De ideale bevallingshouding is vaak juist níet op je rug
Over de houding waarin je zult bevallen denken we vaak niet echt na: op je rug is gewoon goed, toch? Op je rug bevallen is echter een bevallingshouding die in veel gevallen niet in het voordeel van de vrouw is. Welke bevallingshoudingen zouden je wellicht beter kunnen helpen?
Het beeld waar je aan denkt als je denkt aan een bevallende vrouw, is waarschijnlijk op haar rug, keihard persend. Dat is ook niet zo gek, want wel tachtig procent van de bevallingen is in de rugligging.
Waarom bevallen op je rug?
Waarom zo veel vrouwen op hun rug bevallen, heeft vooral te maken met het gemak van de zorgverlener. Zo kan zij namelijk veel gemakkelijker inwendig onderzoek en andere interventies doen tijdens de bevalling, of de baby aanpakken tijdens de geboorte. Verloskundigen worden in Nederland dan ook opgeleid met vooral bevallingen op de rug. Dat zorgt ervoor dat bevallen op de rug een erg genormaliseerd bevallingshouding is.
Het kan ook voordelen hebben voor de vrouw, bijvoorbeeld als de bevalling erg snel gaat. Dan kan het baringsproces juist wat afremmen, wat in zo’n situatie wenselijk kan zijn. Sommige vrouwen vinden het ook écht fijner om op haar rug te liggen.
Nadelen van bevallen in rugligging
Maar eigenlijk is bevallen op je rug niet zo handig. Waarom?
- Je baby moet door het bekken, en dat is in een houding op bijvoorbeeld handen en knieën wel twee centimeter groter in diameter!
- Daarnaast zou je stuitje wat meer open moeten gaan wanneer je baby geboren moet worden, maar in de rugligging gebeurt dat juist niet. De zwaartekracht en het lichaam werken dus in deze houding niet echt mee
- Dat maakt de kans weer groter op interventies, pijnstilling of een kunstverlossing, omdat de baby er moeilijker uitkomt. Een bevalling kan ook veel langer duren of meer pijn doen, zowel tijdens de ontsluitings- als uitdrijvingsfase
- Je hebt ook minder bewegingsvrijheid op je rug om de weeën op te vangen
Andere bevallingshoudingen
Het nadenken over alternatieve bevallingshoudingen is dus zeker de moeite waard. Vroeger was het bijvoorbeeld heel normaal dat vrouwen op een baarkruk, op handen en voeten of gehurkt hun baby’s ter wereld brachten. Instinctief zijn dit dan ook de bevalhoudingen waar de meeste vrouwen naar neigen.
Wat veel vrouwen niet weten is dat je niet alleen tijdens een thuisbevalling, maar óók tijdens een ongecompliceerde ziekenhuisbevalling de optie hebt om je bevallingshouding te kiezen. Het is een kwestie van aangeven bij je zorgverlener dat je graag even wilt staan, rondlopen, hurken, liggen of hangen aan je partner. Je hebt bij een bevalling zonder complicaties dan gewoon recht op de medewerking van je zorgverlener, dus dat is handig om van tevoren te weten. Ook kan het helpen vast iets in je geboorteplan te zetten over je gewenste bevallingshouding, zodat iedereen daar rekening mee kan houden.
Deze tips zijn hartstikke welkom: zó ga je om met pijn tijdens je bevalling