Black History Month: dit is wat je jouw kind daarover wilt leren
Op de eerste dag van februari is Black History Month van start gegaan. Deze maand worden sleutelfiguren uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de schijnwerpers gezet. Toch weten niet alle kinderen en ouders iets over deze belangrijke maand waarin er extra wordt stilgestaan bij de geschiedenis met een Afrikaanse achtergrond.
Helaas spelen racisme en discriminatie nog steeds een grote rol in onze samenleving. Door het delen van kennis over dit onderwerp met jouw kind stimuleer je normalisering van verschillende etniciteiten in onze huidige maatschappij. Je helpt mee aan de verbetering van de kennis over de geschiedenis van de zwarte bevolking. In dit artikel vertellen wij alle ins en outs over de Black History Month.
Waar komt Black History Month vandaan?
Black History Month komt oorspronkelijk uit Amerika. Het werd bedacht door de Afro-Amerikaanse schrijver en historicus Carter G. Woodson in 1926. Zijn ouders waren zelf slaaf geweest. Hij streefde naar de erkenning van het belang van de zwarte gemeenschap in de Amerikaanse geschiedenis.
Woodson koos voor de tweede week van februari voor de start van Negro History Week, wat hedendaags bekend staat als Black History Month. Hij koos in het bijzonder voor deze week omdat dit tegelijkertijd viel met de viering van de geboortedagen van de toenmalige president Abraham Lincoln en de zwarte politicus Frederick Douglass. Zij stonden beiden bekend om hun strijd tegen de slavernij.
Waarom is deze maand zo belangrijk?
De maand staat in het teken van het eren van de prestaties en ontdekkingen van belangrijke Afro-Amerikanen uit de geschiedenis. Martin Luther King is hier een belangrijk voorbeeld van. King was de leider van de zwarte burgerrechtenbeweging. Ook Rosa Parks was een belangrijke zwarte vrouw in de geschiedenis. Zij weigerde voor een witte man in de bus op te staan waardoor ze in de gevangenis belandde.
Vandaag de dag is het nog steeds essentieel dat wij stilstaan bij de geschiedenis van de zwarte bevolking en hier begrip voor tonen. Er ontstaat daardoor bewustzijn over discriminatie en racisme. Elk jaar staat er een ander thema centraal tijdens Black History Month. Dit kan gaan over het politiegeweld tegen zwarte mensen, de gezondheid en het welzijn of het stemrecht. Elk land focust zich op hetzelfde thema.
Black History Month in Nederland
Tegenwoordig speelt Black History Month zich niet alleen in Amerika af, maar ook in landen als Groot-Brittanië, Duitsland, diverse Afrikaanse landen, België en Nederland. In Nederland wordt vanaf 2016 in de maand oktober Black Achievement Month georganiseerd. Het is een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, om de Nederlandse Black Achievers te eren. In deze maand vinden er allerlei activiteiten plaats zoals debatten, exposities, voorstellingen en workshops. Ook vindt er een uitreiking plaats van de Black Achievement Awards. Deze awards worden uitgereikt aan zwarte rolmodellen in de Nederlandse samenleving.
Wat zijn manieren om jouw kind hierover meer te leren?
Om jouw kind op de hoogte te brengen van Black History Month zijn er verschillende dingen die je kan ondernemen als ouder. Zo zijn er verschillende musea zoals het Tropenmuseum, het Museum van Volkenkunde en het Afrika Museum waar lezingen, tentoonstellingen en theatervoorstellingen worden gehouden. Op het Keti Koti Festival wordt de slavernij herdacht aan de hand van talks, presentaties en voorstellingen. Er worden Caraïbische snacks gemaakt en er is livemuziek te horen. Een super leuk en leerzaam uitstapje voor het hele gezin.
Als ouder kun je thuis ook activiteiten ondernemen samen met je kind. Door middel van storyboards, YouTube filmpjes, boeken en films stimuleer je de algemene ontwikkeling van je kind.
Boeken
Goede boeken die je kind met een bredere blik naar de wereld te leren kijken en je kind te leren over de geschiedenis van zwarte mensen zijn bijvoorbeeld:
- Alles over diversiteit
- Brown girl magic
- De reis van Syntax Bosselman
- Van klein tot groots – Rosa Parks
Meer boeken over diversiteit vind je hier.
Inclusief speelgoed: dit is waarom een huidskleurig potlood niet bestaat