam anders en dus reageert ook ieder lichaam anders op bepaald voedsel. Het kan zijn dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn waar je darmen slecht op reageren. Er zijn een aantal producten waar veel mensen slecht tegen kunnen, die behandelen we hieronder:
Zuivel
Het kan zijn dat je slecht tegen zuivel kan en een lactose-intolerantie hebt. Daarbij lukt het je lichaam niet om de lactose te verteren waardoor je buikpijn krijgt. Lactose bevindt zich voornamelijk in zuivelproducten.
Vlees
Vlees is – ten opzichte van andere voedingsmiddelen zoals groente en fruit – lastig te verteren. Vaak doet je lichaam er namelijk zo’n drie uur over, terwijl dit bij een appel een kwartier is. Door dat lange proces kan het zijn dat je last krijgt van buikkrampen.
Pittig eten
Veel pittige gerechten bevatten de zogeheten chemische stof capsaïcine. Wanneer je te veel pittig eten krijgt, kan die stof er juist voor zorgen dat je maagklachten krijgt. Voedingsmiddelen waar capsaïcine in zit zijn veel soorten pepers, maar ook sambal en bijvoorbeeld salsasaus.
Brood
Het kan ook zijn dat je na het eten van brood buikklachten krijgt. Mensen ervaren vooral klachten wanneer ze tarwebrood eten, en hebben dan niet alleen buikpijn maar ook gewrichtsklachten en een opgeblazen gevoel.
Allergie en intolerantie
Het kan natuurlijk ook zijn dat je voor bepaalde producten allergisch bent. Ook een intolerantie kan zorgen voor de nodige buikpijn. Vaak merk je dit doordat je op bepaalde voedingsmiddelen heel slecht reageert, terwijl je bij andere producten geen enkele last ervaart. Het is dan ook handig om na te gaan bij welke producten je last krijgt. Op die manier kun je buikpijn voorkomen.
Tips
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op buikpijn na het eten te verkleinen. We delen een aantal tips:
- Vermijd ui en knoflook: misschien jammer voor de smaak van je gerecht, maar veel mensen met darmklachten blijken gevoelig voor ui en knoflook.
- Vervang voedingsmiddelen: mocht je het idee hebben dat je van bepaald soort voedsel buikkramp krijgt, dan is het verstandig om ervoor te kiezen die te schrappen. Buikpijn na het eten van zuivel? Ga dan eens over op een plantaardige yoghurt of melk.
- Drink veel water: je darmen reageren een stuk beter op voedsel als je voor en tijdens het eten extra veel drinkt. Eet dus liever niet eerst je eten op om vervolgens daarna te drinken.
- Eet rustig: door te snel eten krijg je te veel lucht eten waardoor je een opgeblazen gevoel kan ervaren.
Raadpleeg arts
In principe is buikpijn na het eten niet ernstig, maar mocht je dit iedere keer na het eten hebben. Raadpleeg dan de arts. Hetzelfde geldt voor buikpijn in combinatie met bloed in de ontlasting, braken en acuut gevoelige buik.
Meer lezen?
- Cola drinken tegen buikpijn: helpt dat nou echt of is het een fabel?
- Is het veilig om op je buik te slapen als je zwanger bent?
- Altijd moe na het avondeten? Zo geef je jezelf een boost om de avond door te komen