Wat betekent Wifi nou eigenlijk? De uitkomst is verrassend grappig
Wi-kent het niet: het woord Wifi. Waaifaai, wiefie, hoe je het noemen wilt: het is het eerste waar de kids om vragen zodra je ook maar ergens binnenstapt – of dat nou op visite of op vakantie is. Wifi is niet meer weg te denken uit ons leven.
Maar weet je wel waar de term Wifi voor staat? We durven te wedden dat je deze uitkomst absoluut niet wist:
De originele naam voor Wifi
Toch nog gebruik maken van internet en apps terwijl je bundel op is: wat moeten we zonder Wifi. Heb je er wel eens over nagedacht waar de term eigenlijk voor staat? Nu wel, en het antwoord is verrassend grappig. Waar je zou denken dat het een afkorting is voor een of andere Engelse benaming is van een draadloos netwerk, is niets minder waar. Wifi staat namelijk voor.. helemaal niks. Ha! De naam is simpelweg verzonnen omdat de oorspronkelijke benaming voor het draadloze internet niet heel lekker bekte.
Psst, weet je nog wel hoe het ouderschap eruit zag toen het internet nog niet alle antwoorden gaf? Zo was het!
Wifi stond namelijk (voordat het wereldwijd zoveel bekendheid kreeg) bekend als ‘IEEE 802.11 Direct Sequence.’ Laat je kids dat maar eens uitspreken, kun je lachen! Voordat het op de markt werd gebracht hadden ze een naam nodig die iets gebruiksvriendelijker was – best begrijpelijk, niet? Phil Belanger van Wi-Fi Alliance vertelt dat ze een Brits adviesbureau hadden ingehuurd om iets te verzinnen. Uit de tien voorstellen kwam Wifi naar voren. De naam Wifi is een knipoog naar de audioterm hi-fi (de afkorting van high fidelity). We hoeven je vast ook niet te vertellen dat dat de reden is dat je Wifi hoort uit te spreken als ‘waaifaai’ en niet als ‘wiefie’.
Volledige benaming
Maar oké, is Wifi dan een afkorting van wireless fidelity? Het antwoord is nee. Hoe het dan kan dat je soms iets hoort over ‘wireless fidelity‘ komt omdat het bedrijf destijds bang was dat de term niet aan zou slaan omdat er geen verklaring bij zou zitten. Toen is besloten om de onderkop ‘The Standard for Wireless Fidelity’ te gebruiken, maar eigenlijk betekende het niks. Een jaar later werd dan ook besloten om de onderkop te laten vervallen.
LEES OOK: Veilig online: zo leer je je kind zichzelf te beschermen op het internet