Wat als je (schoon)ouders willen komen tijdens of vlak na de bevalling maar jij daar nog geen behoefte aan hebt?
In films en series lijkt het altijd zo vanzelfsprekend, de hele “fambam” is bij de bevalling – desnoods van 2 meter afstand op de gang. Gezellige boel hoor, maar wat als jij dat helemaal niet vanzelfsprekend vindt en dat dus ook totaal niet ziet zitten? Als je op je privacy bent gesteld, en dit liever alleen met je partner doet, kan dat best lastig zijn voor jullie ouders.
Ten eerste is het belangrijk dat je weet dat het om jou, je baby en je partner gaat. Jullie denken ongetwijfeld al van te voren na over een geboorteplan, en of dat nou in het ziekenhuis is of thuis, jullie hebben recht op je privacy. De rest komt later. Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want sommige familieleden kunnen zich op z’n zachtst gezegd nogal opdringen. Heel vervelend.
Niemand bij of na de bevalling
Je staat in het volste recht om zelf te bepalen wie je bij of vlak na de bevalling om je heen wil hebben. Daar kunnen anderen van vinden wat ze willen, daar ga jij je niks van aantrekken.
Hoewel, dat klinkt wel heel makkelijk. Wil je het subtiel laten merken? Dan kunnen deze tips je daar misschien wel bij helpen.
1. Leg je geboorteplan van te voren uit
Jij en je partner hebben ongetwijfeld al een geboorteplan in gedachten voor de bevalling. Je kunt ervoor kiezen om dit (in grote lijnen) met jullie familie te delen. Als jullie van te voren uitleggen hoe jullie het allemaal voor je zien, is het ook meteen duidelijk dat zij daar geen (direct) onderdeel van zijn.
Als ze er dan naar vragen kun je uitleggen dat dit de manier is waarop jullie het voor ogen zien en dat zij er pas later een rol in spelen. Hou het dan vooral bij jezelf door dingen te zeggen als ‘wij vinden dit fijn’ in plaats van ‘we willen jullie er niet bij hebben’.
2. Geef uitleg over waarom je na de bevalling alleen wilt zijn
Ook als je jullie geboorteplan niet wil delen, is het slim om van te voren uit te spreken dat jullie de eerste momenten (misschien zelfs dagen) als kersvers gezin samen willen doorbrengen. Leg uit dat dit een bewuste keuze is van jullie beiden en dat dat niks heeft te maken met de liefde vanuit hen maar dat het op deze manier goed voelt voor jullie.
LEES OOK: Nieuwe geboortetrend: cocooning in plaats van kraamvisite
3. Luister naar je (schoon)ouders
Het kan zijn dat je (schoon)ouders niet begrijpen waarom zij in eerste instantie niet welkom zijn. Luister dan ook naar hun gevoelens in plaats van alleen te zeggen ‘ik moet aan mezelf denken’.
Laat je (schoon)ouders ook uitleggen waarom ze er verdrietig over zijn of het niet snappen. Het is dan aan jou om uit te leggen dat het bepaalde redenen heeft, maar het is wel zo eerlijk om op z’n minst naar ze te luisteren en daar respect voor hebt. Op die manier kun jij ook het wederzijdse respect voor jouw besluit terug ontvangen.