Bevalling zwaarder dan marathon? Biologische leeftijd na bevalling tot wel 8 jaar lager, volgens onderzoek
Dat een bevalling veel impact op je lichaam heeft, hoeven we je niet meer te vertellen. Volgens meerdere moeders is een bevalling zwaarder dan het lopen van een marathon. Maar wat voor impact heeft een zwangerschap en bevalling eigenlijk op je biologische leeftijd?
Dat onderzochten onderzoekers van een internationaal team.
Biologische leeftijd tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop met je lichaam. Dat blijkt ook uit de biologische leeftijd tijdens de zwangerschap. In het tweede trimester loopt deze namelijk ongeveer met twee jaar op. Als dit je al verbaast, wacht dan maar tot je hoort wat het na de bevalling is.
“Drie maanden na de bevalling zagen we dat de biologische leeftijd opmerkelijk sterk was afgenomen”, vertelt onderzoeker Kieran O’Donnell aan Scientias.nl. “Voor sommige vrouwen zelfs met acht jaar. Dus hoewel de zwangerschap de biologische leeftijd verhoogt, is er postpartum sprake van een duidelijk en uitgesproken herstel daarvan.”
Wat is de biologische leeftijd?
Maar wat houdt de biologische leeftijd eigenlijk in? “Het verwijst naar het idee dat de mate waarin onze organen, weefsels en cellen aftakelen, in een biologische leeftijd kan resulteren die hoger of lager is dan onze chronologische leeftijd”, vertelt O’Donnell. Er zijn verschillende methoden om deze leeftijd vast te stellen.
De methode die de onderzoekers gebruikten, is de DNA-methylatie. Hierbij kijken ze naar de chemische aanpassingen in een zwangere vrouw haar DNA, waardoor de onderzoekers een idee krijgen van de werkelijke leeftijd van de vrouw, ten opzichte van de chronologische leeftijd. Dit onderzochten ze zowel tijdens als na de zwangerschap.
Jonger na de bevalling
Na de bevalling is de biologische leeftijd van een vrouw dus vaak lager, hoewel hier wel wat verschil in zit. Nu bleek ook dat de biologische leeftijd minder sterk afnam bij pas bevallen vrouwen die voor hun zwangerschap een hoger BMI hadden. En bij vrouwen die borstvoeding gaven, nam de het juist sterk af.
De resultaten uit dit onderzoek lijken vrij duidelijk, toch geven de onderzoekers aan dat dit pas een eerste onderzoek is en er verder onderzoek nodig is om deze resultaten nog meer te bevestigen en uit te breiden. Zo is er namelijk geen onderzoek gedaan naar de biologische leeftijd van deze vrouwen voor hun zwangerschap. Dit moet in vervolgonderzoek dan ook meegenomen worden.
Stress tijdens de zwangerschap
Hoe het precies komt dat de biologische leeftijd eerst omhoog en daarna weer omlaag gaat, durven de wetenschappers nog niet met zekerheid te zeggen. “Een zwangerschap wordt ook wel gezien als een natuurlijke ‘stresstest’”, vertelt O’Donnell aan Scientias.nl. “Misschien leidt de fysiologische stress tot veranderingen die in de postnatale periode weer worden ‘gecorrigeerd’.
Een ander idee is dat er tijdens veroudering of wanneer een systeem stress ervaart, moleculaire veranderingen plaatsvinden die adaptief kunnen zijn of juist schadelijk kunnen zijn.” Dit alles zal in vervolgonderzoek moeten worden onderzocht.
Nina (26): ‘Mijn man vindt mij niet meer aantrekkelijk sinds de bevalling’