11 veel voorkomende problemen bij borstvoeding en tips om ze op te lossen
Borstvoeding geven gaat lang niet altijd zonder problemen. Behalve dat het in het begin soms pijn kan doen, kun je ook behoorlijk worstelen met de onzekerheid of je het wel goed doet en of je baby wel genoeg drinkt. Weet dat je niet alleen bent. Ontzettend veel moeders hebben problemen met het geven van borstvoeding.
Al zijn er gelukkig voor de meeste problemen wel een oplossing te vinden. Kleine disclaimer: blijf niet zelf te lang aanmodderen maar schakel op tijd een goede (lactatie)deskundige in. Zij kan je helpen bij al je vragen. En schroom ook niet te veranderen als het niet erg klikt tussen jou en deze persoon. Je moet je er vooral vertrouwd en veilig bij voelen.
Herkenbare problemen bij borstvoeding
Als je begint met borstvoeding geven loopt het soms nog niet direct vlekkeloos. Dat is normaal, als je langer borstvoeding geeft komen deze problemen niet meer voor. Hieronder lees je de meest voorkomende problemen en tips om ze op te lossen.
1. Aanleggen
Als je moeite hebt om je baby goed aan te leggen dan ben je niet de enige. Dit probleem komt regelmatig voor. Wat in eerste instantie goed kan helpen is borstvoeding geven zonder kleren aan zodat er huid op huid contact is tijdens het voeden. Nestel je op een warm plekje in huis, ontkleed de baby tot op de luier en trek zelf je shirt en beha uit. Blijf een tijdje zo met elkaar zitten en probeer daarna je baby aan de borst te leggen. Probeer ook verschillende houdingen uit en vraag om hulp van je partner of de kraamverzorgster.
2. In slaap vallen
Valt je baby in slaap tijdens het voeden? Pasgeboren baby’s hebben soms wat aanmoediging nodig. Je kan je kindje helpen wakker te houden door zachtjes zijn armpjes te bewegen. Ook de tepel door de mond bewegen kan helpen om je baby weer te stimuleren om verder te drinken.
3. Aanleggen doet pijn
Als je een nieuwe mama bent en voor het eerst borstvoeding geeft, kan dit gevoelig zijn. Echte duidelijke pijn is echter nooit goed. Probeer het mondje van je baby zo open en wijd mogelijk aan je borst te leggen, zorg altijd dat de onderlip naar buiten is gekruld en het kinnetje tegen je borst ligt. Kijk ook of de neus goed vrij is. Als het niet beter gaat, schakel dan een lactatiedeskundige in bij dit probleem.
4. Stekende pijn in borsten
Stekende pijn in je borsten tussen de voedingen door kan wijzen op spruw. Een infectie waar je baby ook last van kan krijgen. Daarom hebben jullie vaak allebei een behandeling hiervoor nodig. Dat kan via de huisarts, maar sommige homeopathische middelen kunnen ook werken. Overleg dit altijd wel goed met de kraamverzorging en/of op het consultatiebureau.
5. Baby wil constant voeding
Babyt’tjes zijn klein en dat betekent dat ze misschien niet veel, maar wel vaak honger hebben en dus ook heel vaak willen drinken. Dit patroon heet ook wel clustervoeden. Belangrijk is dat je als moeder genoeg en goed blijft eten om de melkproductie op gang te houden. Probeer bij het clustervoeden ook regelmatig van borst te wisselen zodat alles op gang blijft.
6. Baby drinkt gulzig
Als je meer melk produceert dan de baby kan drinken, kan het lijken alsof je baby het allemaal niet weg gedronken krijgt en erg onrustig is aan de borst. Ook hierbij kan regelmatig wisselen van borst helpen. Ook kun je proberen tijdens vaste tijdsblokken één bepaalde borst te voeden. De andere borst raakt zo ‘vol’, wat een seintje geeft aan het lichaam minder melk aan te maken. Een andere optie is om zodra de melk toeschiet de eerste melkstroom weg te laten lopen, zodra de straal minder heftig wordt kun je de borst dan opnieuw aanbieden.
7. Stuwing of gezwollen borsten
Een grootmoeders tip voor gezwollen borsten: koolbladeren. Stop deze (schoongewassen) in je beha en de zwelling wordt minder. Regelmatig borstvoeding geven of koude kompressen helpen ook goed.
8. Tepelkloven
Heb je last van kloofjes aan je tepel? Dat kan erg pijnlijk zijn. Het helpt om je borst na het voeden aan de lucht te laten drogen nadat je hem hebt ingesmeerd met een druppel melk. Ook het tussen de voedingen in insmeren van je tepels met kokosolie helpt erg goed, en is bovendien onschadelijk voor de baby.
9. Harde plekken
Een verstopt melkkanaaltje komt regelmatig voor. Het is een aandoening waarbij er een melkkanaaltje niet goed kan legen, vaak door een verstopping. Het zorgt voor een harde en vaak pijnlijke plek in de borst. Een verstopt melkkanaaltje is gelukkig vaak zo verholpen, door andere posities te proberen tijdens de borstvoeding, borstmassages onder de douche of warmte kompressen voordat je borstvoeding geeft. Probeer daarbij zoveel mogelijk te rusten en draag geen strakke kleding.
Als je een verstopt melkkanaal niet goed behandelt, kan dit leiden tot een borstontsteking. Raadpleeg daarom altijd je arts, kraamverzorgster of lacatiekundige wat je moet doen als je de eerste symptomen van een verstopt melkkanaaltje merkt.
10. Baby geeft na elke voeding over
Als je baby regelmatig overgeeft, kan het zijn dat hij teveel melk binnenkrijgt. Als je baby goed blijft aankomen en verder niet onrustig is tijdens of na het spugen, dan is er niks om je zorgen over te maken. Als dit wel het geval is en het niet gaat om kleine beetjes spuug, dan is het slim om te overleggen met de arts.
11. Borsten lijken leger
Lijkt het wel alsof je borsten leger zijn dan de eerste paar weken? Dat is een goed teken. Je melkproductie past zich aan op de behoefte van je baby. Als je baby meerdere plasluiers heeft per dag en blijft aankomen in gewicht, dan hoef je niks te doen.
Lees ook:
- Kay is moeder van vier kinderen en gaf dertien jaar achter elkaar borstvoeding: ‘Het was fijn’
- Een neerslachtig gevoel tijdens borstvoeding: dit is D-TSR en zo herken je het