Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Bevallen 1 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de uiterlijke fases van je buik na de bevalling: van net bevallen tot een jaar later

In een zwangerschap die gezond verloopt, heeft je lijf negen maanden de tijd om van je alledaagse buik naar een bolle zwangerschapsbuik te groeien. Je huid rekt uit, je spieren gaan uit elkaar staan en zelfs je organen maken ruimte voor de baby in je buik. Dat het dan ook tijd nodig heeft om je buik na de bevalling weer in haar oude vorm te krijgen, is meer dan logisch.

De verschillende fases van je buik na de bevalling

Deze fases gaat je buik door in de dagen, weken en maanden na je zwangerschap.

Je buik op de eerste dag na de bevalling

In de maanden na je zwangerschap maakt je buik net zo’n verandering mee als in de negen maanden tijdens. In eerste instantie verlies je meteen al zo’n vijf kilo, wanneer je baby geboren is. Dit is natuurlijk het gewicht van je baby en de placenta, maar ook vruchtwater en eventueel bloed. Dit verlies aan kilo’s en vermindering van je buik zie je in de eerste uren al. Ook voelt je buik leeg en moeten je organen hun plekje weer vinden. Aan de buitenkant zie je vaak nog een bol buikje, eigenlijk alsof je nog zwanger bent, een soort half leeggelopen ballonnetje.

De eerste maanden na je bevalling

In de maanden die daarop volgen verlies je nog meer gewicht, vooral als je borstvoeding geeft kan dit snel gaan. Maar, zoals altijd geldt dit niet voor iedereen. De ene moeder verliest bijna geen gewicht terwijl de ander alles al kwijt is. Dit is afhankelijk van het aantal kilo’s dat je bent aangekomen tijdens je zwangerschap, maar bijvoorbeeld ook van hoe fit je voor de bevalling was. Meet jezelf dus niet aan anderen, want dat heeft helemaal geen zin. Je buik ziet er iets platter uit, maar een buikje is nog steeds zichtbaar.

Zo ziet je buik er bijna een jaar later uit

Negen maanden op, negen maanden af, wordt wel eens geroepen. Die negen maanden af kan je best verlengen, want vaak duurt het wel langer totdat je weer helemaal jezelf bent. In de maanden na je bevalling kan je merken dat je afvalt, maar dat je huid slap hangt. Niet elke huid veert weer zo gemakkelijk terug en bij sommige vrouwen gebeurt dit nooit meer.

Ook merk je in deze maanden dat je buikspieren weer terug in vorm komen. Soms blijf je een diastase houden, dat is wanneer er een ruimte overblijft tussen je buikspieren. Uit Noors onderzoek blijkt dat 60 procent van de vrouwen zes weken na de bevalling nog een diastase hadden. Na zes maanden was dit 45,4 procent van de vrouwen en na een jaar 32,6 procent. Bijna een derde van de vrouwen had dit een jaar na de bevalling nog steeds. Met een diastase kan het lijken alsof je nog een zwanger buikje hebt.

Ook kan je buik na de bevalling slapper zijn

Je huid wordt flink opgerekt in die negen maanden zwangerschap. Soms rekt dat niet meer terug en houd je een slappe huid over. Hoe plat je buik ook is, aan die huid kan je niet veel meer doen. Ook kan je striae hebben, oftewel kleine littekens van scheurtjes die zijn ontstaan in je onderhuids bindweefsel. Deze zwangerschapsstriemen gaan niet meer weg, maar worden vaak wel lichter van kleur. In het begin kunnen ze paarsrood zijn, later nemen ze meer de kleur van je huid aan.

Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen verschijnt tijdens de zwangerschap een donkere verticale streep op hun buik. Deze streep heet de linea nigra. Door alle hormonen in je lijf maak je meer pigment aan waardoor deze streep kan ontstaan. De kans is groot dat deze na je bevalling van je buik verdwijnt. Echter heeft dit wel tijd nodig en als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat de linea nigra pas nadat je bent gestopt, verdwijnt.

Je buik na een keizersnede

Bij een bevalling via een keizersnede blijft er een litteken achter, helemaal onderaan je buik. Deze kan in het begin paarsrood zijn, maar na verloop van tijd krijgt het litteken meer de kleur van je huid. Om het zacht en soepel te houden, kun je je litteken (wanneer dit mag van de gynaecoloog) gaan masseren met olie. Omdat het vetweefsel in je buik niet verdeeld kan worden rondom het litteken, kun je een buikje dat over het litteken hangt overhouden. Soms is het weg te trainen, soms ook niet.

Je buik trainen na de bevalling

Je buik trainen na de bevalling kan ervoor zorgen dat je sneller je ‘oude’ buikje terug krijgt. Of dat nou een platte of gevormde was. Het is ten eerste belangrijk om je lichaam en je buik rust te geven na je bevalling. Ben je vaginaal bevallen dan mag je het sporten na zes weken weer gaan oppakken. Voor een keizersnede is dit na acht weken. Natuurlijk moet je dit opbouwen en kan je niet meteen weer vol aan de bak. Dit wil je misschien, om zo snel mogelijk weer in vorm te komen, maar het is echt af te raden. Je lijf is daar niet aan toe en heeft het nodig om je trainingsschema rustig op te bouwen.

Voordat je fanatiek gaat sporten is het bovendien goed om je buikspieren te laten checken. Vaak gebeurt dit al bij je eindbezoek bij de verloskundige. Dan wordt gekeken of je spieren weer goed naar elkaar toe groeien. Verder is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met je buik, maar ook met je bekkenbodem na de bevalling.

Kijk of je een trainingsschema kan opbouwen met een trainer die weet heeft van sporten na de bevalling. Of volg een speciaal schema of een rustige sportles voor moeders die net een baby gekregen hebben.

Had ik maar nooit… ‘Zo snel na mijn bevalling een buikwandcorrectie laten uitvoeren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme