Zo bouw je de weerstand van je baby op
Snotneuzen, hoestbuien en een huilerige of hangerige baby? Vooral in deze herfstmaanden ontkom je er niet aan. Iedere ouder maakt het mee. Is het normaal dat je kindje vaak verkouden is? En hoe zorg je ervoor dat die weerstand goed opgebouwd wordt? In dit artikel geven we tips.
In het eerste levensjaar van je kindje moet het nog flink groeien. Niet alleen maakt het allerlei verschillende ontwikkelingen door op het gebied van motoriek en taal- en spraak, het immuunsysteem moet ook nog opbouwen. Niet gek dus dat je kindje vatbaar is voor allerlei nog onbekende bacteriën en virussen.
Zo bouw je de weerstand van je baby op
Zeker wanneer je baby veel in contact komt met andere kinderen, bijvoorbeeld bij een opvang of gastouder, zul je het gevoel krijgen dat het bijna altijd aan het snotteren is. Gelukkig is dit heel normaal! Baby’s kunnen zeker maandelijks een flinke verkoudheid oplopen. Hoewel het soms heel vervelend is voor je kindje, en misschien voor jullie als ouders, is het juist best goed dat je zoontje of dochtertje dit doormaakt. Dit zorgt er namelijk voor dat het immuunsysteem langzaamaan sterker wordt en bacteriën en virussen leert herkennen.
Tips voor een betere weerstand van je baby
Het is zelfs zo dat kinderen die voor de basischoolperiode naar een opvang zijn geweest uiteindelijk tijdens hun schoolperiode minder vaak ziek blijken te zijn. De weerstand is namelijk al flink opgebouwd! Maar kun je als ouders verder nog iets doen om te werken aan een goede weerstand voor je baby? Hieronder delen we graag een aantal tips!
Borstvoeding
Hoewel het natuurlijk niet voor iedere moeder weggelegd is, prettig is of de juiste keuze blijkt, kan borstvoeding wel een goede ondersteuning zijn in het opbouwen van de weerstand van je baby. Je geeft als moeder op deze manier namelijk al flink wat eigen antistoffen mee aan je kindje. Het betekent overigens niet automatisch dat je kindje per definitie een minder goede weerstand heeft, indien je geen borstvoeding hebt gegeven. Borstvoeding kan nou eenmaal alvast wat fijne antistoffen meegeven.
Veel contact
Zoals we hierboven ook al beschreven, is het contact met anderen erg belangrijk in het opbouwen van weerstand. Iedereen draagt virussen en bacteriën bij zich. Een goede reden om dus lekker veel te knuffelen met je mini! Ook contact met andere volwassenen en andere kinderen is een goed idee. In het begin kan het dus zijn dat je baby hierdoor wat vaker loopt te snotteren, maar op lange termijn zal het zorgen voor een sterke en goede weerstand.
Loslaten
Je kent het vast wel. De uitspraak die vaak gedaan wordt wanneer je kind iets in z’n mond stopt dat op de grond heeft gelegen. “Goed voor de weerstand!” En ja; daar zit zeker een kern van waarheid in. Op deze manier komt hij of zij namelijk in contact met zoveel meer verschillende stoffen en bacteriën en dit zorgt voor een verdere ontwikkeling van het immuunsysteem.
Frisse lucht
Naar buiten gaan en veel frisse lucht kan ook een goede boost zijn voor de weerstand van je baby. Niet alleen is frisse lucht heel gezond voor de luchtwegen, maar ook krijgt het lichaam buiten de kans om vitamine D aan te maken. Daarnaast is ook buiten weer veel meer variatie aan stoffen, virussen en bacteriën waarmee je baby in aanraking kan komen.
Voeding en slaap
Tot slot zorgt gezonde voeding en voldoende slaap natuurlijk ook voor de opbouw van een gezond lichaam. Het immuunsysteem heeft er zeker baat bij dat je kindje goede nachtrust krijgt. Daarnaast zorgt gezonde voeding met voldoende groente en fruit ervoor om zoveel mogelijk vitamines binnen te krijgen. Probeer je kindje variatie aan te bieden, zodat ook hierin het lichaam diverse stoffen binnenkrijgt en een goede buffer op kan bouwen, mochten er ziekteverwekkers het lichaam binnentreden.
Mocht je baby ondanks deze tips en adviezen toch vaak ziek zijn, betekent dat overigens niet direct dat het geen goede weerstand heeft. Ieder kindje is anders en elke baby maakt zijn eigen ontwikkeling door. Dit geldt ook voor het opbouwen van weerstand!