Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Bevallen 13 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Bevallen op een baarkruk: dit zijn de voordelen

Er zijn vele manieren om de zwaartekracht mee te laten helpen tijdens je bevalling. Denk aan bevallingshoudingen als de all fours en staand. Ook bevallen op een baarkruk is aan te raden als je in ieder geval niet in een liggende positie wil bevallen.

Bevallen op je rug zullen we namelijk niet snel aanraden, omdat dit veel nadelen heeft. Liever adviseren we om de zwaartekracht te helpen met de geboorte van je baby. Kies voor een bevallingshouding waarbij je baby alle ruimte heeft om ter wereld te komen. Bevallen op een baarkruk is er daar een van.

Bevallen op een baarkruk

Zowel thuis als in het ziekenhuis kan je gebruikmaken van een baarkruk. Meestal heeft de verloskundige een baarkruk (op verzoek) mee naar een thuisbevalling. Er bestaan verschillende soorten baarkrukken, zelfs opblaasbare voor meer comfort. Alle baarkrukken hebben een gat in het midden, als een soort wc-bril. Sommige soorten zijn voorzien van een spiegel, zodat je mee kan kijken tijdens het bevalproces.

Op een baarkruk kan je dus zitten, zonder dat je snel moe wordt in je benen. Veel barende vrouwen vinden de gehurkte houding bijvoorbeeld fijn, maar dat kost zo veel energie dat het vaak niet lukt. Het toilet of een baarkruk kunnen dan verlichting geven.

De voordelen van bevallen op een baarkruk

Niet alleen verlichting voor je benen en hulp van de zwaartekracht zijn voordelen van de baarkruk, dit zijn nog meer voordelen van zittend bevallen:

  • Zittend bevallen op een baarkruk vermindert de pijn in je rug, een fijne optie dus als je erg veel last hebt van rugweeën.
  • Op een baarkruk zit je in een natuurlijke houding waardoor je beter kan ontspannen en dat is weer bevorderlijk voor je weeën.
  • Je opent je bekken op een baarkruk, hierdoor heeft je baby alle ruimte om door het geboortekanaal te zakken.
  • Je hebt een gevoel van controle op de baarkruk: je kunt kracht zetten en eventueel meekijken of -voelen.
  • De kans op interventies, zoals een knip of pomp, is kleiner op een baarkruk.

Zijn er ook nadelen aan de baarkruk?

Er zijn dus veel voordelen aan bevallen op een baarkruk, maar zijn er ook nadelen? Die zijn er, maar eigenlijk weg te strepen tegenover de voordelen. Als de verloskundige een niet-opblaasbare baarkruk mee heeft, kun je hier alleen tijdens de persfase op zitten. Anders gaat het pijn doen aan je billen en bovenbenen. Voor een opblaasbaar exemplaar geldt dit niet, hier kan je langere tijd comfortabel op zitten.

Een ander nadeel is dat wanneer de geboorte snel gaat, er iets meer kans is op scheurtjes doordat je zit. Een warme washand kan helpen, als je denkt dat je bevalling nogal snel gaat.

Lees hier meer over de voordelen van bevallen in de all fours bevallingshouding.

Welke bevallingshouding bevalt nou het beste?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme