Betaald ouderschapsverlof, ook voor niet-zwangere ouders: bij dit bedrijf is dit het nieuwe beleid
Als een vrouw en haar partner ouders worden van een kindje, krijgen zij ouderschapsverlof. De laatste jaren is dit verlof steeds meer uitgebreid, maar sommigen vinden dat er nog meer mogelijk moet zijn als het gaat om ouderschapsverlof. Namelijk voor degenen die niet in aanmerking komen voor verlof.
Dit heeft Kellanova, het moederbedrijf van Pringles, toegepast in een nieuw beleid.
10 weken betaald ouderschapsverlof
Kellanova Benelux heeft het pakket gezinsvriendelijke beleidsregels uitgebreid met 10 weken betaald verlof voor werknemers die een kind verwachten, maar niet in aanmerking komen voor moederschapsverlof, primair adoptieverlof of ander primair ouderschapsverlof. Het nieuwe beleid geldt voor alle werknemers vanaf de eerste dienstdag.
Volgens het nieuwe beleid hebben werknemers van Kellanova in Nederland recht op maximaal 10 weken betaald verlof. Dit moet worden opgenomen binnen het eerste jaar na de geboorte van de baby. Dit beleid is van toepassing op verschillende opvoedingssituaties, waaronder vaders die momenteel slechts recht hebben op zes weken wettelijk verlof.
Ook is dit beleid van toepassing op een relatie tussen vrouwen waarbij de ene ouder recht heeft op zwangerschapsverlof en de andere ouder geen wettelijk recht heeft op betaald verlof. Werknemers met een zwangere partner hebben ook de mogelijkheid om betaald verlof op te nemen om zwangerschapslessen en -afspraken bij te wonen.
Co-ouderbeleid
Volgens onderzoek van RAND Europe in samenwerking met het European Platform for Investing in Children (EPIC) is een belangrijke reden voor co-ouders om geen verlof op te nemen de lage of onbestaande vergoeding tijdens het verlof. Het progressieve co-ouderbeleid van Kellanova daagt traditionele genderrollen uit, ondersteunt diverse gezinsstructuren en bevordert gendergelijkheid, zowel op het werk als thuis, terwijl co-ouders 10 weken betaald verlof kunnen opnemen.
“Bij Kellanova geloven we in het creëren van een plaats aan tafel voor iedereen”, vertelt Freya Van Grinderbeek, HR business partner van Kellanova Benelux. “We erkennen het belang van familie en de gedeelde verantwoordelijkheden van ouderschap. We introduceren met trots een nieuw co-ouderschapsbeleid dat 10 weken betaald verlof toekent aan ouders die niet in aanmerking komen voor andere vormen van ouderschapsverlof en in sommige gevallen niet in aanmerking komen voor betaald ouderschapsverlof, ook niet wettelijk.”
Van Grinderbeek: “Het is belangrijk voor ons om een ondersteunende werkomgeving te koesteren, die verder gaat dan de traditionele grenzen. Dit beleid is een weerspiegeling van onze toewijding aan het welzijn van onze werknemers en hun gezinnen. Omdat we ons blijven ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende behoeften van onze werknemers, zijn we er trots op dat we vooroplopen op het gebied van werkplekpraktijken.”
Traditionele denkwijzen doorbroken
Sander Witteveen is werkzaam bij Kellanova en als vader is hij erg blij met de introductie van het co-ouderbeleid. “Dit initiatief sluit niet alleen aan bij de veranderende dynamiek van moderne gezinnen, maar benadrukt ook de toewijding van het bedrijf om een inclusieve werkplek te bevorderen. Het geeft een krachtig signaal af dat ouderverantwoordelijkheden worden gedeeld, waardoor traditionele denkwijzen worden doorbroken. Dit beleid zorgt ervoor dat alle ouders de kans krijgen om actief deel te nemen aan de cruciale en mooie eerste levensfasen van hun kind.”
Tijdens dit verlof blijven alle voorwaarden van het contract van de werknemer van kracht en alle perioden die worden opgenomen als ‘co-ouderschapsverlof’ worden volledig doorbetaald en vergoed. Kellanova biedt ook andere toonaangevende personeelsbeleidsmaatregelen, waaronder maatregelen op het gebied van zwangerschapsverlies en vruchtbaarheidsbehandelingen.
Ouderschapsverlof: hoe lang heb je er recht op en wat krijg je betaald?