Brancheorganisatie vreest gevolgen van bijna gratis kinderopvang
Vanaf 2025 is de kinderopvang in Nederland vrijwel gratis, naar voorbeeld van Zweden en Noorwegen. Dat is goed nieuws voor (de portemonnee van) de ouders. Maar de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) voorziet nu al problemen en trekt aan de bel.
De organisatie stelt dat het personeelstekort in de sector alleen maar zal toenemen door de stijgende vraag. Met als gevolg dat er in de komende tien jaar 50.000 extra medewerkers nodig zullen zijn. “Dat is een ongekend groot aantal.”
Kinderopvang gratis
Vanaf 2025 wordt de kinderopvang voor 95 procent door de overheid vergoed. Hiermee wil de overheid verschillende zaken stimuleren, zoals:
- Meer kansengelijkheid voor jonge kinderen
- Eerlijkere verdeling van zorgtaken
- Vrouwen blijven meer werken
- Geen gedoe meer met toeslagen
Maar de brancheorganisatie Kinderopvang betewijfelt of de vrijwel gratis opvang wel iets gaat opleveren. “Een hogere vergoeding leidt vooral tot vervanging van informele opvang door opa en oma”, stelt de BK. Of de arbeidsparticipatie erdoor toeneemt – en dus vrouwen meer blijven werken, zoals het idee is, valt volgens de organisatie te bezien.
Extra werkenden
“Hogere kosten voor de maatschappij dus, zonder opbrengst in termen van extra werkenden”, stelt voorzitter Emmeline Bijlsma. Haar organisatie is om die reden ook kritisch over het voornemen om het aantal gewerkte uren los te koppelen van het aantal uren opvang.
Advies van SER
Wat volgens de BK wel hard nodig is, is het verlagen van de werk- en regeldruk. Dat is een punt waar ook de Sociaal-Economische Raad (SER) op hamert. Het adviesorgaan ziet een belangrijke rol weggelegd voor de kinderopvang in het tegengaan van personeelstekorten. Mensen die een baan hebben, zouden wat de SER betreft geholpen moeten worden om meer te werken. Kinderopvang maakt dat mede mogelijk.
Personeelstekorten
De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt dat de SER hiermee “de spijker op zijn kop slaat”. Anders dan de BK is de BMK juist wel enthousiast over het plan om de opvang bijna gratis te maken. Die keuze betekent “dat we op langere termijn grotere problemen op de arbeidsmarkt én in onze welvaart voorkomen”, stelt de organisatie. “Kinderopvang is belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind en daarnaast goed voor onze economie.” Volgens de BMK zijn de personeelstekorten in de zorg en de kinderopvang direct opgelost als iedere medewerker één uur per week meer zou gaan werken.
Onderzoek: groot deel baby’s ervaart stress bij start kinderopvang