Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 25 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Volgens de Birth Order Theory zegt de volgorde van geboorte veel over het karakter van je kinderen

Er is een theorie, de Birth Order Theory, die suggereert dat de volgorde waarin je kinderen binnen het gezin geboren worden, de karaktereigenschappen, de persoonlijkheidskenmerken én het gedrag kan beïnvloeden. We vertellen je hier hoe dat kan.

Psychologen geloven dat de persoonlijkheidsverschillen tussen broers en zussen komt door de volgorde van geboren worden. Een belangrijke factor is dat ouders hun eerste, middelste en jongste kind verschillend behandelen, legt Kevin Leman, een psycholoog die de geboortevolgorde sinds 1967 bestudeert uit.

Die geboortevolgorde heeft ook invloed op de positie van een kind binnen het gezin ten opzichte van broers en zussen. Ook dit kan het karakter per kind dus beïnvloeden.

Dit zegt de geboortevolgorde over de karaktereigenschappen van je kind

Dit is wat je moet weten over de persoonlijkheidskenmerken van de geboortevolgorde voor de oudste, middelste, jongste en enige kinderen.

Je oudste kind, de eerstgeborene

Het eerste kind wordt vaak opgevoed ‘volgens het boekje’, omdat ouders de eerste keer alles zo goed mogelijk willen doen. Dit gaat met vallen en opstaan, met strenge regels en ze leggen een hoge druk op zichzelf. Het oudste kind heeft daardoor vaak de volgende eigenschappen:

Verantwoordelijk

Oudste kinderen zijn vaak verantwoordelijk en betrouwbaar. Ze nemen vaak de leiding en houden ervan om de ‘grote broer’ of “grote zus’ te zijn.

Perfectionistisch

Ze streven vaak naar succes en zetten hoge standaarden voor zichzelf.

Overbeschermend

Als oudste kinderen kunnen ze soms neigen naar een overbeschermende houding ten opzichte van jongere broers en zussen.

Het middelste kind of middelste kinderen

Een tweede kind wordt vaak minder streng opgevoed, gewoonweg omdat de ouders het hele opvoeden al eens gedaan hebben. Ze zijn iets minder oplettend en het tweede kind krijgt vaak minder aandacht dan de oudste. Het middelste kind heeft daardoor vaak de volgende eigenschappen:

Vriendelijk en sociaal

Middelste kinderen staan erom bekend dat ze goed kunnen opschieten met anderen. Ze zijn vaak sociaal en kunnen goed bemiddelen.

Flexibel

Omdat ze zich vaak in het midden van het gezin bevinden, ontwikkelen ze aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

Zoekend naar identiteit

Middelste kinderen kunnen soms het gevoel hebben dat ze in de schaduw staan van oudere en jongere broers en zussen, wat ervoor kan zorgen dat ze zoekende zijn naar hun eigen identiteit.

Jongste kinderen en hun karaktereigenschappen

De jongste is vaak het meest vrijgevochten kind van het gezin, vanwege de vrije opvoeding die het kind in veel gevallen krijgt. Het jongste kind heeft daardoor vaak de volgende eigenschappen:

Charmant en manipulatief

Jongste kinderen zijn vaak charmant en kunnen goed gebruik maken van hun charmes om dingen gedaan te krijgen.

Ze nemen risico’s

Omdat ze vaak minder streng worden gecontroleerd door ouders dan oudere broers en zussen, kunnen jongste kinderen meer geneigd zijn tot het nemen van risico’s.

Grappig

Ze kunnen ook grappig zijn en entertainen graag, omdat ze de aandacht proberen te trekken van oudere familieleden.

Karaktereigenschappen van het enig kind

Een enig kind heeft een unieke positie, zonder broers of zussen om mee te concurreren. Het krijgt dus alle aandacht van de ouders en dat zijn of haar hele leven. Dat betekent ook dat het enig kind alle verwachtingen van zijn of haar ouders meekrijgt. Het enig kind heeft daardoor vaak de volgende karaktereigenschappen:

  • Volwassen voor de leeftijd
  • Perfectionisten
  • Nauwkeurig
  • Ijverig
  • Leiders

Heb je meerdere kinderen? Dan herken je vast het middelste- en jongstekindsyndroom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme