Dit is waarom kinderen volgens een slaapcoach beter slapen in de auto
Slapen en kinderen is soms een verdraaid lastige combinatie. Liggen ze net lekker te dromen en wil je ze in hun eigen bedje leggen, zijn ze spontaan weer klaarwakker. Je kunt zo wel uren met je kind rondlopen. Uiteindelijk stap je dan maar in de auto om een stuk te gaan rijden.
Het lijkt wel of je kind het autostoeltje alleen maar hoeft te ruiken en al vertrokken is naar dromenland. Maar hoe komt het eigenlijk dat je kind daar negen van de tien keer wél slaapt?
Beweging
De reden lijkt heel simpel: beweging. Slaapcoach Christine Stevens zegt tegen Romper dat ‘beweging (zoals bijvoorbeeld wiegen) er over het algemeen voor zorgt dat je makkelijker in slaap valt’. ‘In een autostoeltje voelt je kind de schommelende beweging van het autorijden én zit hij of zij lekker stil en veilig daar op de achterbank. Dat is dus de ideale omstandigheid om in slaap te kunnen vallen.’
Gewenning
‘Verder is het zo dat kinderen wennen aan een plek om te slapen’, zegt Stevens. Doen ze vaak een dutje in de auto, dan leren ze dat ze daar kunnen slapen. Stevens vindt het dan ook niet gek dat het geen probleem is voor je kind om te slapen tijdens het rijden. ‘Ik heb een paar gezinnen geholpen die hun kinderen voor het slaapje naar school brachten. Je kunt wel raden dat het slaapje dus altijd tijdens de rit werd gehouden.’
Wel of niet slapen in de auto?
Toch is het beter om je kind niet altijd in de auto te zetten wanneer het moet slapen. De slaap van je kleintje tijdens beweging blijkt namelijk minder diep. Ook schrijft Romper dat baby’s tot 1 jaar beter niet kunnen slapen in het autostoeltje, omdat het hoofdje dan naar voren kan vallen.
Maar wanneer je je kinderen op de juiste manier in het stoeltje zet, is het niet zo erg als ze een keer in de auto naar dromenland vertrekken.