Borstvoeding en alcohol: kan het, en zo ja, hoe?
Na de bevalling weer eens een biertje of een wijntje drinken. Het kan best zijn dat je daar tijdens de zwangerschap naar verlangd hebt. Maar wat nou als je borstvoeding geeft, kun je dan eigenlijk wel alcohol drinken?
We verklappen alvast: ja dat kan, als je het goed uitkient.
Borstvoeding en alcohol
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, het is een dikke no go. Om die reden passen de meeste vrouwen hun alcoholgebruik aan als zij zwanger willen worden én tijdens de zwangerschap. Negen maanden lang drink je geen druppel en dan is je baby er; tijd voor een mooie proost – al is de kans groot dat je daar na de bevalling echt geen zin in hebt. Maar vroeg of laat komt het moment dat je best een glas zou lusten. Een glas wijn bij het eten, een biertje op het terras, een dessert met likeur. Héérlijk. Maar je geeft ook borstvoeding, valt borstvoeding met alcohol te combineren?
Advies van Voedingscentrum
Volgens het Voedingscentrum niet. Zij adviseren om geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Als je toch alcohol wilt drinken, zo lezen we op de website, dan geldt het advies om direct na een borstvoeding maximaal één drankje te nemen. Wacht vervolgens drie uur met de volgende voeding, dan is de alcohol afgebroken.
Wat is de invloed van alcohol op moedermelk?
Die drie uur wachten leggen we even uit. Als je borstvoeding geeft en alcohol drinkt, komt alcohol via de moedermelk bij je kind terecht. Maar je lichaam breekt de alcohol ook af. Dus als je lang genoeg wacht, is de alcohol weg. Het gaat dus om de snelheid waarmee je lichaam alcohol afbreekt. Die is bepalend voor de tijd die je wil nemen tussen het drinken van alcohol en de eerstvolgende borstvoeding.
Alcoholniveau in moedermelk
Je lever doet er één tot anderhalf uur over om één standaardglas alcohol af te breken. Toch duurt het twee tot drie uur tot er ook geen alcohol meer in je bloed en in je moedermelk zit. Bij twee glazen duurt dat twee keer zo lang (vier tot zes uur), bij drie glazen drie keer zo lang. De alcohol verlaat de melk zodra het alcoholpercentage in het bloed van de moeder daalt. Het hoogste alcoholniveau in de melk in de borst wordt ongeveer dertig tot zestig minuten na inname van de alcohol bereikt. Het daalt daarna snel, mits er geen nieuwe alcohol wordt gedronken.
Percentage en promillage
Ook handig om te weten: het alcoholpercentage in de moedermelk is slechts een fractie van de hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt. Zo heeft een glas wijn een bepaald alcoholpercentage – let hierbij op ‘percentage’, delen per honderd. Moedermelk is melk met een alcoholpromillage, dat je deelt per duizend. Gaan we uit van een standaardglas bier (250 ml), dan heb je het over een alcoholpromillage van ongeveer 0,25 en dus ook ongeveer 0,25‰ alcohol in de moedermelk. Dat wil zeggen dat er per liter melk een kwart milliliter alcohol in zit. Let wel: een baby drinkt natuurlijk geen liter melk in één keer, maar hooguit 200 milliliter. Dat betekent dat de baby daarmee, als de moeder net een glas bier (of een standaardglas wijn) op heeft, 0,05 ml alcohol binnenkrijgt. Dat staat gelijk aan één druppel.
Gevolgen van borstvoeding met alcohol
Eén druppel, dat klinkt als weinig. Toch kan dit al het slaap-waakpatroon van de baby ontregelen. Het is dus beter als je de volle drie uur wacht en daarna pas weer borstvoeding geeft.
Overigens, over de effecten van lagere hoeveelheden alcohol op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van baby’s is nog maar weinig bekend. Onderzoeken hiernaar zijn namelijk schaars en de resultaten zijn verschillend.
Kolven na alcoholgebruik
Smaakt dan ene glas wijn naar meer? Dan kun je uitrekenen hoeveel uur er nog alcohol in je bloed zit. Dat moet je voor iedere consumptie apart berekenen. Bij twee glazen duurt dat twee keer zo lang (vier tot zes uur), bij drie glazen drie keer zo lang. De moedermelk die je in de tussentijd afkolft, bevat alcohol. Deze moedermelk kun je niet aan je baby geven en kun je bovendien ook niet bewaren. Het alcoholpercentage neemt niet af als je de melk bewaart. Je zult deze gekolfde moedermelk dus helaas moeten weggooien.
Tips voor alcohol tijdens borstvoeding
Nu is bij alcohol altijd al het devies ‘drink met mate’, maar in relatie met borstvoeding kunnen we dit niet genoeg onderstrepen. Drink niet, of drink met mate en drink verantwoord. En als je dan toch drinkt, doe het dan goed. Bijvoorbeeld met deze tips:
- Plannen is jezelf verwennen. Zorg ervoor dat het drinken van alcohol een bewuste keuze is.
- Zorg ervoor dat je een voorraadje gekolfde moedermelk achter de hand hebt. Stel dat je baby honger krijgt terwijl je nog niet alcoholvrij bent, dan is dit wel zo handig (of kolf voordat je een glas alcohol drinkt).
- Wacht na het drinken van een glas alcohol drie uur voordat je borstvoeding geeft.
- Doe rustig aan, je kunt niet drinken op je oude niveau.
Wie zwanger is of wil worden, kent het riedeltje standaardtips. Niet roken, niet drinken, op tijd beginnen met foliumzuur. Maar wat kun je nog meer doen om gezond, veilig en comfortabel door een zwangerschap heen te fietsen? Dat lees je hier.
Onderzoek: alcoholgebruik rond de zwangerschap neemt nauwelijks af