Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Bevallen 10 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Welke bevallingshouding bevalt nou het beste?

Bevallen in een houding die jij het prettigst vindt, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want welke bevallingshoudingen zijn er eigenlijk allemaal, behalve die waarbij je op je rug ligt? En wat zijn de voor- en nadelen van die verschillende houdingen? Dat en welke bevallingshouding nou het beste bevalt, lees je hier.

Voordat je gaat bevallen, is het dan ook een goed idee om je eens te verdiepen in de verschillende bevallingshoudingen. Een bevallingshouding is dus de houding waarin je ligt, zit of staat op het moment dat je bevalt. Tijdens de persfase dus. Weeën opvangen kan natuurlijk ook in verschillende houdingen, juist de afwisseling helpt mee aan een voorspoedige bevalling.

Voor- en nadelen van bevallingshoudingen

De bevallingshouding die je aanneemt tijdens de persfase kan in je voordeel, maar ook in je nadeel werken. Op je rug bevallen kan natuurlijk, maar de zwaartekracht helpt dan niet mee. Ook is er weinig ruimte voor je stuitje om iets aan de kant te gaan, iets dat wel gebeurt wanneer je zit of staat. Voor jou als barende vrouw is de rugligging dan ook niet de meest ideale bevallingshouding.

Bevallen terwijl je staat of zit heeft als voordeel dat de zwaartekracht je een handje helpt. We kunnen je uit ervaring vertellen dat dát een heel fijn gevoel is. Bovendien is het ook bewezen dat bij een bevallingshouding waarbij je zit of staat de bevalling in totaal een uur korter duurt dan wanneer je ligt. Andere voordelen van staande en zittende bevallingshoudingen zijn:

  • de meeste vrouwen ervaren minder pijn
  • daardoor heb je minder behoefte aan pijnstilling
  • minder kans op een knip of vacuümverlossing
  • het persen gaat makkelijker
  • je hebt meer controle over je lijf en je bevalling
  • het persen duurt minder lang
  • vrouwen ervaren minder schaamte (want er is minder te zien voor omstanders)

Verschillende bevallingshoudingen proberen: welke bevalt het beste?

Tijdens de persfase is het ook fijn om, wanneer het voor je gevoel niet vordert, een andere bevallingshouding aan te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen tussen twee persweeën in. Sommige vrouwen worden als vanzelf in een bepaalde houding gedreven, alsof hun lichaam het overneemt van hun hoofd. Volg daarin je gevoel en je lijf, want dat weet het beste welke bevallingshouding voor jou geschikt is.

Bevallen op een baarkruk

De verloskundige kan een baarkruk voor je meenemen. Dat is een kruk waar je op kan zitten, met een gat in het zitgedeelte. Soms zit er nog een spiegel onder, zodat je heel goed kan meekijken naar de geboorte van je baby. De zwaartekracht werkt goed mee als je deze zittende bevallingshouding aanneemt. Vaak wordt het wel een beetje oncomfortabel als je te lang op de baarkruk zit, dus wissel af door even te staan of ga tussendoor even op je handen en knieën zitten.

Bevallingshouding: all fours (ideaal bij rugweeën)

De bevallingshouding all fours betekent dat je op handen en knieën zit. Dit is een houding waarin veel vrouwen als vanzelf gaan zitten, als ze de vrijheid hebben om te bevallen zoals ze willen. Heb je rugweeën, dan wordt deze houding vaak aangeraden. Het verlicht je rugweeën en je voelt minder druk aan de onderkant. Ook voor je baby is dit een prettige houding: je stuitje kan wat opzij schuiven en je baby heeft de ruimte. Daarnaast verkleint de all fours houding de kans op uitscheuren, niet geheel onbelangrijk. Een kussen onder je knieën is welkom als de persfase wat langer duurt.

De staande bevallingshouding

Ook staand kun je bevallen. De zwaartekracht werkt dan goed mee en je kunt blijven bewegen, wat ook tijdens de persfase heel fijn kan zijn. Vind je deze positie spannend, omdat je bang bent dat je baby valt bij de geboorte? Kijk dan of je op een matras kan staan of op een paar dekens, als dat je onzekerheid wegneemt. Natuurlijk is je verloskundige bij je om je kindje op te vangen, maar je mag het ook zelf doen natuurlijk.

Bevallen in bad

Bij een badbevalling kan je half liggen, half zitten op een bankje in het bad, op je zij hangen, over de rand hangen of op je hurken zitten. Ook op all fours kun je bevallen terwijl in je het bevalbad zit. In het bevalbad zijn dus veel verschillende bevallingshoudingen mogelijk, omdat je in het water vrij kan bewegen. De druk op je lijf is minder in het warme water, wat de pijn verlicht.

Er zijn dus vele verschillende bevallingshoudingen die je aan kan nemen, zowel tijdens het opvangen van de weeën als tijdens de persfase. Veranderen van houding kan zelfs bijdragen aan een voorspoedige bevalling. Volg vooral je lichaam en je gevoel, want dat weet heel goed aan te geven wat voor jou een fijne bevallingshouding is. Dan pas weet je welke bevallingshouding voor jou het beste bevalt.

Kiezen voor een thuisbevalling, tegen het (medische) advies van je zorgverlener in, kan dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme