Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Bevallen 9 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Dansen, lopen of kruipen tijdens je bevalling? Doen!

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een bevalling in de basis niet medisch is. Het is een natuurlijk, biologisch proces dat moeder natuur prachtig geregeld heeft voor vrouwen en hun baby.

Sinds de 17e eeuw is de bevalling meer en meer een (vaak onnodig) medisch proces geworden. Mede onder leiding van de Franse (mannelijke!) chirurg François Moriceau. Hij vond dit namelijk makkelijker, want bepaalde handelingen (toucheren) konden zo goed uitgevoerd worden. Dat is ook de reden dat veel vrouwen tegenwoordig horizontaal, dus liggend, bevallen. Jammer, want bewegingsvrijheid tijdens je bevalling brengt vele voordelen met zich mee.

Voor de 17e eeuw en eigenlijk sinds mensen bestaan bleven vrouwen in beweging tijdens de bevalling. Ze kozen instinctief voor een verticale positie tijdens de geboorte van hun baby. De medicalisering van de geboortezorg in de 19e eeuw maakte hier een einde aan: liggen tijdens de bevalling werd de norm.

Tot op de dag van vandaag wordt een liggende bevalhouding veelal aangehouden omdat het praktisch is voor de zorgverlener. Het is eenvoudig om weeën te meten en de hartslag van de baby te monitoren. Ook inwendige onderzoeken kunnen zo makkelijker worden uitgevoerd. En dat, terwijl studies aantonen dat de bekkendiameter tot maar liefst 30% groter wordt, wanneer een barende vrouw van liggend naar een verticale houding gaat. Bewegingsvrijheid is dus noodzakelijk voor een soepelere bevalling.

Bewegingsvrijheid tijdens je bevalling: drie voordelen

Dit zijn de grootste voordelen van bewegen tijdens je bevalling.

Betere doorbloeding

Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding. Dat is altijd al zo en geldt tijdens het opvangen van je weeën net zo goed. Als je doorbloeding goed is, maak je meer oxytocine aan. Dat is een hormoon dat je nodig hebt tijdens je bevalling. Oxytocine zorgt namelijk voor goede en krachtige weeën en die heb je nodig om je baby geboren te laten worden. Regelmatig bewegen en van houding veranderen tijdens je bevalling is dan ook zeer aan te raden.

Bewegen zorgt voor een grotere bekkenuitgang

Naarmate je bevalling vordert zal je lichaam vanzelf aangeven wat voor jou de beste bevalhouding is. Dit merk je vooral als je staat en beweegt. Bijna als vanzelf beweegt je lichaam naar de bevalhouding die voor jou prettig is. Het voordeel van bewegen tijdens de de persweeën is dat dit de bekkenuitgang vergroot. Je stuitje kan namelijk vrij bewegen naar achteren, iets wat liggend niet kan. Dat zorgt al voor extra ruimte en dus een soepelere bevalling.

Stuit je op problemen tijdens je bevalling? Bewegingsvrijheid kan je helpen

Blijft je ontsluiting hangen of lijkt je kindje vast te zitten met het schoudertje? Bewegingsvrijheid kan een oplossing zijn. Door verschillende houdingen aan te nemen gebruik je weer andere spieren. Dat kan net voor de ontspanning zorgen die je nodig hebt zodat er meer ruimte ontstaat in het geboortekanaal. Bovendien maak je tijdens verticale bewegingen lekker gebruik van de zwaartekracht: in een liggende houding niet.

Andere voordelen van bewegingsvrijheid tijdens je bevalling

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen en veranderen van positie tijdens het opvangen van je weeën de eerste fase van je bevalling met een uur en twintig minuten kan verminderen. Onder die eerste fase wordt verstaan het openen van de baarmoederhals tot volledige ontsluiting. Onder bewegen wordt verstaan: een verticale positie zoals staan, zitten, op handen en knieën bewegen en wandelen. Of op een andere verticale manier bewegen, zoals dansen.

Ook is er met bewegingsvrijheid minder risico op een keizersnede en zal je minder snel een verdoving willen. Tijdens de tweede fase van de bevalling, dus de geboorte van de baby, heeft bewegen als voordeel dat je minder kans hebt op een derde- of vierdegraads scheur. Bij een liggende bevalhouding is er meer kans op hartritmestoornissen dan wanneer je staat of zit en beweegt. Ook de Apgar-score van baby’s is beter wanneer vrouwen bewegen tijdens de bevalling, blijkt uit onderzoek.

Je hebt ook bewegingsvrijheid bij een ruggenprik

Zelfs bij een epidurale verdoving, oftewel een ruggenprik, heb je (recht op) bewegingsvrijheid. Staan is misschien niet mogelijk (soms wel, overleg dit van tevoren met je gynaecoloog), maar andere verticale posities wel. Zo kun je vaak wel op handen en knieën zitten, bijvoorbeeld tegen het bed aan geleund. Of met behulp van een (peanut) bal.

Er is veel mogelijk als je staat op bewegingsvrijheid tijdens je bevalling en je kunt dit altijd vastleggen in het geboorteplan voor een voorspoedige en soepele bevalling.

Op een rij: de voor- en nadelen van op je rug bevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme