Help, mijn kind doet aan broekplassen. Dit zijn de oorzaken en oplossingen
Zindelijk worden is vaak een uitdagend proces, voor zowel de kleintjes als de ouders. Dit proces gaat vaak met vallen en opstaan. Net wanneer je denkt dat je peuter eindelijk zindelijk is, krijg je te maken met broekplassen. Maar hoe komt dat eigenlijk en hoe ga je daar het beste mee om?
Wij vertellen je in dit artikel alles wat je wilt weten.
Wat is broekplassen?
Dat kleine kinderen in hun luier plassen, is heel normaal. Ze kunnen dan nog niet hun plas ophouden en hebben nog geen controle over hun blaas en sluitspieren. Op een gegeven moment, na veel oefenen en lang wachten, zijn kinderen voor hun vierde jaar gemiddeld gezien zindelijk. Toch kan het gebeuren dat een peuter alsnog af en toe per ongeluk in zijn of haar broek plast, dat noemen we dan broekplassen.
Dit kan best vervelend zijn, zeker als het vaker gebeurt. Blijkbaar hebben ze toch nog te weinig controle over hun blaas en sluitspieren. Voor de peuter zelf is dit ook vervelend, want doordat je broekplassen vaak ziet in de broek en er doorheen ruikt, kunnen er reacties van anderen komen. Dit kan weer een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen van het kind.
Oorzaken broekplassen
Broekplassen kan door verschillende oorzaken komen. Wij noemen de meest voorkomende:
1. Spanning
Als een peuter een bepaalde gebeurtenis spannend vindt, dan kan het zijn dat hij van de spanning en de zenuwen zijn plas laat lopen. Denk aan de eerste schooldag of drukte bij een feestje of de feestdagen.
2. Lichamelijke oorzaak
Ook een lichamelijke oorzaak kan voor broekplassen zorgen. Denk hierbij aan het verkeerd gebruiken van de bekkenbodemspieren, een overactieve blaas, een kleine blaas of een urineweginfectie.
3. Uitstellen
Voor peuters is het soms nog lastig om goed naar hun eigen lichaam te luisteren. Het kan zijn dat je kind dan wel voelt dat hij moet plassen, maar dit dan vergeet of negeert, omdat hij lekker aan het spelen is.
Tips omgaan met broekplassen
Als jouw kind last heeft van broekplassen, is dit vervelend, maar gelukkig zijn er tips om hiermee om te gaan. Het allerbelangrijkste is om als ouders niet boos te worden als het gebeurt, want grote kans dat je kind zich er al voor schaamt. Als je dan boos wordt of straf geeft, krijgt je peuter alleen nog maar meer stress, waardoor het juist nog vaker zal gebeuren.
Wat je kan proberen, is één van de volgende hulpmiddelen inzetten:
1. Plaswekker
Een plaswekker is een speciaal broekje voor overdag met een apparaatje om aan de kleding vast te maken. Zodra er een paar druppels in het broekje komen, gaat er een alarm af. Dit kan een geluid- of een trilalarm zijn.
2. Plashorloge
Op een plashorloge zit ook een alarm, maar dat gaat uit zichzelf meerdere keren per dag af. Dit om jouw kind eraan te herinneren dat hij even naar het toilet toegaat. Dit zorgt voor wat meer regelmaat en structuur.
3. Oefenbroekjes
Er zijn tegenwoordig oefenbroekjes met een absorberend kruis te koop. Als je kind deze draagt en hij verliest een beetje urine, dan wordt het niet een kliederboel, want je maskeert het.
Onzeker
Het kan gebeuren dat je kind door het broekplassen onzekerder wordt. Misschien schaamt hij zich ervoor, wordt hij boos of juist verdrietig. Dat is niet leuk, zowel voor je kind, maar ook niet voor jou als ouder om te zien. Probeer dus altijd je kind op een positieve manier te stimuleren. Je kan je kind eventueel belonen, maar leg er ook niet teveel druk op.
Als jij denkt dat er meer achter het broekplassen zit, bijvoorbeeld een bepaalde ervaring of een bepaalde angst, dan is het allereerst belangrijk om goed naar je kind te kijken. Wat merk je? Gedraagt hij zich anders? Praat er ook over met je kind. Zeg dat het niet erg is, dat je weet dat het per ongeluk gebeurt.
Als je er samen niet uitkomt, kun je altijd eens contact opnemen met de huisarts. Misschien kan die je helpen of je doorsturen naar iemand die jullie hierbij kan begeleiden.
Dilemma: ‘Mijn zoon (bijna 4) is zindelijk maar wil alleen in een luier plassen, wat moet ik doen?’